Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Díszpolgár lett az ötkötetes szerző

A győrújbaráti falunap részeként nagy érdeklődés mellett mutatták be Németh Endre író ötödik kötetét A hegy átka – alcímében Tüske Kató balladája – címmel. A munkájában is ezer szállal a falujához kötődő újságírót, a község alpolgármesterét Győrújbarát díszpolgára címmel tüntették ki a jeles napon.
Németh Endre
A Kisalföld egykori rovatvezetője eddigi valamennyi könyvének témája így vagy úgy kötődik a gyökerekhez, Győrújbaráthoz. Nem véletlenül, hiszen kollégánk a magyar falu, az itt élők alapos ismerője. Ebbe a világba engedett bepillantást Málnamenyasszony és Százhúsz nap az élet című regénye és egy képzeletbeli, elnéptelenedő település, egy nem mindennapi asszony balladába illő szenvedéseit mutatja be mostani kötetében is.

– A legfőbb kapocs valóban az, hogy születésemtől fogva itt élek, ennélfogva az élményeimet is többnyire innen merítem – árulta el a szerző. – Ennek kicsit ellentmondani látszik az, hogy kitalált személyekről van szó, de nagyon sok mindenben rá lehet ismerni Barátiból és Barátiról. Így Tüske Kató története sem valós, a ballada ez esetben nem műfaj, sokkal inkább hangulati megközelítés.

Németh Endre egy ideje ugyan felhagyott az újságírással, ám azóta folyamatosan jelennek meg művei. A legkisebb „gyermeket", a mostani könyvet nagyszüleinek ajánlotta, akiktől sok történetet hallott Barátiról, s emígy az öregek vezették a tollát.
– Meghatározó volt az életemben az, hogy sokat meséltek, talán tőlük örököltem ezt az adomázó, mesélő stílust, amiből egyre kevesebbet fedezhetünk fel – folytatta a szerző.

– A mi családunkban ez megmaradt, amit tudok, én is továbbadok az enyéimnek.
„ A következő munkámban hozzá szeretnék kezdeni Győrújbarát történetének a feldolgozásához és most látom csak igazán, mennyire hiányosak e téren az ismereteink."
Amit én gyerekkoromban hallottam, arra már csak nagyon kevesen emlékeznek. Hát próbálok valamit tenni ez ellen és hagyni valami fontosat az utókornak.
A könyvbemutatóhoz nem csupán a napsütéses idő, a hamvas sör, de azok a többnyire már nyugdíjas kollégák, idős barátok is hozzájárultak, akiknek élményt jelentett a találkozás, a győrújbaráti falunap több programja is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért változtatta meg véleményét a miniszter?

Hol, melyik adyvárosi területen és mikor várható az új sportlétesítmény felépítése? – tette… Tovább olvasom