Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Dőlnek a fák a város szélén

Az épülő áruház tulajdonosának sajátja a terület, így a fák kivágása nem engedélyköteles.

Győr gondosan kialakított parkerdejének szélén, a Pápai út és a 83-as főút kereszteződésénél megkezdte az építkezést az egyik legnagyobb barkácsáruház. Nem annyira az építkezés, mint a területen lévő egészséges fák számolatlan kivágása háborította fel a naponta arra járókat.

– Megdöbbentő, hogy sorra vágják ki ezeket az egészséges fákat. Érthetetlen, hogy annyi szabad terület helyett éppen ezt a szép erdőrészletet kell tönkretenni. Ráadásul egy olyan áruháznak, amelyiknek kertészeti részlege is van – dohogott egyik olvasónk, akinek véleményét többen osztják.

A kertészeti szakemberek sem értik, miért éppen oda kell építeni egy monstrumot, amikor annyi értéktelen terület van a közelben. S még fákat sem kellett volna kivágni. Mások a forgalomnövekedésből adódó problémákat említették, különösen akkor, amikor a Pápai út és a 83-as főút kereszteződése amúgy is veszélyes gócpontja Győrnek.

A városháza építéshatósági osztályának vezetője, Ambrus Zoltán már a második fázisban kapcsolódott be az áruház építésének hatósági eljárásaiba. Ugyanis 2006 decemberében még az előző önkormányzat engedélyezte az építkezést.

– Az áruház tulajdonosa jogerős építési engedéllyel rendelkezik, a kérdéses terület a saját tulajdona. Így a fák kivágása nem engedélyköteles. Azonban az építési engedély a város rendezési terve normatíváinak megfelelően előírja, mekkora zöldterületet kell kialakítani, hány fát kell ültetni a beruházás részeként – kezdte lapunk érdeklődésére Ambrus Zoltán.

Az osztályvezető elmondta, hogy az előírás szerint a teljes terület 20 százalékának zöldterületnek kell lennie. Miután a barkácsáruház összesen 28.263 négyzetméteren terül el, így 5710 négyzetméter – 20,2 százalék – zöldterületet kell kialakítani. A jelenlegi fák a hatósági osztály vezetője szerint nem túl értékesek, magról nőtt nyárfák, 10–30 centi átmérőjűek, 10–15 évesek. Az építési területen 113 volt az építés megkezdése előtt, ebből 105-öt vágnak ki, mindössze 8 marad.

– A többi fa a leendő épület helyén van, illetve volt. A megmaradó nyolc mellé a beruházónak hetvenhat – magyar kőris, illetve ezüsthárs – fát kell ültetnie. Ezeken kívül lesznek még cserjék és élő sövény is – mondta el Ambrus Zoltán.

Az osztályvezető hozzátette, természetesen a használatbavételi engedély kiadása előtt a hatóság ellenőrzi majd, hogy az építési engedélyben előírtak szerinti nagyságú-e a zöldterület. Éppúgy, mint azt is, hogy a balesetmentes forgalomelvezetést szolgáló utak is elkészültek-e. A tervben szereplő utakat a közlekedési hatóság vizsgálta meg és hagyta jóvá.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ''Győri'': itt a vége

„Győri kekszgyár: szombat, 11 óra, lejött a szalagról az utolsó karton keksz. Van, aki sír. Hétfőn bontják a gyártósort." Mint kiderült, az SMS írója emelte le az utolsó doboz kekszet a gyártósorról. Az 52 éves, az üzemben 32 éve dolgozó győri férfi az elbocsátott csaknem száz ember egyike. Tovább olvasom