Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Dolgoznak, mégis szegények az emberek Magyarországon

Négy millióan dolgoznak az országban, három millióan mélyszegénységben élnek. A két csoport között átfedés van.

˝Négy millióan dolgoznak Magyarországon, három millióan mélyszegénységben élnek. A két csoport között átfedés van. Alig tudnak megélni azok közül is sokan, akiknek van munkájuk. Dolgoznak, mégis szegények tagjaink közül többen˝ – hangsúlyozták a Magyar Szakszervezeti Szövetség területi képviselő szerdai sajtótájékoztatójukon.

A három szakszervezeti konföderáció egyesülésével létrehozott, mintegy 300 ezer tagot tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség képviseletében tartott szerdán sajtótájékoztatót Győrben Molnár Ákos és Potyondi Antal. Munkából megélni – elmondásuk szerint ezt szeretnék tagjaik és még ezt is kérniük kell. Érdekképviseletük ennek biztosítását várja el a választások után felálló új kormánytól.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szakszervezetek arra bíztatnak minden munkavállalót, vasárnap menjenek el szavazni, éljen ezzel a jogukkal. Ne reklámok alapján döntsenek, hanem tudatosan átgondolva a jelöltek ígéreteit.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szeretné, ha az új kormány szervezetüket jelentős közéleti szereplőnek tekintené. A munkavállalói érdekképviselet elvárja, hogy a politikai erők megvalósítható programot hirdessenek, egymás meggyőzésére, ne pedig megsemmisítésére törekedjenek és partnernek tekintsék az érdekképviseleteket, érdemi párbeszédet folytassanak velük.

A kiszolgáltatottság megszüntetésére lenne szükség és ennek érdekében a munkaügyek új törvényi szabályozására a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint. „Olyan törvényre, ami nem csak a munkaadóknak biztosít korlátlan lehetőségeket az olcsó munkaerő biztosításához." – hangsúlyozta Molnár Ákos. Arról is beszélt, hogy a minimálbér nem elég a létminimumhoz. Potyondi Antal elmondta: a nyugdíjrendszerről érdemi szakmai vitát kellene folytatni, civil szervezetek, munkavállalói képviseletek bevonásával.

A 14 pont

Milyen legyen Magyarország következő 4 éve?


A Magyar Szakszervezeti Szövetség 14 elvárása a következő kormánytól

A Magyar Szakszervezeti Szövetség olyan kormányzati politikát akar, amely megszünteti a kiszolgáltatottságot, biztos munkahelyeket és valódi foglalkoztatáspolitikát valósít meg.

1. Kiszámíthatóságot a gazdaság szereplői számára! Szűnjön meg a foglalkoztatás bizonytalansága!

2. Széles körű egyeztetést az érdekképviseletekkel, a kiszolgáltatottságot megszüntető új Munkatörvénykönyvet!

3. Az Európai Uniós források felhasználását a foglalkoztatás bővítése érdekében!

4. Hatékony programokat az ifjúsági munkanélküliség felszámolására!
5. Valósághű statisztikát a foglalkoztatás tényadatainak megismertetéséhez!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség olyan kormányzati politikát akar, amely tisztes béreket biztosít, amiből a munkavállalók meg tudnak élni.

6. A minimálbér felzárkóztatását a létminimumhoz!
7. Több kulcsos adótáblát és a kiskeresetűeknek adójóváírási lehetőséget!

8. A közszolgálati munkavállalók bérrendezését, az elvándorlás megállítását, hogy a szolgáltatás ne kerüljön veszélybe!

9. Az azonos értékű munkáért azonos bér járjon, szűnjön meg a területek és nemek közötti egyenlőtlenség!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség olyan kormányzati politikát akar, amely a társadalom nehéz helyzetben levőit nem hagyja magára.

10. A közmunkások ne megaláztatást és alamizsnát kapjanak!

11. Krízis támogatási rendszert azoknak, akik a munka mellett sem képesek élhető körülményeket teremteni maguknak és családtagjaiknak!

12. Munkavállalási lehetőséget, és azonos jogokat a megváltozott munkaképességűeknek!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség olyan kormányzati politikát akar, amely olyan nyugdíjrendszert vezet be, ahol sem a ma, sem a jövő nyugdíjasai nem lesznek kiszolgáltatva a körülöttük zajló változásoknak.

13. Szolidáris nyugdíjrendszert, amely figyelembe veszi a ledolgozott szolgálati időt, az egészségi állapotot, a munkakörülményeket és rugalmasan kezeli a nyugdíj előtt állók helyzetét!

14. Érdemi, szakmai vitát, az érdekképviseletek bevonásával egy kiszámítható és fenntartható nyugdíjrendszerért!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormányváltó erők kampányzárója Győrben

A rendezvény 17 órakor kezdődik pénteken. Tovább olvasom