Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Dísztárgyak ára számlára, ennivalóra?

Régiségboltba, műtárgyszalonba a legtöbben nem vásárolni, hanem eladni mennek. Dísztárgyaik árára lenne szükségük: kellene a pénz ennivalóra, csekkek befizetésére. Értékeik azonban keveset érnek, főleg mert nagy a kínálat...
– Sürgős segítséget kért és lejárt hitelére hivatkozott nálam az a férfi, aki délben jött üzletembe és azt állította, kettőkor megy hozzá a végrehajtó, ezért lenne szüksége ezüstholmijának árára. Szintén ezüsttárgyakat hoztak be azok a fiatalok, akik azt nagymamájuktól kapták, azzal az útravalóval, hogy őrizzék meg és csak akkor adják el, ha nagy bajba kerülnek. Az unokák úgy érezték, eljött ennek az ideje – mondta el Németh István régiségkereskedő és hozzátette: sokan akarnak dísztárgyakat eladni, de kevés azok közt az értékes. Csak a ritkaságok, a neves mesterek művei keresettek és olyan specialitások, mint a hajókormányok, -csavarok. Ezekért a gyűjtők sokat hajlandók fizetni, de a szakértelem nélkül kiválasztott festményekért, nyomatokért nem. Eladhatatlan a használt, hiányos, sérült teáskészlet is. Pedig többen nemcsak dísz-, hanem használati tárgyaikat is értékesítenék, arra hivatkozva, hogy kellene a pénz gyógyszerre, ennivalóra, számlákra.

A nagy kínálat is lenyomja az árakat, ha vázákról, kerámiákról, likőröskészletről, borospohárról, kristály hamutartókról van szó. Németh István szerint a kristályáruk közt is csak az igényes darabok értékesek. Azt viszont a válság miatt kialakult helyzet előnyének tartja a szakember, hogy az emberek jobban megbecsülik tárgyaikat, könyveiket, nem dobják ki könnyen azokat, inkább maguk árulják a számukra feleslegessé váltakat a havonkénti győri régiségvásáron.

– Sokkal többen szeretnének eladni, mint venni, de apró ezüst, réz és porcelán dísztárgyakat csak pár ezer forintért lehet átvenni. Csak a neves porcelán értékes, például a herendi – szögezte le Szeli Péterné, aki műtárgyszalont vezet és nála is elmondják az emberek, hogy „megszorultak". Negyven-ötven éves szekrénysorokat is eladásra kínálnak, de azok manapság eladhatatlanok, hiába válhatnak ötven év múlva értékes ritkasággá, hiába jó alapanyagból és igényes munkával készültek, manapság csak a kisebb antik darabok keresettek. Az ilyesmit és a szobrokat, perzsaszőnyegeket ajándékba szánják például esküvői évfordulóra, akik művészeti tárgyat vesznek.

Olvasóink írták

  • 3. fortuna54 2011. október 26. 17:54
    „1.Madarász.Te most melyik kormányra gondolsz? Szerinted a régiség bóltok Orbán kormányzása közben jöttek létre? Azért te sem lehetsz valami gazdasági szakértö,hiszen állandóan siránkozol.Kezdesz a jó öreg plébánosra hasonlítani,aki mindíg a siralom völgyéröl prédikált.”
  • 2. miracle 2011. október 25. 13:44
    „Jobban élünk, mint 4 éve...”
  • 1. Madarász 2011. október 25. 12:29
    „Vajon miért is süllyedünk egyre mélyebbre? Mert nem ért a gazdasághoz a kormány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon túli magyarok előnyben

Jobb magyarnyelv-tudás, határon túli magyarok segítése – ezek azok az indokok, amelyek miatt a… Tovább olvasom