Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Díjemelési maraton a közgyűlésen

Hét díjtételt is felemelt a győri közgyűlés csütörtökön – igaz, "csak" a várható infláció körüli mértékben.

A második félév leghosszabb és legfontosabb ülését tartotta csütörtökön a győri közgyűlés. A testület elfogadta a város 2010-es költségvetésének koncepcióját. Borkai Zsolt polgármester előterjesztéséből kiderült, hogy az önkormányzat a válság és az országos büdzsében szereplő elvonások miatt 1,3–1,4 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számolhat. Emiatt szűkülhet az épületek állagmegóvására, a vállalkozások támogatására, a lakóutcák felújítására fordított keret. A nadrágszíjmeghúzás nem érinti a már megkezdett vagy előkészített fejlesztéseket.

Az anyag kapcsán rövid csörteváltás bontakozott ki az MSZP-frakció és a polgármester között. Karcagi-Mészáros Zsolt szocialista képviselő azt kérte számon, hogy Győr miért nem tesz meg mindent a gazdaság fejlesztéséért. Borkai Zsolt erre a központi megszorításokra utalva azt mondta: szégyellnivalója nem a városnak, hanem a kormánynak van.

A testület elfogadta az idei költségvetés január-szeptemberi végrehajtásáról szóló előterjesztést is. Győr szeptember 30-ig 41,9 milliárd forint bevételre tett szert, miközben kiadásai 34,7 milliárd forintra rúgtak.

A képviselők ezt követően fogtak bele a díjemelési maratonba. Jelentősen felemelték a szűk belvárosban érvényes parkolási díjakat úgy, hogy minél hosszabb ideig várakozik valaki jövőre, annál többet fizet: fél óráért 200, egy óráért 410 forintot, másfélért 630, kettőért 860-at, két és félért 1100-at, háromért 1340 forintot. Cserébe ingyenes lesz a Jókai utcai és a kamarai székház melletti parkolóház.

A távhődíj alapdíjrésze 8,5 százalékkal nő az új évben, hődíjrésze pedig visszaáll az október előtti szintre, azaz a mostanihoz képest nagyjából tizedével drágul. Január 1-jétől ugyanakkor a parlament döntése értelmében 18-ról 5 százalékra csökken a szolgáltatás áfája, így a lakosság által fizetendő összeg végül mégis csökken. Egy átlagos méretű panellakásban élő család jövőre 11 ezer forinttal fog kevesebbet fizetni, mint 2009-ben.

A testület jóváhagyta az ivóvíz- és csatornadíjak emelését is. Az előbbi 4–6, az utóbbi 4–5 százalékkal lesz magasabb az új évben. Hasonló mértékben, 5,9 százalékkal drágul a hulladékszállítási díj. A kéményseprő-ipari közszolgáltatás tarifái 5 százalékkal nőnek.

Drágulnak a helyi busztarifák is, ugyancsak 5 százalékkal. Eszerint a havi diák- és nyugdíjasbérlet ára 2010, a tanuló-szemeszterbérleté pedig 9640 forint lesz. Az egyvonalas havibérletért 4000, az összvonalasért 5450 forintot kell fizetni. Az elővételben váltott vonaljegy 230, a sofőrnél megvett 305, a családi jegy 620 forintba kerül januártól.

A legnagyobb vitát a távhődíj váltotta ki. A szocialista frakció azt hánytorgatta fel, hogy az önkormányzat osztalékként 1,5 milliárd forintot vont el a Győrhő Kft.-től és hogy az áfacsökkentés pozitív hatásának kétharmadát lenyeli a város. A jobboldal álláspontját többek között Németh Zoltán alpolgármester fogalmazta meg: az áfacsökkentés miatt most van lehetőség arra, hogy különösebb lakossági fájdalom nélkül „önfenntartó" legyen a távhőágazat, egyénként pedig a szocialista képviselők akkor nem zúdultak fel, amikor a kormány sokaktól elvonta a gázártámogatást. Az előterjesztés egyik mellékletéből egyébként kiderült, hogy 2010-ben is Győrött lesz a legolcsóbb a távhő a megyei jogú városok közül.

Szabó József MDF-es képviselő egyedüliként mindegyik díjemelési javaslathoz hozzászólt. Több esetben azt kifogásolta: a közszolgáltató cégek, amelyek monopolhelyzetben vannak, nem tesznek meg mindent azért, hogy költségeiket csökkentsék és hatékonyabban, azaz olcsóbban működjenek. Jelezte: nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy a tarifák szinte automatikusan nőjenek a várható infláció mértékével.

Olvasóink írták

 • 20. kisem 2009. december 20. 20:36
  „ad. #18.)
  Ugyan mit kell érteni a távhőágazat önfenntartó jellegén? Ez a fajta hivatkozás is sánta, sőt ...
  A gázmotoros erőmű létesítésének egyik célja az áramtermelésből eredő árbevételen túl az volt, hogy a földgáz-vételezés időben egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb legyen, ezzel kedvezőbb vételezési feltételekhez jussanak. De a Hőszolgáltató Kft, nem pedig annak egy részlege.
  Ha egy vállalat -az elvárt nyereségen túl- pozitív eredménnyel zárja a gazdasági évet, amelyet részben vagy egészben elvonnak tőle, akkor semmi nem indokolja a díjnövelést, csak a tulajdonos cél-pesszimista harácsoló gondolkodásmódja. Ez annak tükrében hangsúlyozottan igaz, hogy a bérköltséget terhelő munkáltatói járulékok a következő évben csökkenni fognak, azaz az egyik lényegi hivatkozási alap máris kiesik a játszmából.
  Az sem lehet ok a díjemelésre, hogy -állítólag- még mindig itt a legolcsóbb a távfűtés. A fejlesztések anno éppen azért hajtották végre, hogy ez így legyen, azokkal sikerült kedvezőbb gazdálkodási környezetet teremteniük. De ez lehet indok a díjemelés magyarázatakor? Normális körülmények között nem.
  Németh Zoltán meg jobb lenne, ha nem szólna egy szót sem. Mondott és sajnos tett már elég furcsát -hogy finoman fogalmazzak- az eddigiek során. Vegyék már észre ott "fönn", nem -csak- hülyékkel állnak szemben!”
 • 19. janika 2009. december 20. 17:53
  „Maratoni marakodás a koncon! Kizsebelni jól a lakósságot a cél szentesíti az eszközt!”
 • 18. antikomcsi 2009. december 20. 08:27
  „"Akkor most mi indokolja például az alapdíj emelését?"

  Hidd el én is ennek örülök a legkevésbé!!!!
  De összeségében még így is olcsóbb lesz és: "Az előterjesztés egyik mellékletéből egyébként kiderült, hogy 2010-ben is Győrött lesz a legolcsóbb a távhő a megyei jogú városok közül."
  Indok pedig: "az áfacsökkentés miatt most van lehetőség arra, hogy különösebb lakossági fájdalom nélkül ,,önfenntartó" legyen a távhőágazat"”
 • 17. kisem 2009. december 19. 23:52
  „Nos, Kedves Antikomcsi, a távfűtés 8,5, illetve 10%-os díjemelése nem fér bele a 4-5%-os sávba, abból nagyon kilóg, ráadásul teljesen indokolatlanul. Azt meg kihangsúlyozni, hogy az átlagos lakásban élő család 11eFt-tal kevesebbet fog fizetni ezért a szolgáltatásért jövőre, álságos és félrevezető. Mert a dupláját is megtakaríthatnák a fogyasztók, ha az ÁFA-kedvezményt fele részben nem nyelné le a szolgáltató, illetve a tulajdonos város.
  Azt azért látni kellene, hogy a jelenlegi önkormányzat még egy alkalommal sem hagyta ki a díjemelések lehetőségét, annak ellenére, hogy a más alkalmakkor hangoztatott szólamokban mindig ellene volt.
  A hivatkozások is sántítottak. Elég csak arra gondolni, azért nem csökkentették az iparűzési adót, mert törvényi szinten nem történtek adócsökkentési intézkedések. De az isten szerelmére, jövőre éppen ilyen jellegű intézkedések lesznek bevezetve. Akkor most mi indokolja például az alapdíj emelését? Csak nem a csökkenő közteher?”
 • 16. antikomcsi 2009. december 19. 21:08
  „Szörnyű ez a népnyúzó Fideszes önkori!
  Aki 4-5% áremeléstől kiakad, mert az várja a Fidesztől, hogy mindent ócsít ( 3,6-as kenyér ) az HÜLYE!!!
  A primax féle maszopos ... bírálata, meg már önmagában nevetséges.
  Mindezekkel együtt 1Ft áremelésnek sem örülök a mai helyzetben, de aki realista ennél jobbat nem várhat.
  A parkolással kapcsolatban hozott intézkedéseket viszont üdvözlöm.”
 • 15. bn 2009. december 19. 08:13
  „egyszer szeretném én azt megérni, hogy a kormány a minimálbért, a munkáltatók a jövedelmeket MINDEN év elején megemelelik az "inflációhoz körüli" mértékben....
  Mert ebben a rohadt országban csak a fizetések nem emelkednek, minden más, amiért fizetni kell az igen...
  Persze, hogy nem tudják az emberek fizetni a számlákat, persze, hogy nem költenek, és emiatt nem fejlődik (stagnál) semmilyen iparág, mert évről évra a reálbér kevesebb lesz... nem kell ehhez közgazdásznak lenni, ez elsős matek X=fizetés Y=költségek -----> X<Y”
 • 14. sándor71 2009. december 18. 17:45
  „Most volt az újságos több mint 10%-al drágult a kisalföldis.Ezt nem írták az újságban:)Az önkormányzat csak az inflációval emel.Ami 4,1% vagy én nem tudok számolni vagy hülyének néznek.
  http://www.mnb.hu/Engine.aspx?page=mnbhu_inflacio_hu&ContentID=13413”
 • 13. kivagyokén 2009. december 18. 15:22
  „Nem kall izgulni, mikor a SAJÁT jövedelmet kell emelni+kedvezményeket, egyik ellenzék se fog demnstraive kivonulni, tartózkodni. Max a javaslattevő, hivatalból. a válasz ilyenkor határozott IGEN. Persze, ezt valamiból ki kell gadálodni, tehát megint lesznek áremelések.

  9. Mankapunka 2009.12.18. 10:39
  Szerinted sok párt van. Igazad van, mert sokan élősködnek rajtunk. DE légyszives, mutass EGYET amelyik nem a mi bőrünket akarja lenyúzni. Mert ígérni mindegyik tud, de ígéretekkel tele a padlás.”
 • 12. gyugyu1 2009. december 18. 13:09
  „Ez hát a lakosságbarát önkormányzat ! Mindent felemelnek,mert kevesebbet kapnak az állambácsitól,és ezt velünk fizettetik meg! / ha majd a fidesz lessz visszaadják? Pacipimpallóját !!/ Majd kiváncsi leszek mikor a béremelésüket kell megszavazni akkor leszavazzák-e az előterjesztést ! Peddig azt kellene ! Azért vonták össze a szolgáltatókat hogy olcsóbb legyen az üzemeltetésük,most meg emelnek mindent ! Ha majd ujra külön szolgáltatók lesznek megint emelnek ? Az elhangzott hogy nálunk a legolcsóbb a távhő, a viz de akkor miért kell áratemelni ??! Arról egy szót sem szolnak,hogy ésszerü gazdálkodással,az eszközök jobb kihasználásával, a"vizfej" csökkentésével, a szigorubb ellenőrzéssel takaritanának meg annyit hogy ne kelljen emelni !!”
 • 11. laura01 2009. december 18. 12:49
  „Hát nevetséges, évi 11 Ft átlagban. Na durván havi 1000 Ft. Ez hihetetlen, méghogy csökken az áfa. Olcsóbb a távhő. Persze, az áfa csökkent de a szemetek emelik az alapdíjat, a hődíjrésze pedig visszaáll az október előtti szintre. Nevetséges. Ha itt tudják úgy adni a 3 hónapban (okt-dec) akkor mi a fenének állítják vissza. Hozzá se nyúltak volna, többre mentünk volna vele. Remélem amit megfognak ezek a rohadékok, azt költse gyógyszerre mindegyik. Teljesen mindegy, hogy mi van mindig a kisember az, akin csattan az ostor. Nevetségesek, majd igazándiból egy nyereséges cégnek, nem baj. Úgyis sajnos lesz pár család aki nem tudja fizetni, az pedig kiesés neki, de már hallottam azt is hogy úgyis a fizető ügyfeleken verik le, úgysem tudjuk, hogy ténylegesen mennyi hődíjat használtunk el, azt számláznak amit akarnak... Persze csökkentik de rohadna meg emelik is, úgyhogy ugyanazt a szart lapátoljuk ami idén is volt. Tiszta szívemből kívánok az ülésező politikusoknak, vezetőknek "boldog karácsonyt"!!!!!”
 • 10. tosa2 2009. december 18. 11:09
  „8.egyetértek veled, mármint az első résszel, DE !!!! Tisztelet az én multimnak !!!!!!!!!!
  mert majd 2 havi jutalmat kaptunk,/ ez itt nem a reklám helye / , de ha kételkedsz benne
  megírhatom, hogy ki volt és le lehet ellenőrizni.
  9. kire gondolsz, hogy rá szavazzunk, Csak nem ???”
 • 9. Mankapunka 2009. december 18. 10:39
  „Van rajtuk kívül más párt is,nem kötelező egyikre se szavazni.
  Ki lehet próbálni az újat.
  Az egy más dolog,ha valaki már manipulálva van(pl. ingyen ebéd,hasonlók)”
 • 8. kivagyokén 2009. december 18. 10:28
  „Emelés mindenképp lesz. Sőt, nagy valószínűleg a "választások" után is! Az MSZP azért, met válság van, tehát KELL, a FIDESZ azért "mert azok a rohadt, mocskos...." elszúrták, tehát KELL. Ez csak az ízelítő. Mi egyszerű emberek magasról le vagyunk ejtve, de a "szolgáltatókat, multikat, mtyi cégecskéket nem érheti kár! Ezt igazán beláthatjuk, mi sötét értelműek.”
 • 7. kisem 2009. december 18. 09:55
  „Ha egy városnak háromnegyed év alatt 7,2 milliárd Ft bevételi többlete van, emellett a saját cége nyereségéből osztalék juttatásra is futja, akkor a következő évre elhatározott díjnövelések csak a kapzsi önzésre vezethetők vissza.
  Másutt olvastam, hogy az iparűzési adó APEH általi beszedésével és visszaosztásával az az egyik probléma, hogy a későbbi utalás következtében kevesebb lesz az adóbevételből származó kamatbevétel. Hogy is van ez? Pénzintézetet játszik az önkormányzat? Nem az lenne az elsődleges feladata, hogy a rendelkezésére álló eszközöket a leghatékonyabban használja fel a település lakossága érdekében?
  Úgy látszik, nem. Itt a többlet ellenére (is) a saját lakosság bevételeinek részbeni elvonása, az isten tudja milyen célokat szolgálja.
  Számolják csak ki, mennyi a Hőszolgáltató alapdíjból származó bevétele csak a kb. 22.500 lakossági fogyasztótól?”
 • 6. Primax 2009. december 18. 09:49
  „moderálva off”
 • 5. igazságmondó 2009. december 18. 08:12
  „Megint mi fizetünk rá.A szegények.
  Mi van ha már nem tudjuk kifizetni a számlákat?
  Az adyvárosi Höszolgáltatói épüleben lakások is vannak.Vajon kik laknak ott? Vagy majd mi költözhetünk oda ha már nem tudjuk kifizetni a számlat és kitesznek a lakásból ? És vajon mennyiért laknak ott?”
 • 4. hordópali 2009. december 18. 06:41
  „Jól van Zolika!
  Ha a kormány emel, fúúúújjjj!
  Ha az önkormányzat, nem csinálunk mást, mint a kormány!
  Húzzon el a kormány is, meg Zolikáék is!
  EL A ZSEBEMTŐL!!!!!!!!!”
 • 3. igazmondó 2009. december 17. 23:15
  „A győrhős emelést semmivel nem lehet magyarázni. Nonprofitnak kellene lennie a közszolgáltatásoknak, a cég nyereséges és mégis díjat emelnek. Kell a Szijjártó új audijára biztos.”
 • 2. Primax 2009. december 17. 22:22
  „Körülbelül így lehet elhinni a FIDESZ simlis választási ígéreteit is.
  Azaz : sehogy.
  Nagy szólamokkal tele van a padlás.
  Majd a felcsúti - is - meg fogja magyarázni, hogy miért nem az történik 2010 tavaszától, amire az emberek voksoltak...
  Semmit sem szabad elhinni egyetlen politikusnak sem, álljon bármelyik oldalon is.”
 • 1. kivagyokén 2009. december 17. 22:15
  „Köszönjük Zsolti! Ennyit a szebb narancsról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kívül-belül megújult az egészségház

Horváth Gyula polgármester és Balogh József országgyűlési képviselő csütörtökön nagy érdeklődés… Tovább olvasom