Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Diszpécserközpont a hajléktalanokért

Becslések szerint 40–50 ezer hajléktalan él hazánkban. A győri hajléktalanellátás elmúlt tizenkét éve alatt változott a gondozás helye és módszere. Már a szociálismunkás-képzésben is tantárgy a hajléktalanellátás.
A győri Segítőház – intézményként – országosan is modellértékű, a hajléktalanokról több ellátási szinten és formában gondoskodnak. Az élet és a lehetőségek diktálták azt, hogy az átmeneti és a rehabilitációs részleg mellett élettere legyen az idős hajléktalanoknak, a téli napokban pedig mind többen húzódhassanak az átmeneti menedéket nyújtó krízisszállókba.

Az utcán élők számára csak részmegoldást jelentenek a teajáratok. Az azonnali segítségnyújtás alapja a gyorsaság és a pontos információ, hiszen a legnagyobb hidegben sokszor a szakemberek is versenyt futnak az idővel. A gyors beavatkozáshoz kellő információ szükséges, aminek alapja a már ideiglenesen működő regionális diszpécserszolgálat.
A szakminisztérium regionális szakmai központok létrehozására kiírt pályázatán a győri Segítőház Alapítvány sikerrel szerepelt. Utóbbi hatmillió forint értékű projektet takar, amelynek része a Győrben kialakított diszpécserközpont, amely regionális feladatokat lát el.
Az új központ lehetőséget ad a jobb információáramlásra, a gyorsabb beavatkozásra, a szakmai munka eddiginél is színvonalasabbá tételére.

A zalaiak, a vasiak, valamint a megyénkbeli szakemberek tevékenységét átfogó munka folyamatos. A projekt része a rendőrséggel és a mentőszolgálattal való együttműködés és a lakosság megismertetése a szolgálat tevékenységével. A regionális módszertani központot a vasi megyeszékhely jegyzi, a diszpécserközpont székhelye a likócsi bázis. Az idei téli ellátás újdonságát az esetenkénti orvosi ellátás jegyzi.

A régióban 1500, Győrben és környékén 5–600 hajléktalan él. A mostani, 24 órában működő diszpécserközpont elsősorban az utcán, különböző búvóhelyeken élőknek kínál segítséget elsősorban azért, hogy a leghidegebb napokban se fagyjon meg senki. A készenléti telefonos szolgálat a 96-os körzetszámú 512-309-es telefonszámon elérhető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb útfelújítás torlódással

A nyári torlódásokat idéző állapotok alakulhatnak ki a győri Szent István úton hétfőn kezdődött… Tovább olvasom