Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Diploma nyelvvizsga, nem nyelvtudás nélkül

Egy év végén elfogadott törvény lehetőséget ad a felsőoktatási intézményeknek arra, hogy a 2012/13-as tanévig záróvizsgázóknak nyelvvizsga nélkül kiadják a diplomákat. A Kisalföld arra volt kíváncsi, a megyei egyetemek amnesztiát hirdetnek-e.
A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) karain mintegy 4500 diploma vár arra, hogy államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt hozzon tulajdonosa. Az intézmény rektora, Faragó Sándor a kérdésben így nyilatkozott: – Intézményünk támogatja a nyelvvizsga hiányában oklevelet nem szerzett hallgatók belső nyelvi vizsgáztatását. Annál is inkább, mivel az NYME Sopronban és Szombathelyen is olyan nyelvvizsgaközpontot működtet, ahol biztosítható az állami nyelvvizsgákkal megegyező szintű számonkérés.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karán évek és szakok szerint tárolják a ki nem adott diplomákat. Képünkön Hamuthné Mesterházy Anita tanulmányi osztályvezető. Fotó: Bertleff A.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karán évek és szakok szerint tárolják a ki nem adott diplomákat. Képünkön Hamuthné Mesterházy Anita tanulmányi osztályvezető. Fotó: Bertleff A.

Azt is helyeseljük, hogy a mesterképzésben és osztatlan képzésben ne térjünk el a jogszabályi előírásokban meghatározott nyelvvizsga-követelményektől. Egyetértünk azzal is, hogy az intézmények a külön nyelvi vizsgákat a Közös Európai Referenciakeret előírásai alapján szervezzék meg.

A rektor fontosnak tartja, hogy azok az egyetemek, amelyeken akkreditált nyelvvizsga letételére van lehetőség, biztosítsák a tanúsítvány megszerzését más, ilyen lehetőséggel nem rendelkező felsőoktatási intézmények diákjai számára is. – Az NYME nyitott az ilyenfajta együttműködésre – fűzte hozzá.

A Széchenyi István Egyetemen (SZE – Győr) az államvizsgázók mintegy 20 százaléka nem kapja meg végzéskor a diplomáját, mert nincs tanúsítványa nyelvtudásáról. Csak a tavalyi évben 452 oklevél maradt emiatt kitöltetlen. Író Béla, a SZE – Győr főtitkára elmondta: a szenátus április 2-ai ülésén tárgyalja az ebben a kérdésben megfogalmazott javaslatot, s nagy valószínűséggel el is fogadja azt. Eszerint a Széchenyi él a törvény adta lehetőséggel: a 2013 szeptemberéig végzettek egyetemi nyelvi záróvizsgával válthatják ki az államilag elismert nyelvvizsgát (szakmait nem!).

Erre legkorábban az államvizsga után három évvel jelentkezhetnek majd. A SZE – Győr várhatóan csak alapképzési szakokon teszi lehetővé az államilag elismert nyelvvizsga kiváltását, a mester- és egységes, osztatlan képzésen tanulóknak nem lesz erre lehetőségük. A főtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: az egyetem által szervezett vizsga anyaga hasonló lesz az állami nyelvvizsgáéhoz, így a lehetőség nem azt jelenti, hogy nyelvtudás nélkül adják ki a diplomákat.

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) karain mintegy 4500 diploma vár arra, hogy államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt hozzon tulajdonosa.

Arra a kérdésre, hogy az intézmény nem tart-e attól, hogy a döntés presztízsvesztéssel jár, így válaszolt: – Szakmai felkészültsége minden hallgatónak ugyanolyan, hiszen mindannyian sikeres záróvizsgát tettek. Legfeljebb annyi különbség lesz a nyelvvizsga-bizonyítvánnyal rendelkező és az azt egyetemi vizsgával kiváltó diplomásaink között, hogy egyiküknek magasabb a nyelvtudása. De ez sem biztos, mert a nyelvvizsga sem mindig garancia a nyelvtudásra.

Olvasóink írták

 • 2. Hexxxe87 2012. március 31. 17:48
  „A számonkérés anyagi vonzata meg fog egyezni a nyelvvizsgák árával?
  Ha igen, és a szinte is azonos, akkor nyugodtan kaphatnának nyelvvizsgát a hallgatók. Ha viszont nem, és mégis diplomához juthatnak, akkor ezzel a nyelvvizsgaközpontok fognak pórul járni, hiszen ha valaki kaphat diplomát egy belső vizsga letétele után, akkor mégis ki fizetne ki több 10.000 Ft-ot egy nyelvvizsgára?
  Nem értem, miért nem maradhat a nyelvvizsga bizonyítvány követelménynek.... Aki komolyan gondolja a diplomát, és túl tudja tenni magát a rengeteg vizsgán, a védésen meg az államvizsgán, akkor egy középfokú nyelvvizsgát is le tud tenni...”
 • 1. pindla 2012. március 28. 11:05
  „"Az NYME Sopronban és Szombathelyen is olyan nyelvvizsgaközpontot működtet, ahol biztosítható az állami nyelvvizsgákkal megegyező szintű számonkérés."

  Már nem is azért, de ha valaki megcsinálja ezt a számonkérést, akkor miért nem kap nyelvvizsgát (és így akkor már jogosan a diplomáját is)? Vagy ha valaki nem képes letenni a nyelvvizsgát, de megfelel ezen a számonkérésen, akkor elmondható-e, hogy megegyező szintű a számonkérés? Szerintem nem.

  Remélem valóban az lesz, ami a fentiekből kiolvasható: középfokú nyelvvizsga (vagy annak ténylegesen megfelelő tudás) nélkül senki sem kap diplomát. Ez nagyban rontaná az összes NYME diploma értékét. De ugyanez igaz az SZE-re is. Ugye a preztizsveszteség kevesebb jelentkezővel jár, a kevesebb jelentkező meg elbocsájtásokkal, magyarul maguk alatt vágják a fát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljátszották a zsarut és raboltak: enyhített büntetés a rendőri intézkedést színlelőknek

Enyhítette az első fokon kiszabott büntetéseket, de így is négy-hat év fegyházzal sújtott a Győri… Tovább olvasom