Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Díszfényben a színházak - Színházak éjszakája Budapesten - Győrben is lesz hasonló?

A színházi világnap után pár nappal március 31-én éjszaka és az április 1-jére virradó hajnalon rendezték meg az első Színházak éjszakáját Budapesten.

A színházkedvelőket már szombat délutántól színes programokkal várták a főváros 13 neves színházában.

Már délutántól hosszú sorok kígyóztak a színházaknál, volt aki még az eseményekre beléptető karszalagért és volt aki a sorszámáért várakozott. A nagyszabású rendezvény kezdeményezője, ötletgazdája a Katona József Színház igazgatója Máté Gábor volt, a főszervező pedig a Radnóti Színház.


Díszfényben a színházak - Színházak éjszakája Budapesten

A Fővárosi Önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatást nyújtott. A programban részt vett a Budapest Bábszínház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Mikroszkóp Színpad, a Budapesti Operett Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Szabadtér Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház

Délután 16 órakor Tarlós István főpolgármester és a főszervező Radnóti Színház igazgatója Bálint András mondtak beszédet, mellyel egyben meg is nyitották a hajnali 2 óráig tartó programsorozatot.

Ízelítőként néhány színház programjából csemegéztem. A József Attila Színházban 17 órától volt ötórai tea, melynek keretében a teátrum megújult szalonjában Fehér Anna színművésznő beszélgetett a színház örökös tagjaival, akik egymás között anekdotázgattak, majd a közönség is kérdezhetett tőlük.


Galéria kép

A beszélgetőpartnerek legendás színészek voltak: a legidősebb, korát meghazudtoló, 92 éves Bakó Márta, Örkényi Éva, Galambos Erzsi, Láng József, Újréti László, Szabó Éva és Bodrogi Gyula.

Ezenkívül a színház földszinti fogadóterében, az emeleten és a teátrum szalonjában tekinthették meg az érdeklődők a ma már színészlegendáknak számító művészek - Gobbi Hilda, Kállai Ilona, Sinkovits Imre, Komlós Juci jelmezeit. A fotózás szerelmesei pedig megnézhették a színházi werkfotó - kiállítást.

A Madách Színház Tolnay Szalonjában Müller Péter író, dramaturg, forgatókönyvíró, előadó, a hazai populáris-ezoterikus irodalom egyik legismertebb alakja tartotta rendhagyó Lélek színpada estjét. Az előadáson a színházról beszélt ezoterikus megközelítésben az író, szívhez szóló gondolatokkal érintette meg a hallgatóságot.

"A színház az életre nevel!" - hangsúlyozta, majd elhangzott a híres Shakespeare idézet egy része is: "Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő."

A Vígszínházban a nagyszínpadon a nézők betekintést nyerhettek A lovakat lelövik ugye? című produkció legizgalmasabb jeleneteibe. Az aktív, fiatal közönség Eszenyi Enikő igazgatónő felhívására felsietett a színpadra, ahol mindenki kedvére felkérhette kedvenc színészét egy tánc erejéig.

Partnere lehetett bárkinek maga Eszenyi Enikő, Börcsök Enikő, Hegyi Barbara, Igó Éva, Hegedüs D. Géza vagy akár Pindroch Csaba. Ezzel egyidejűleg a színház Házi Színpadán telt ház előtt játszották a Molnár Ferenc írásaiból összeállított játékot, a Monoklit. Halász Judittal, Szegedi Erikával, Venczel Verával, Harkányi Endrével, Lukács Sándorral és Kern Andrással.

Közben a nagyszínpadon díjazták a Rómeo és Júlia videopályázat nyerteseit vetítéssel és köszöntötték a társulat frissebb díjazottait is.

A Soós Imre-díjat, melyet a fiatal pályakezdő tehetségeknek ajánlanak, 2012-ben a kecskeméti születésű Bata Évának a Vígszínház tagjának, művészének adták, míg azok a színésznők, akik soha semmilyen állami kitüntetést, elismerést nem kaptak, Gobbi Hilda-díjban részesülnek. Most Gyimesi Pálma kapta, aki 1944 óta van színpadon.

A nagy tömegeket megmozgató, változatos program nagy sikerrel fejeződött be. A Múzeumok Éjszakája programhoz hasonlóan, amelyet nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki városokban is megrendeznek, nagyszerű kezdeményezés lenne, ha a vidéki városok közül elsőként Győr csatlakozna a helyi Egy nap a kulisszák mögött rendezvénysorozat kibővítésével a Színházak éjszakája programhoz.

Hiszen a város kiváló rendezvénytermekkel, Nemzeti Színházzal, Kisfaludy Teremmel, kulturális programok lebonyolítására szolgáló művelődési központokkal, egyedülálló értékekkel és nagyszerű társulatokkal rendelkezik - Győri Nemzeti Színház, Kisfaludy Terem, Bartók Béla Megyei Művelődési Központ, Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ, Vaskakas Bábszínház, Richter Terem, Zsinagóga -, emelve ezzel a város művészeti és kulturális színvonalát.

Egy ilyen rendezvény tovább erősítené Győr város vonzerejét.

Olvasóink írták

  • 1. Frenk1 2012. április 06. 07:49
    „........ és mi lesz a soproni színházzal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr-Szol: tájékoztató az ünnepi szolgáltatásokról és nyitva tartásokról

Ünnepi hulladékszállítási, parkolási, piaci, sportingatlani és ügyfélfogadási információk. Tovább olvasom