Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Diploma vagy szakma? Hiányszakmákról és divatszakmákról tartottak előadást Győrben

A szerdai HR konferencia keretén belül a diplomások és szakmunkások helyzetéről is szó esett az iparkamarában. A kelleténél 15-ször több diplomást termelünk. Nyugaton nőtt a szakmunkák presztízse.
HR konferenciát tartottak szerdán a győri iparkamarában.

Elsőként Gerlei Béla, a Karrier Intézet ügyvezető igazgatója tartott előadást az állásinterjúk világáról.

Minden álláspályázó lelkes csapatjátékos, jó vezető és motivált munkaerő az állásinterjún. De mi a valóság? Erre a kérdésre ad választ a Villáminterjú módszere, amely a szóban kapott válaszok nyelvi struktúráját és a válaszadás formáját vizsgálja.

"Az, hogy valaki nyelvileg hogyan fogalmazza meg mondanivalóját, elárulja, hogy milyen minták szerint és hogyan viselkedik az adott személy a különböző sziutációkban, kontextusokban.

"Nem mindig a munkavállaló tudása, sokszor a hozzáállása a lényegesebb. Megfelelő motiváltság mellett ugyanis jól meg lehet tanítani az illetőt a munka elvégzésére" - fejtette ki előadásában Gerlei Béla.

Ezt követően Ficza János, a Workania.hu PR specialistája tartott előadást Diploma vagy szakközép? - címmel.

A KSH adatai szerint 1990-ben 24.103 hallgató szerzett felsőfokú oklevelet, 2010-re ez a szám duplájára: 53.383-ra nőtt.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

A diplomás munkanélküliek száma 2003-ban 13.311, 2010-ben pedig 30.401 volt - derült ki az előadásból.

Évente 15-ször több diplomást termelünk, mint amennyit a gazdaságunk elbír. A 20-24 éves korosztály 69%-a lép be a felsőoktatásba. Ám sok diplomás választ a későbbiekben továbbképzéseket is.

A hiányszakmák jelenleg hazánkban a következő területeken találhatók: információs technológia, gépészet, építőipar, vendéglátóipar, egészségügy, gyógyszeripar, pénzügy-számvitel-könyvelés, minőségbiztosítás, HR.

A divatszakmák sora pedig a következő: közgazdász, értékesítés, kereskedelem, marketing és kommunikáció, jogász-ügyvéd, adminisztráció, bölcsészet.

Ausztriában és Németországban nagy presztízse van a szakmunkáknak

Az elmúlt években a fent említett országokban a szakmunkás bizonyítvány felértékelődött. Sokakat a biztos munka és megélhetés vonz a kétkezi szakmákhoz.

Továbbá - kevés szakember révén - az órabérek is magasak.

Olvasóink írták

 • 16. kirako 2011. május 06. 08:31
  „van gépész haverom, aki 3 éve munkanélküli, és győri... :)”
 • 15. tradermike 2011. május 05. 23:34
  „A kulcsszó a munkaerőPIAC. Add el magad! Add el az idődet és a szaktudásodat havi fix jövedelemért. Ha nincs kereslet a szaktudásodra, nehezen lesz munkád. Ha túl sok a kínálat azonos szaktudású emberkékből, alacsony lesz a megajánlott jövedelem. Ha Te vagy a legjobb a szakterületeden, folyamatosan csöngeni fog a telefonod mert ismerőseid, volt kollegáid ajánlani fognak Téged bárhova is sodorja őket az élet.
  Diplomás vagy szakmunkás kell-e több? Hova?... Hány fiatal gondolkodik el azon, hogy mit és miért akar tanulni, és abból majd hogyan és hol fog tudni megélni? Kijönnek az iskolából, és valóban csak akkor szembesülnek azzal, hogy a végzettségük sok vagy kevés, vagy ott ahol munkát akar vállalni ott éppen nem fizetik meg? Meg kell-e döbbenni utólag azon, hogy külföldön jobbak az esélyek és ehhez bizony egy használható nyelvtudást is fel kellett volna szedni az iskolában?
  A másik amit nem értek, hogy miért választ valaki tucatszakmát vagy hasznavehetetlen diplomát, ha pontosan tudja hogy nem fog tudni megélni belőle. Divat? Presztízs? "Csak legyen egy papírom?"”
 • 14. sari 2011. május 05. 22:47
  „Győr gépész város. Gépészmérnököknek van itt jó elhelyezkedési esélyeik. Az informatikusoknak, villamosmérnököknek nem igazán jut itt érdekes -igazán mérnöki, neadjisten fejlesztőmérnöki- pozíció. Ha szerencséd van beállhatsz folyamatmérnöknek, "papírmunkásnak" valamelyik nagyobb céghez, és elfelejtheted amit az egyetemen tanultál.

  Ha villamosmérnök vagy, akkor BP, Székesfehérvár és Veszprém ahol érdemes próbálkozni.”
 • 13. kirako 2011. május 05. 21:45
  „7-8:
  "1. Az informatika hiányszakma
  2. De ! Megfelelő tudással és nem kezdőknek
  3. Igaz nem Győrben"

  Egy nagy francokat. 1000 ember 1 álláshelyre.
  Tudod mi a legrosszabb, hogy régen is volt legalább 700, de abból csak 2-3 volt az aki labdába tudott rúgni. (2005 előtti időszak)
  Ma az 1000-ből legalább 200-nak osztanak lapot, mert profi tudással pályáznak.
  Az esélyek romlását számold ki, rádbízom.

  Győr teljesen halott, más városokban van az amiről itt fent írtam.

  Számomra a hiányszakma azt jelenti, hogy 10 álláshelyre csak 8 jelentkező van.
  Ez hol van így? Meséljétek már el.”
 • 12. Sagittarius 2011. május 05. 21:08
  „9. tpapru 2011.05.05. 19:08
  "1. Sagittarius -> NE általánosíts!!!"

  Mivel tapsolatban ne??”
 • 11. anuvuk 2011. május 05. 20:55
  „Lakatos szakmából mentem nyugdíjba, nem panaszkodom!”
 • 10. zsukov 2011. május 05. 20:13
  „Lovad az hiányszakma....”
 • 9. tpapru 2011. május 05. 19:08
  „1. Sagittarius -> NE általánosíts!!!”
 • 8. gondolat1234 2011. május 05. 18:11
  „kirako:
  1. Az informatika hiányszakma
  2. De ! Megfelelő tudással és nem kezdőknek
  3. Igaz nem Győrben”
 • 7. IV.Béla 2011. május 05. 17:40
  „2. kirako!

  Az informatika igenis hiányszakma, persze nem Győrben, ezt tapasztaltam én is. :) Más városban viszont örömmel láttak, sőt, egy állásinterjún rengeteget számít, ha hajlandóságot mutatsz arra, hogy másik városba költözz az állás miatt.”
 • 6. netman81 2011. május 05. 16:48
  „Szakmát szereztem érettségivel, utána egy diplomát, majd elmentem dolgozni 4 órában kb.40000-ért és mellette szereztem egy az elsőre épülő diplomát. Ezt követően állás nélkül maradtam. Nehéz állást találni, mert ha a szakmával akarsz elhelyezkedni és rájönnek, hogy van diploma:szevasz, ha azt akarod, hogy ne feketén foglalkoztassanak:szevasz, állami intézmény, ha nincs kedves ismerős:szevasz, ha igába hajtod a fejed és elmész éhbérért megaláznak és jó ha fizetnek. Ez csak Mo-n van így. Ezért megy el mindenki, mert külföldön még a szakmát is megbecsülik nem csak a diplomát. Még mindig csak a "rokonok" országa vagyunk.”
 • 5. megmindiggyöri 2011. május 05. 16:30
  „"A 20-24 éves korosztály 69%-a lép be a felsőoktatásba." - Németo-ban most hozták nyilvánosságra a továbbtanulási adatokat, a mi tartományunkban a 4.-esek (eddig tart az ált isk) 40%-a megy gimnáziumba, a többi olyan suliba, ami nem ad érettségit, szakmát lehet utána tanulni.”
 • 4. mecsoka 2011. május 05. 15:46
  „kirako, a HR-t meg ?n cäfolom! A hiänyszakma közel?ben sincs...”
 • 3. Peti85 2011. május 05. 14:33
  „Újra kezdeném, tuti inkább szakmát/szakmákat tanulnék...”
 • 2. kirako 2011. május 05. 14:12
  „"A hiányszakmák jelenleg hazánkban a következő területeken találhatók: információs technológia, gépészet, építőipar, vendéglátóipar, egészségügy, gyógyszeripar, pénzügy-számvitel-könyvelés, minőségbiztosítás, HR."

  Informatika mint hiányszakma - muhaha! :)
  Ez a nagy duma, úgy is mondhatnám, hogy "slágerszöveg". Az igazság az, hogy az informatika slágerszakma a 2000-es években volt, az azóta főiskolákról/egyetemekről kiözönlött sok sok ezer informatikus állás nélkül van.
  Azt nem értem, hogy miért kell még most is ezt a slágerszöveget nyomni, amikor sehol/senki nem keres már informatikust. Azért nyomják, hogy még többen jelentkezzenek annak, és még többen legyenek állás nélkül miután diplomát kapnak? Ezért tökfelesleges.
  Több ismerősömnek sokév informatikai tapasztalattal Pestre kell járnia Győrből, mert helyben NINCS munka.

  Erről ennyit.”
 • 1. Sagittarius 2011. május 05. 14:04
  „Ahogy már anno említettem e hasábokon, még pár év, és Magyarország lesz a legtöbb diplomás munkanélküli országa! Csak ki a xar fogja kitermelni egyrészt a taníttatásukhoz, másrészt az utána való segélyezésükhöz a lét. Mert ugye ha már diploma van, akkor gyakorlatilag a gyárigazgatói állás kivételével a végzettséghez mérten minden munka alantas munka! Nem is akar diplomával senki dolgozni. Akkor ki fog dolgozni?? Ennyi diplomás állást ez az ország képtelen teremteni.
  Már régen megtiltottam volna a pótfelvételiket a felsőoktatási intézményekbe, sőt, csak a legjobbakat engedném felvenni. Persze értem én, hogy a jelenlegi kvótarendszer miatt az intézményeket nem érdekli, hogy hót hüle a lurkó akit felvesznek, hiszen nekik a darabszám a lényeg, nem az ész. Ezt is gyökeresen meg kell változtatni, vagy megehetjük a diplomáinkat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reklámnap Győrben: hódít az internet a reklámiparban

Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Magyar Reklámszövetség a Reklámhetet. Csütörtökön Győrben… Tovább olvasom