Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Diósdi maffiaper: megkezdődtek a vádlottak felszólalásai

Az utolsó védőbeszéd elhangzása után csütörtök délután megkezdődtek a vádlotti felszólalások a diósdi maffiaper fellebbviteli tárgyalásán, a Győri Ítélőtábla előtt.
Utolsó felszólaló védőként a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésért első fokon két év - négy évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtott M. Gy. ügyvédje azt hangoztatta, hogy ügyfele 10-12 lőszert kapott valakitől, nem arzenált vásárolt, mint azt P. S. vádlott közölte. A védő azt kérte, hogy ez utóbbi vallomást rekesszék ki a figyelembe vehetők köréből, mindennek alapján pedig változtassák meg a tett minősítését, és enyhébb büntetést szabjanak ki, vagy helyezzék hatályon kívül az első fokon meghozott döntést.

Ezt követően kezdődött meg a vádlottak felszólalásának sora. A bűnszervezetben, felbujtóként elkövetett lopásért, bűnsegédként elkövetett zsarolásért és rablásért első fokon nyolc és fél év fegyházra ítélt B. J. B. azt jelezte: az Egér úti rablásban beismeri felelősségét, a többi vádpontban nem.

P.I., aki 17 és fél év fegyházat kapott első fokon bűnszervezetben, felbujtóként elkövetett emberölés, valamint lopásra való felbujtás és rablás bűnsegédsége miatt, azt kérte: "csak azért üljek, amit elkövettem, ne más hamis vallomásáért". Egyszerre kérdőjelezte meg P.S. és az ügy különösen védett tanújának a szavahihetőségét, utóbbi vallomása kapcsán felvetve: ha kisebb súlyú cselekményekről virágnyelven beszéltek, miért tárgyaltak volna nyíltan egy emberölésről.

A bűnszervezetben, társtettesként elkövetett lopásért nem jogerősen három évi fegyházbüntetéssel sújtott R. Gy. azt kérte, a büntetés kiszabásánál vegyék figyelembe az időmúlást, valamint azt, hogy kiskorú gyermeket nevel, míg az ugyanilyen minősítés és büntetés ellen fellebbező Halász Márton enyhítést kért.

A bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett lopásért első fokon egyaránt három és fél év fegyházzal sújtott két egykori rendőr közül K. T. jelezte: egyetlen pontban sem ismeri el bűnösségét. Sz. I. pedig azt mondta, úgy kerülhetett az ügybe, hogy működése sértette két vádlott - C. A. és P. I. -, valamint két megyei rendőri vezető érdekeit.

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén első fokon egy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult perben. Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést róttak ki.

Az elsőfokú döntés a vádlotti társaság számlájára írt a 2000-es évek elején elkövetett, a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. Megállapította azt is, hogy a bűnszervezet több tagja miként jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint a pénzszállító autók és bankfiókok elleni támadásokig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böllérfesztivált rendez Győr a hétvégén

Háromnapos böllérfesztivált rendez a hétvégén Győr; a húsrajongók mellett azokat is várják az… Tovább olvasom