Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

Díjemelésekről döntött a közgyűlés

Ivóvíz, szennyvíz, hulladékszállítás, kéményseprés  tarifái már biztosan emelkedni fognak Győrött január 1-jétől.
Számos fontos napirendi pontot, köztük három díjemelésről szólót tárgyalt tegnapi ülésén a győri közgyűlés. A sor a kéményseprő-ipari tarifákkal kezdődött. A testület jóváhagyta, hogy ezek 6 százalékkal nőjenek január 1-jétől.

Mennyi a prémium?

Sokkal nagyobb vitát kavart az ivóvíz- és a szennyvízcsatornadíjak emeléséről szóló előterjesztés. Az anyagban – mint ahogy arról november 23-i számunkban beszámoltunk – az szerepelt, hogy a lakosság és az önkormányzati intézmények 7–8, a cégek 19–25 százalékkal fizessenek többet jövőre. Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz rt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a locsolási, a nyugdíjas- és az állattartási kedvezmény továbbra is fennmarad. Ezeket idén – sorrendben – 38.435-en, 345-en és 243-an vették igénybe Győrben.
Dömötörné Holeczky Judit alpolgármester (Pro Urbe) úgy vélekedett, hogy a díjemelés sokkal egyszerűbb megoldás, mint a hatékony gazdálkodás.

Antal Imre (Fidesz) egyebek mellett a szolgálati gépkocsikra és a prémiumokra kérdezett rá. Sipőcz Ernő válaszában kifejtette: a cégnél a fizetésemelés általában 6–7 százalékos, emellett a 740 dolgozónak 13. havi fizetés is jár. Az rt.-nél a vezetők jutalmazása részletesen szabályozott. A vállalat valamennyi szolgálati autója hatmillió forintnál olcsóbb, és járművet csak négyszázezer futott kilométer után vagy baleset esetén cserélnek. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy nemrégiben megszerezték az ISO-minősítést.

Nem tárgyalják korábban

Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetője úgy fogalmazott: ez az év legértelmetlenebb napirendi pontja, mert az rt. közgyűlése már döntött, s ha a képviselők többsége nem szavazza meg a drágítást, a bevételkülönbözetet az önkormányzatnak kell állni. A politikus arra tett javaslatot, jövőre az rt. közgyűlési döntése előtt tárgyaljanak a kérdésről, hogy érdemben tudjanak beleszólni az emelés mértékébe. Balogh József polgármester megjegyezte: ha valaki be tudja bizonyítani, hogy nem ilyen mértékű díjnövelés lenne indokolt, a bíróság előtt bizonyíthatja álláspontját.

Eredics Imre alpolgármester (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy az rt. több mint száz önkormányzat tulajdonában van, s a döntést nem egyedül Győr hozza. Bári Olga (MSZP) köszönetet mondott a nyugdíjaskedvezmény lehetőségéért. Bárány István, a Pro Urbe-frakció vezetője azt fejtette ki, hogy miközben az infláció 22,5 százalékos volt 2001 és 2005 között (utóbbi év adata csak becsült), addig jövőre az ivóvízért 35–47 százalékkal, a szennyvízért 50–65 százalékkal fizetnek többet a lakosok, illetve a cégek, mint három éve. Sipőcz Ernő szerint a szolgáltatási infláció ebben az időszakban magasabb volt.

Bővülő kedvezmények

A közgyűlés 20 igen szavazattal, 12 ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta el a 2005. január 1-jétől érvényes díjakat. (Ezekről részletesen a 2. oldalon számolunk be.) A testület megszavazta Bári Olga javaslatát, ami arról szólt, hogy a testület a december 16-i közgyűlésen foglalkozik a nyugdíjaskedvezmények bővítésével. Átment az egyébként főállásban a győri fürdőt üzemeltető Rába

Quelle Kft. gazdasági igazgatója, Bárány István módosító indítványa is. Eszerint a közgyűlés 2005 februárjáig megvizsgálja, hogy a győri vagy a megyei önkormányzat tulajdonában lévő sport- és szabadidős létesítményeket üzemeltető vállalkozások átkerülhetnek-e a kevesebbet fizetők kategóriájába.

Utóbbi döntést Gergely Zoltán polgármesteri szóvivő a Kisalföld kérdésére külön kommentálta. „A város vezetése sajnálattal veszi tudomásul, hogy Bárány képviselő úr »felelős« gondolkodása nem terjed ki az önkormányzat cégeire, a város vagyonára. Alaposan gyanítjuk, hogy képviselő úr nem éppen önzetlen céllal megtett módosító javaslata után – melyet a közgyűlés bár kis többséggel, de elfogadott – az eredeti előterjesztést már nem támogatta. Úgy tűnik, szavazatával saját érdekeltségét kívánta támogatni, a városi hálózat fenntartását, fejlesztését nem" – fejtette ki.

Szervezettebb lomtalanítás

A képviselő-testület elé kétféle hulladékszállítási díjemelés került: az egyik mértéke 8,7 százalékos, a másiké 9,7 százalékos volt. A közgyűlés 22–9–1 arányban a drágább verziót támogatta. A különbség egyébként abból adódott, hogy ebben a variációban benne szerepelt a lomtalanítás utcánkénti lebonyolítása Győr valamennyi városrészében. Ehhez egy új járművet kell vásárolnia a Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-nek.
A grémium módosította a nyesedékgyűjtés szabályait is, amit a köztisztasági problémákkal indokolt az előterjesztő. A 2002-ben bevezetett kertihulladék-gyűjtési program erre az évre kezelhetetlen méretűre duzzadt és az utcák elszemetesedéséhez vezetett. Az eredmény az lett, hogy a bozótirtás maradékától a nagy mennyiségű kukoricaszárig minden a közterületekre került. Jövőre megfizettetik a szállítás költségét a lakosokkal. A nem a rendeletben meghatározott módon kihelyezett szemét köztisztasági szabálysértésnek minősül, amiért bírság szabható ki. A többség támogatta azt a módosító indítványt, amely szerint a legközelebbi ülésen megvizsgálják az egyedülálló nyugdíjasok kedvezményének bővítését. Idén egyébként csaknem négyszázan vették igénybe ezt a lehetőséget.

Kerékbilincs is lehet

A közgyűlés megtárgyalta a belvárosi parkolási rend gyökeres átalakításáról szóló javaslatot, amely 63 parkolóhely jövő áprilisi megszüntetését takarja. (Az előterjesztéssel szerdai és csütörtöki számunkban is részletesen foglalkoztunk.) Eredics Imre alpolgármester felszólalásában kifejtette: az indítvány a gyalogosok, a kerékpárosok és a buszok előnyben részesítése, és nem a parkolóház pluszbevételhez juttatása miatt született.

Kalmás Ákos (MDF) az elképzelésből csak azt tartotta elfogadhatónak, hogy az Aradi vértanúk útján az Árpád és a Bajcsy-Zsilinszky út között 13 parkolóhelyet megszüntessenek a gyorsabb tömegközlekedés végett. Andréka Bertalan (Fidesz) kijelentette: abban az esetben ért egyet a változtatással, ha annak bevezetése lépésről lépésre történik. Gergely Zoltán belvárosi képviselő (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy a helyben lakóknak lehetőséget kell teremteni a könnyebb parkolásra, valamint szigorúbban kell büntetni a tilosba behajtókat és a szabálytalanul parkolókat – akár kerékbilincs vagy elszállítás alkalmazásával is. Ezt a két módosító indítványt a közgyűlés többsége is támogatta. A testület végül nagy többséggel, az ellenzék részbeni támogatásával (25 igen szavazattal, 4 ellenében, 1 tartózkodás mellett) elfogadta a parkolási rend 2005-ös megváltoztatását.

(A közgyűlés további döntéseire holnapi számunkban visszatérünk.)
„ Az a héten nyilvánosságra hozott javaslatunk, hogy Győr önkormányzati negyedet hozzon létre a volt Frigyes-laktanya épületeiből, saját ötlet, nem a városházi műhelymunka kiszivárogtatása" – reagált tegnap Németh Zoltán, a közgyűlés Fidesz–MDF–MKDSZ frakciójának vezetője a szerdai városházi sajtótájékoztatón elhangzottakra. Szerinte szép reményekre adhat okot, hogy a városvezetés nem talált kifogásolnivalót az elképzelésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a kényelmi szempontok döntöttek a parkolóhelyekről

A parkolók negyedét megszüntetik a cent- rumban című cikkünkre  reagált Eredics Imre győri… Tovább olvasom