Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

DK: ˝A bereteszelt ajtón ki se lehet menni˝

„A hazánkban mostanában előállított koszovóiak csak abban különböznek a magyar gazdasági menekültektől, hogy nem uniós állampolgárok." – hangzott el a DK vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Glázer Tímea, a DK győri önkormányzati képviselője, a párt elnökségének tagja a győri vasútállomás elé hívta Kakuk Györgyöt, aki szintén a DK elnökségének tagja és az ENSZ egykori koszovói munkatársa, a békefenntartó misszió volt szóvivője. Arra kérte, hogy tartson sajtótájékoztatót a koszovói menekültáradat kapcsán, mert szeretné, ha a győriek tudnák, miről is van szó tulajdonképpen.

Azért a vasúti pályaudvartól pár méterre tartott sajtótájékoztatót Kakuk György, mert itt a napokban több száz koszovói menekültet szállítottak le vonatokról a rendőrök, a tájékoztató alatt is több járművük elhaladt az állomás előtt, többen álltak a közelben.

– A koszovói menekültek problémája európai humanitárius probléma, amelynek Magyarország csak az egyik szereplője. Az azonban emblematikus nappá vált, amikor hétfőn több mint kétszáz migráns töltött több órát a győri vasútállomás várótermében, épp Angela Merkel német kancellár látogatása napján. Ugyanis a menekültek Németországba igyekeztek. Szerbiába nemrégiben megkönnyítették számukra a bejutást, ezért kerekednek fel most ennyien, minden nap több busszal indulnak el a koszovói nagyvárosokból. S még az a szóbeszéd is elterjedt köztük, hogy most Németországban könnyebb munkavállalási engedélyt kapni – mondta el Kakuk György és arról is beszélt, hogy az EU 2008-ban vette át az ENSZ-től a koszovói missziót és sokat költött rá, de láthatóan nem sikerült rendezni az ottani helyzetet. Úgy rendezni, hogy jobb kilátásaik, élhetőbb mindennapjaik legyenek az embereknek. „Korrupció van, gazdasági növekedés nincs." – szögezte le Kakuk György.

Beszélt a koszovói külügyminisztérium vezetőjével, aki azt ismerte el, hogy egy év alatt negyvenezer honfitársa hagyta el az országot azzal a szándékkal, hogy Nyugat-Európában kezdjen új életet. Kakuk szerint viszont ennél többen lehetnek. Úgy véli, a magyar hatóságok tudhatják, az embercsempészek hol mutatják meg nekik a zöld határt, ahol hazánkba jutnak. S véleménye alapján most, hogy rendszeresen leszállítják a koszovói migránsokat Magyarországon a Németország felé tartó vonatokról, valószínűleg többen taxival próbálkoznak.

– Semmiben nem különböznek a koszovóiak a magyar gazdasági menekültektől, akik több százezren mentek Nyugat-Európába. Csak annyival könnyebb a helyzetük, hogy uniós állampolgárok – állítja Kakuk György, aki elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány ezzel kapcsolatos álláspontját, mely szerint be kell reteszelni Magyarország ajtaját. Mert akkor nem csak be, hanem ki se lehet innen majd jutni – magyarázta s szerinte a koszovói menekültek mostani elkeseredett helyzetét a magyar kormány arra használja fel, hogy az idegenellenességet erősítse.

– A jobb élet reményével indulnak útnak a koszovóiak, arra kérem a hatóságokat és a győrieket, hogy a lehető leghumánusabban járjanak el velük – hangsúlyozta a békefenntartó misszió volt szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három embert szúrt meg az 54 éves vendég a kocsmában Győrben

A férfi szóváltás követően egy konyhakéssel megszúrt két vendéget és egy alkalmazottat. Tovább olvasom