Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Diplomáciai jegyzék a szlovák kormánynak a jogos örökségért

Diplomáciai jegyzékben fordult Robert Fico miniszterelnökhöz a napokban az oroszvári kastély tulajdonjoga rendezésének ügyében dr. Várszegi Asztrik OSB pannonhalmi főapát, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja.

A diplomáciai jegyzéket Pozsonyban, a kormányhivatal vezetőjének adta át azután, hogy a miniszterelnök egyéb elfoglaltságra hivatkozva nem akart a főapáttal találkozni.

A személyes találkozót azért szorgalmazta Várszegi Asztrik a miniszterelnökkel, hogy tárgyaljanak a kastély jövőjéről.
Szlovákiában 2012. augusztus 2-án határozatot fogadtak el a műemlék felújításáról, mert szerintük az a pozsonyi kormányhivatal tulajdona (Kisalföld, 2012. augusztus 7.).

A főapát a jegyzékben a miniszterelnököt szólítja meg. "Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az Önnek címzett levélre a bencések legmagasabb képviselőjétől (...) a diplomáciában precedens nélküli módon egy hivatalnoktól érkezett válasz olyan értelemben, hogy a hivatalvezető programjára való tekintettel találjanak egy megfelelő időpontot a tárgyalásra."

A jegyzékben továbbá az áll: "hatalmi és diktatórikus módszerekkel, az európai jogszabályokkal ellentétben, jogerős bírósági ítélet nélkül, különféle érdekcsoportok nyomásának engedve a szlovák kormány mindent megtesz azért, hogy az örökös ne jusson hozzá jogos tulajdonához."

A főapát szerint a szlovák kormányhivatal rosszul gazdálkodik az oroszvári kastéllyal. Arra kéri a miniszterelnököt, hogy olyan megoldást fogadtasson el a kormánnyal, melyben figyelembe veszik az örökösök akaratát.

A diplomáciai jegyzék átadásán részt vett Szalay György, a bencés rend pozsonyi képviselője is.

Ő a Kisalföldnek elmondta: a jogi eljárásokban külön vették az oroszvári földterület és a kastély ügyét. "Hangsúlyozom, egyikben sem született még jogerős bírósági végzés.

A kastély ügye a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságán van, itt az alperes a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, amíg a földterület esetében az alperes a Szlovák Földalap."

A bencések képviselője úgy tudja: a diplomáciai jegyzékre még nem érkezett válasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megőrzött édes hagyomány

Gyermekkori élményeire hagyatkozva, nagymamája receptjei szerint főz szörpöt, lekvárt Lajer Hajnalka… Tovább olvasom