Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Diploma 38 győri zeneművésznek

"Az ünnepek nemcsak a felhőtlen örömnek, hanem a szembenézésnek is alkalmai. Mindkét oldalról" – hangzott el a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet diplomaátadó ünnepségén.

38 zeneművészt – tizennyolcan a mestertanári szakon, húszan az előadóművész alapképzési szakon végeztek – avattak és köszöntöttek szombaton az egyetemi hangversenyteremben „A tanítvány beköltözik az életünkbe, kicsit olyan lesz, mintha a gyermekünk lenne. Örülünk sikereinek, különösen akkor, amikor úgy érezzük, ebben a siker-
ben mi is ott vagyunk.

Ez az együttműködés akkor eredményes, ha a tanítvány szorgalmas, a tanárnak pedig szakmai és emberi hitele van" – mondta dr. Ruppert István, a győri egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének igazgatója.

"A tanár munkája olyan, mint a kertészé. A palántát a szülők hozzák. Az iskola másra nem vállalkozhat, csak arra, hogy felnöveszti a palántát. Megmunkálja a földet körülötte.

Öntözi, hogy gyökerei táplálékot kapjanak. Félretolja, lenyesi a környezetéből mindazt, ami meggátolná, hogy a növekedéséhez elengedhetetlenül szükséges fény elérjen hozzá" – idézte egykori osztályfőnökét a zenei intézet igazgatója, dr. Ruppert István.

"Minden iskola erről szól, természetesen különböző módon. Más pedagógia kell a zeneiskolát éppen elkezdőkhöz, más a profi pályára felkészítő konzervatóriumi szinthez, és más a felnőttek oktatásához. Egy kisgyermeknek a szülei után a tanára a legfontosabb az életében. Ha szereti a tanárát, szeretni fogja az iskolát is, nem okoz neki különösebb problémát az otthoni készülődés. Az ismeretek elsajátítása mellett hajtóerő lesz a tanítónak való megfelelés is. A kisgyerekekhez kellenek a legjobb pedagógusok, és ez nincs másként a zeneoktatásban sem. Ha nem is lesz belőle hivatásos muzsikus, ő lesz a koncertlátogató, a bérletvásárló" – mondta az igazgató.

A győri egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete óvó-védő falának ajtói bezáródtak, a végzősök képei felkerülnek a falra, a közös emlékek a szívekben sokáig megmaradnak.

Hegedűs Petra az előadóművész szak klasszikus klarinét szakirányán végzett. Kerekes székhez kötötten folytatta győri tanulmányait, s a család, az intézet, a hallgatótársak folyamatos támogatása kellett a diplomához vezető út minden állomásához.

Ősztől a zeneművész mestertanári szakon, s természetesen a győri egyetemen tanul tovább. Rigó Ronald, az előadóművészet szak klasszikus zongora szakirány végzettje, neves felvidéki zenészdinasztiák leszármazottja.

Egyik felmenője Bihari János, Mária Terézia császárnő udvari muzsikusa volt. A dunaszerdahelyi zeneművész előadó-művészi és zeneművészi tanulmányai után a nagy térség ismert és elismert koncertművésze lehet.

Diplomaosztók

A győri Széchenyi István Egyetemen a 2012. évi nyári záróvizsga-időszak követelményeit sikeresen teljesítő végzős hallgatók a karonként, intézetenként tartandó nyolc ünnepségen vehetik át diplomájukat. Június 30-án, szombaton 10 órakor a Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézet mintegy harminc egészségtudományi és szociális frissdiplomását köszöntik a hangversenyteremben.

A jogász szak doktorrá avató ünnepségei július 7-én, szombaton 10, 12 és 14 órakor lesznek a hangversenyteremben.

A nemzetközi igazgatási alapszak és az európai és nemzetközi igazgatás mesterszak diplomaátadója július 13-án, pénteken 13 órakor kezdődik szintén a hangversenyteremben. Július 14-én, szombaton 10 órakor a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, 14 órakor a Műszaki Tudományi Kar frissdiplomásait köszöntik a városi egyetemi csarnokban.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe eljutott az ultrafutó, de a londoni olimpia veszélyben

Varga Norman 22 nappal ezelőtt indult útnak jelenleg Ausztriában, Salzburg környékén vesztegel a… Tovább olvasom