Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Diploma után: röghöz kötve vagy szabadon?

Diploma után: röghöz kötve vagy szabadon?

A hallgatói szerződés sokat vitatott pontját, a „röghöz kötést" megsemmisítette az Alkotmánybíróság. Elérték a hallgatói önkormányzatok, amit akartak, ám a döntésnek van egy szépséghibája...

Kiss Szimóna - 2012.07.11. 07:53
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Szabó Máté alapvető jogok biztosát kérte, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz (AB) a hallgatói szerződések ügyében, úgy vélik ugyanis, hogy a röghöz kötéssel sérül a munkavállalók szabad mozgáshoz való joga.
Az AB kimondta ezt: „A hazai munkaviszonyra kötelezés közvetlenül érinti a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő jogot, ideértve a munkavállalók szabad mozgásához való jogot is." Ez azonban csak észrevétel, a testület a rendelet megsemmisítését formai okokkal indokolta: „A hallgatói szerződésekre vonatkozó lényeges szabályokat törvényben kell meghatározni." A kormány azóta a törvénybe iktatáson dolgozik, a parlament oktatási bizottsága már be is nyújtotta törvényként az erről szóló szabályozást.

Gáspár Gergely, a Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) elnöke úgy véli: „Így hiába az ombudsmani vizsgálat és az alkotmánybírósági döntés, olyan, mintha nem is történt volna semmi." Hozzátette: „Problémát jelent, hogy a leendő elsőéveseknek fogalmuk sincs, hogy mi várja őket, hogy milyen feltételekkel tanulhatnak."

Májer Eszter, a Széchenyi István Egyetem HÖK-elnöke örül az AB döntésének, annak, hogy tartalmi kifogásai is voltak a testületnek. „Továbbra sem értünk egyet a hallgatói szerződés intézményével" – jegyezte meg.

Kiss Dávid, a HÖOK soproni származású elnökségi tagja megkeresésünkre elmondta: „Nagyon örülünk az Alkotmánybíróság döntésének, mert igazolta, hogy aggályaink jogosak. Bár formai okokra hivatkozott a megsemmisítésnél, az általunk is jelzett tartalmi kifogásokat is megfogalmazta. Ez előremutat, jelzi, hogy tartalma is támadható. Ha a kormány törvénybe emeli a rendelet szövegét, ismét a testülethez fordulunk Szabó Mátén keresztül. Tartalmi okokra hivatkozva is meg kell semmisíteni a jogszabályt."

Kiss Dávid szerint a „jelenleg felvételizők úgy várhatják a ponthúzást, hogy nincs szerződés, hiszen a rendelet már nem hatályos, törvény pedig még nincs". Megjegyezte: „Hiába védekezik a kormány azzal, hogy a rendelet tartalmát változatlanul emelik a törvénybe, s az már a felvételi eljárás előtt ismert volt, a törvény azután születik meg, s visszamenőleg nem alkalmazható."

A hallgatói szerződésről. Ennek aláírása lenne az egyetemre, főiskolára való beiratkozás feltétele az állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas tanulók esetében. A megállapodással a hallgató vállalja többek között, hogy a diploma megszerzését követő húsz éven belül a tanulmányi idő kétszeresének megfelelő időtartamban magyar munkáltatónál dolgozik. Ez a pont vált ismertté röghöz kötésként.


Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 3. Strossi 2012.07.13. 07:16

aham, megint egy óóóóóóóóriási ötlet!

miután visszaterelték a visszaminősített rokkantnyugdíjasokat (természetesen azokra gondolok, akik valóban rászorulnak a támogatásra) a munka világába, ezek a fiatalok is itthon fognak dolgozni...

de kérdem én, HOL FOG EZ A SOK EMBER DOLGOZNI????
amikor a Nokia is bezár, meg a többi
mindenki nem tud elhelyezkedni az Audiban meg a Mercedesben...

valahogy egészen másként, OKOSAN kéne ezeket a dolgokat kezelni

Moderálásra küldöm 2. Tündenéne 2012.07.12. 12:39

Csak akkor megfelelő munkahelyeket is kéne ám biztosítani. Hiába köteleznek rá, hogy itthon maradjon az ember, ha közben meg nem kap munkát...

Moderálásra küldöm 1. Contar 2012.07.11. 11:56

Aki fizet, az diktál! Nincs ebben semmi különös.Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...