Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Díjemelések lóhalálában

Győr - Ripsz-ropsz felemelte a hulladékszállítási, a kéményseprő-ipari, az ivóvíz- és a csatornadíjakat a városi közgyűlés. A helyi busztarifák nem drágulnak, csak kevesebb lesz a járat. Simán átment a büdzsékoncepció. A képviselők nem mondanak le pótlékaikról.

19:01: Véget ért a közgyűlés.

18.56: A közgyűlés 2008 december 31-ről 2009. december 31-re módosította a résztulajdonában álló Győr-Pér Repülőtér Kft.-nek az ellmúlt években biztosított kamatmentes tagi hitelek visszafizetési határidejét. Ennek oka, hogy a cég eladására 2009-ben írják ki a pályázatot. A leendő tulajdonosnak vállalnia kell a 49,5 millió forint megtérítését a győri önkormányzatnak.

18.55: A 100 százalékban önkormányzati tulajdonú Piacok és Vásárcsarnok Győr Kft. könyvvizsgálójának három évre a Raab-Audit kft.-t bízták meg, havi 210 ezer forint plusz áfáért.

18.49: A közgyűlés döntött a fogorvosi ügyeleti szolgálat átszervezéséről. A változás szűkítést jelent: március 1-jétől hétköznapokon a jelenlegi napi négyórás ügyelet helyett kétórás lesz, 20-tól 22 óráig. A heti pihenőnapokon és a munkaszüneti napokon minden marad a régiben, azaz 8-tól 11, és 20-tól 23 óráig várják a pácienseket. Emellett 1,5 asszisztensi álláshelyet megszüntettek a képviselők.

18.48: A testület jóváhagyta, hogy a Lajta utca 36. szám alatti gyermek háziorvosi praxist dr. Bakos Etelka után Mészárosné dr. Glázer Tímea folytassa.

18.46: A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. a számára 2008 áprilisában megszavazott törzstőkeemelésről számolt be. A cég 34 millió forintot költött a nádorvárosi, a malomsori, a révfalu és a Szabadi úti temetőre. A játszóterek építése 143 millió forintot emésztett fel.

18.43: A közgyűlés 38 millió forintot tett félre a likócsi komposzttelepre beszerzendő homlokrakodóra.

 

18.41: A képviselők úgy döntöttek, hogy az önkormányzat közérdekű kötelezettségvállalást szervez a Simor János püspök tere felújítására, valamint közterületek fenntartási, korszerűsítési, tervezési, beszerzési munkáira.

18.37: A testület 1,5 millió forintot szavazott meg a Harmónia kht.-nak a Petőfi Sándor Művelődési Ház villamosfogadójának felújítására. A közgyűlés 15 millió forintot tett félre a Bácsai Művelődési Ház 2009-es működtetésére.

18.32: A közgyűlés úgy döntött, hogy 49 intézmény (80 épület) világításkorszerűsítését, valamint 15 intézmény (19 épület) fűtéskorszerűsítését végzi el 2009-ben a Szemünk fénye országos program keretében. Az így elérhető energiamegtakarítás mindkét esetben meghaladja 40 százalékot, forintban pedig az 59 millió, illetve a  34 millió forintot. A beruházást a Caminus Zrt. hajtja végre – amely az állami támogatásra is pályázik –, az intézmények pedig a megtakarításból bérleti díjat fizetnek neki.

18.28: A képviselők megszavazták a közgyűlés 2009. első félévi munkatervét. A közmeghallgatást január 15-én tartják meg. A költségvetést várhatóan február 26-án fogadják el. Kétszer lesz díszközgyűlés, március 15-én és június 27-én. Az utolsó „rendes" közgyűlésre június 18-án kerülne sor.

18.24: Folytatódik a közgyűlés. A képviselők 6 millió forintot adtak a Petz-kórháznak a Szent Imre úti rendelő felújítására.

17.55: Kalmár Ákos (Fidesz) szerint a helyiadó-bevételből 12 milliárd forint a nem elegendő állami támogatás kipótlására megy el, s csak a maradék jut fejlesztésre. Felelőtlen lépésnek tartaná az adócsökkentést. Borkai Zsolt elfogadja Kun András néhány javaslatát: a sportra a költségvetés 1 százalékát fordítják, nem csökkentik a kultúrára szánt összeget, a büdzsé készítésekor figyelembe veszik a mikro- és kisvállalkozások támogatását, és folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket. A testület 30 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta a költségvetési koncepciót. A polgármester 20 perc szünetet rendelt el.

17.40: Kun András (MSZP) dicsér is: a koncepcióban kellő óvatossággal számoltak és a szokásosnál nagyobb tartalékképézésről értekeznek, hogy a város tudjon reagálni az előre nem látható válságfejleményekre.

17.35: Sík Sándor (KDNP) azt mondja, el kell érni az Országgyűlésben, hogy ne csak 2,5 millió forintig lehessen iparűzésiadó-mentességet adni. Kun András (MSZP) kiigazít: nem magyar, hanem uniós korlátról van szó, ennél magasabb összeget a parlament nem szabhat meg.

17.30: Bárány István Pro Urbe-frakcióvezető azt hangoztatja: nem kell elhamarkodottan adókulcscsökkentésbe belemenni. A koncepció elfogadására buzdít.

17.27: Borkai Zsolt úgy gondolja, hogy nem a helyiadókulcs-csökkentésen múlik a munkahelymegtartás, hanem az országos adó- és járulékcsökkentésen. Újra megemlíti a szakképézési ösztöndíjprogramot, és a majdani egyetemi kutatóközpontot. Szerinte az állami lefölözést kellene a városban hagyni a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására.

17.22: Eredics Imre (MSZP) szerint a koncepcióval az a baj, ami nincs benne. Úgy véli, ilyen előterjesztéssel olyan városnak kell előállni, amely a teljes aladósodottsággal néz szembe. "Nem álmodozás gazdaságfejlesztésről beszélni válság idején sem" - szögezi le. Győr eddig - teszi hozzá - mindig versenytársai előtt járt egy lépéssel. Szerinte a város mai vezetése nem tartja fontosnak, hogy gondoskodjon a későbbi magas adóbevételekről. "Állítom, a bevételek nélkülözhető részéről való lemondás a jövő magvetése lenne" - hangsúlyozza saját iparűzésiadókulcs-csökkentési javaslata kapcsán, amit a pénzügyi bizottság a múlt héten leszavazott, így nem is került a közgyűlés elé. Székesfehérvárral szerinte nem érdemes ezügyben párhuzamot vonni, mert ott az önkormányzat adósságállománya meghaladja a tízmilliárd forintot, majd pontosít: a Fejér megyei nagyváros polgármestere ugyan szocialista,de a közgyűlés többsége fideszes.

17.10: Sághy Zsolt (MSZP) a keleti elkerülő út és a város keleti részén egy új Mosoni-Duna-híd építésének előkészítését szorgalmazza. Borkai Zsolt erre azt mondja: elsősorban állami feladatról van szó. Megjegyzi, hogy Szakács Imre (Fidesz) országgyűlési képviselő  a költségvetés parlamenti vitájában több módosító indítványt nyújtott be, amely segített volna Győrnek, de ezeket rendre leszavazta a T. Ház.

17.03: Borkai Zsolt nem látja, mi lenne a garancia arra, hogy a város vissza is kapja ezeket a hiteleket. Azt indítványozza, a januári közgyűlés döntsön arról, tárgyal-e az indítványról.

17.01: Mohos Péter (SZDSZ) egyértelműnek nevezi, hogy a recesszió kihat a városi adóbevételekre is. Jelzi, nem híve az adókulcscsökkentésnek, mert semmi szükség a nagyvállalkozások ilyen támogatására. Azt javasolja, hogy az iparűzési adóból befolyó összeg egyötödéből az önkormányzat hozzon létre vállalkozásfejlesztési alapot, amely kamatmentes hiteleket nyújthatna ötéves futamidőre győri cégeknek munkahelyteremtésre, munkahelymegőrzésre és innovációra.

16.52: Simon Róbert Balázs alpolgármester arról tájékoztatja a közgyűlést, hogy a városban a több mint tízezerből 6198 vállalkozás fizet iparűzési adót, és a nagy- és a középvállalkozások adják a teljes összeg 77 százalékát. Hozzáfűzi: minden 0,1 százalékos adókulcscsökkentés 700 millió forint kiesését jelentené.

16.46: A polgármester nem ért egyet a szocialisták javaslatával, miszerint az iparűzési adó kulcsa 2 százalékról 1,6 százalékra csökkenjen. Közli, hogy ez 3-4 milliárd forint kiesésével járna úgy, hogy a város a lépéssel leginkább a nagy multinacionális cégeket segítené. Fontosnak tartja az ipari park fejlesztését, a kis- és középvállalkozások segítését, a szakképzést segítő, most novembertől élő ösztöndíjprogramot. Hangsúlyozza: mintegy 2600 feladatot tettek az önkormányzatokhoz, de az állam ezek elvégzéséhez nem biztosít elegendő pénzt.

16.43: Borkai Zsolt azt mondja: Győr is komoly részese lesz a válságnak. Négymilliárd forintos helyiadóbevétel-kiesést is elképzelhetőnek tart. Megjegyzi, hogy a szociális kiadások a mind több munkanélküli és rászoruló miatt mindenképpen növekedni fognak. Előtekintő és óvatos költségvetési koncepcióról beszél, mert senki nem tudja, a válság milyen mély lesz.

16.40: A téma a 2009-es költségvetési koncepció. Néhány fontosabb megállapítás az előterjesztésből. Az önkormányzatok 73 milliárd forinttal kapnak kevesebb pénzt jövőre az államtól, mint idén. Győr 400 millió forint kiesésével számol, miközben úgy kalkulál, hogy a helyi adóbevételek – összegük idén várhatóan eléri a 16 milliárd forintot – legfeljebb stagnálni fognak, s az önkormányzat kasszájából az ideihez hasonlóan a megyeszékhely magas adóerő-képessége címén kétmilliárd forintot fölöz le az állam. A városi költségvetést emiatt nagy óvatossággal, a takarékos gazdálkodást szem előtt tartva kell elkészíteni. Az önkormányzat sem intézménybezárást, sem létszámleépítést nem tervez. Az indítványban hat nagy fejlesztés szerepel: a Szigetet Révfaluval összekötő híd építésének, valamint a Széchenyi tér rekonstrukciójának megkezdése, az Új Bácsai út megépítés, a sashegyi hulladékkezelő mű önkormányzati önrészének biztosítása, a Barátság park felújítása, valamint a lakóutcaprogram folytatása. Ezek a fejlesztések jövőre több mint hatmilliárd forintot visznek el.

16.38: A közgyűlés 21 igen, 3 nem, 4 tartózkodás szavazattal elfogadta az előterjesztést.

16.33: Eredics Imre (MSZP) szerint a város pénzeszsákon csücsül, és hiányzik a hosszú távú koncepció. Borkai Zsolt ezzel nem ért egyet, és azt mondja, hogy a vantól nem kell félni.

16.16: A téma amúgy a győri önkormányzat január–szeptemberi gazdálkodása. A 46,3 milliárd forintra tervezett bevételek 78,6 százaléka folyt be. Sok település irigyelheti Győrt: az első negyedévben napi átlagban 3,1 milliárd, a másodikban 5,7 milliárd, a harmadikban 5,5 milliárd forint betéttel rendelkezett a város.

16.14: Tóth Béla pénzügyi osztályvezető egy kérdésre válaszolva azt közli, hogy az iparűzési adóból 500-700 millió forinttal több folyik be, mint eredetileg tervezték. Borkai Zsolt szerint félrevezető a szocialisták 10 milliárd forintos szabad betétállományra vonatkozó gyakran hangoztatott állítása, mert ezen összeg nagy része kötelezettséggel terhelt, azaz nem szabadon elkölthető.

16.05: Borkai Zsolt polgármester és Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke a hulladékgazdálkodási rendszer megvalósításáról számolt be. A 9,5 milliárd forintos projekt 68 százalékát az Európai Unió és a magyar állam, 16–16 százalékát Győr és a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. finanszírozza. A győr-sashegyi hulladékkezelő és -lerakó központ kivitelezése már folyik. Az átrakókra, hulladékudvarokra és hulladékgyűjtő szigetekre vonatkozó kiviteli közbeszerzési felhívás december 6-án jelent meg. Ez várhatóan 1,8 milliárd forint körüli összegbe kerül. A befejezési határidő 2009 vége. A beszerezési tender előkészítés alatt van, ez mintegy 3,8 milliárd forintot tehet ki.

16.03: Nagyon belejöttek a képviselők, vita nélkül (22 igen, 1 nem, 7 tartózkodás) szavazták meg a szemétdíjak felemelését is. A literenkénti ár 3,21 forintról 3,60-ra változik, áfa nélkül. A havi díj heti egyszeri ürítésnél 60 literes kuka esetén 1123, 110 és 120 literes kuka esetén 2246, 240 literes kuka esetén 4493 forintra emelkedik (áfával). Nem drágul viszont a folyékony hulladék elszállítása (a javaslat itt is 12 százalék volt), mert a testület egyhangúlag rábólintott Sík Sándor (KDNP) módosító indítványára.

16.00: Nem vesztek össze a képviselők az ivóvíz- és a csatornadíjak január 1-jei drágulásán. Erről a képviselők november 20-án már tárgyaltak, egy hétre rá pedig a győri önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pannon-Víz zrt. közgyűlése elfogadta a végeleges javaslatot. A szindikátusi szerződés értelmében a mostani közgyűlési szavazás formaság volt. Az új évben az ivóvíz-szolgáltatásnál az alapdíj a leggyakoribb mérőtípus esetében 4,3, a köbméterenkénti díj 5,5 százalékkal emelkedik. A csatornadíj fogyasztói csoporttól függően 5,1–5,2 százalékkal drágul. A szavazati arány 27 igen, 3 nem volt.

15.59: A közgyűlés 21 igen szavazattal, 9 nem ellenében fogadja el a határozati javaslatokat, és 27 igen vokssal, 3 nem ellenében a a rendeletmódosítást. A tarifák tehát nem változnak. Az egyvonalas havi bérletért 3580, az összvonalasért 4885 forintot kell továbbra is fizetni. A félhavi egyvonalas havi bérlet 2365, az összvonalas 3110 forintba kerül. Az elővételben váltott vonaljegy ára 210, a sofőrnél megvetté 275, a családi jegyé 555 forint marad.

15.58: Borkai Zsolt azt hangoztatja, hogy más hasonló városokban a helyi buszok feleannyi kilométert futnak, mint Győrben.

15.55: Ecker Gyula (Fidesz) azt mondja, hogy az állam 72 milliárd forintot szán a budapesti tömegközlekedésre, és csak 3 milliárdot a vidékére. Ez azt jelenti, hogy egy fővárosi lakosra 35 ezer, egy vidékire 375 forint támogatás jut. Eredics Imre szerint nem összehasonlítható Budapest és egy falu, vagy akár Győr tömegközlekedése.

15.43: Bárány István, Pro Urbe-frakcióvezető jelzi: egyetértenek azzal, hogy ne emelkedjenek a tarifák, a járatritkítással viszont elutasítják. Érdekes ötlettel is szolgál. Azt mondja, hogy a csúcsidőben jellemző hatalmas utasforgalmat azzal lehetne apasztanai, ha csúcsidőn kívül olcsóbban lehetne utazni.

15.38: Németh Zoltán alpolgármester (Fidesz) szerint úgy lehet járatot csökkenteni a városban, hogy szinte senki nem veszi észre. Példaként említi, hogy december 1-jével megszűnt az 1Y járat, de egyetlen tiltakozó SMS-t sem olvasott a Kisalföldben, és egyetlen felháborodott lakó sem telefonált neki. Megjegyzi, 2009-ben átszabják a jelenlegi vonalhálózatot, amelynek kialakítása most van folyamatban.

15.30: Eredics Imre (MSZP) azt hangoztatja, hogy a járatritkítás további utasszámcsökkentéssel jár majd, miközben néhány éve még azt hitték, hogy a tömegközlekedés városon belüli részarányát 35-40 százalékon meg lehet állítani. Szerinte a hányad akár 10 százalékra is csökkenhet, helyette az autók száma nő. "Budapesti típusú problémákkal szembesülhet majd Győr" - mondta.

15.25: A 2009-ben érvényes helyi busztarifákról tárgyalnak a képviselők. A legnagyobb valószínűsége annak a verziónak van, hogy nem lesz drágulás, a város legfeljebb 500 millió forinttal támogatja a Kisalföld Volánt, „cserébe" 550 ezer kilométerrel kevesebbet futnak a járművek. Utóbbi járatritkítást jelent, ami a kevésbé kihasznált járatokat érintené csúcsidőn kívül.

15.22: Megkezdődött a díjemelési maraton. Vita nélkül ment át a kéményseprő-ipari díjjavaslat. A drágulás mértéke 5 százalékos lesz január 1-jétől.

15.20: Kun András szocialista frakcióvezető azt javasolta, hogy a képviselők mondjanak le pótlékaikról, s erről a közgyűlés a következő ülésén tárgyaljon. Ez 28 millió forintos megtakarítást jelentene egy évben. A jobboldali többség leszavazta az elképzelést.

15.16: Egyperces néma felállással folytatódott a közgyűlés, a képviselők a nemrégiben 53 éves korában elhunyt Graffelner Kálmánra emlékeztek. A politikus 1989-től volt tagja a Szabad Demokraták Szövetségének, 1990-től 1998-ig, majd 2002-től 2006-ig győri önkormányzati képviselőként tevékenykedett. 1994-től három ízben jelölte országgyűlési képviselőnek az SZDSZ. A párt városi elnöki tisztét hosszú ideig töltötte be.

15.14: Ugyancsak napirend előtt: Horváth Tibor, a Gyárvárosiak Baráti Köre elnöke köszönetet mondott a Mátyás tér felújításának megkezdéséhez. Borkai Zsoltnak emlékpakettet és oklevelet, Ottófi Rudolf alpolgármesternek emléklapot nyújtott át.

15.12: Az elmúlt percekben adták át a Kisebbségekért Díjakat. Az örmény Hajasztan Örmény Kulturális Egyesület, a Kossuth Lajos Általános Iskola nevelőtestülete, a Liszt Ferenc Zeneiskola, valamint a Német és Európai Kulturális Közhasznú Egyesület Rozmaring Német Nemzetiségi Kórusa kapott elismerést.

15.06: Megkezdődött a közgyűlés. A legidősebb képviselő, a szocialista Bári Olga szaloncukorral köszöntötte társait, és mindenkinek - Borkai Zsoltnak és a városvezetésnek külön is - boldog karácsonyt kívánt, majd Ady-szavalásba fogott.

15.03: Perceken belül kezdődik a közgyűlés, amelyet Borkai Zsolt vezet. Ennek azért van hírértéke, mert a polgármestert hörgőgyulladással kezelték a győri kórházban, és kedden mehetett haza. Kérdésünkre elmondta, most is köhög, és csak az ülés miatt jött ma be dolgozni.

Olvasóink írták

 • 19. Labradorkislány 2008. december 19. 19:48
  „Azért az se semmi, hogy a tisztelt képviselők kitaláltak maguknak gyorsan egy adónemet (senki más nem fizet 18%-os adót), nehogy már ők is annyit fizessenek a számla nélküli jövedelmükből mint a közönséges polgár a számlával igazoltból!!! Minden szentnek maga felé hajlik a keze, de Ők már rég nem szentek!!!!”
 • 18. hidas 2008. december 19. 16:26
  „Holnap 10-12 óra között aláírásgyűjtés a népszavazás megtartására a Mc donalds előtt a Baros úton!!! Ott lehet valamit tenni is!”
 • 17. todoer 2008. december 19. 13:49
  „Orbán Viktor tegnap nyilatkozta (ha jól emlékszem ) MR1 reggeli műsorában hogy az önkormányzatokat megpróbálja a Fidesz rábírni a helyi adók csökkentésére .Akkor melyik lehet az alábbi variációk közül

  1 ) A javaslat csak a nem Fideszes önkormányzatokra vonatkozik
  2 ) Elfelejtettek szólni Borkainak és a többi polgármesternek
  3 ) Ennyire nincs már szava a pártban , beszélhet bármit ,úgysem azt csinálják
  4 ) Ennyire ostobának néznek hogy nem vesszem észre az áremelést”
 • 16. MTT 2008. december 19. 12:52
  „Csatlakozzatok a krisztian75.-hozzászólásában leírtakhoz. Én elsők közt megtettem.”
 • 15. Judytka 2008. december 19. 11:33
  „Kizsákmányolás díjemelési csomagba burkolva!”
 • 14. Poncius 2008. december 19. 10:45
  „Az rendjén van hogy óvatos költségvetésre van szükség. Ugyanakkorne essünk abba a hibába
  sem hogy üldögélünk a pénzünkön és a lehetséges (míg van Audi iparűzési adó ) beruházásokról pedig lemondunk.
  Még Balogh József előző polgármesterünk mondta, hogy amikor Győr állami pénzért pályázott többször is fejére olvasták, (pl. Botka László szegedi pm. )hogy minek Győrnek állami pénzt adni mikor Ők egyébként is jól állnak.
  Néhány beruházást akár hitelfelvétellel is el lehetne már indítani, nálunk a törlesztésre tényleg lenne garancia.
  Polgármester Úr többször is beszélt egy legalább 4000 fő multifunkcionális csarnok megépítéséről, vagy említhetném a marcalvárosi új uszoda ügyét amiről szintén nagy a csend.
  Érdekelne, hogy Pécs a maga 24 Mrd (milliárd) forintos adóssága mellett milyen beruházásokban és intézmény finanszírozásban mer gondolkodni. (Bár az EKF 2010 -re majd sok mindent rá lehet fogni).
  De vehetjük a cikkben is szereplő Székesfehérvár esetét ahol olvashattuk 10 Mrd a város adóssága. Itt nincs még az Európa Kulturális Fővárosa projekt sem itt tisztán saját "szakállra" mennek a dolgok.
  Félek tőle hogy ezek a totálisan eladósodott városok egy egyszeri állami segítsággel megint ki lesznek húzva a xarból .Mi meg eminens városként morfondírozhatunk rajta, hogy érdemes volt-e takarékoskodni és nem fejleszteni (vagy csak nagyon óvatosan )miközben az járt jól aki eladósodott -közben fejlesztett beruházásokat indított el-de most újra kisegítették Őket.”
 • 13. krisztian75 2008. december 19. 10:05
  „Teljesen egyetértek!!! Mindenki panaszkodik és szidja a politikusokat. Szégyenszemre pedig 400 aláírás jött össze a megyéből (???) Országosan is csak 50.000 körül. SZÉGYEN! Anyázni bezzeg tud mindenki. Itt az idő, éljünk vele: www.seresmaria.hu”
 • 12. buchanan 2008. december 19. 09:26
  „Én sajnos egyetértek G.D-vel.
  Mert mi csak türjük és nyeljük a sok nyomoruságot mint a bárányok...és sokaknak...igen sokaknak már a fülén jön ki...Tenni kell valamit...elhagyni az országot? lázangani?csalni? nincs jó ötlete valakinek?
  Mert hogy a bérünkből nem lehet egy figyinget sem megtakarítani az hótziher...de akkor Árkád sem kell...Miből?”
 • 11. Primax 2008. december 19. 06:10
  „A jobboldali többség leszavazta a 28 millió forintot, amely - a válság miatt - inkább csak jelzésértékű lett volna, bár biztosan lehetett volna találni neki helyet. ( Azért "annyira" nem kevés lóvé ez....)
  BIZTOSAN JOBB HELYEN LESZ AZ AMÚGY IS KEVÉSKE FIZETÉSBŐL TENGŐDŐ VÁROSATYÁK ZSEBEIBEN, LEGALÁBB JÖVŐRE MAJD TUDNAK MIBŐL KARÁCSONYI AJÁNDÉKOT VENNI.
  Ismét egy - nagy - öngól, immár a sokadik.”
 • 10. matriné 2008. december 19. 05:54
  „Majd, ha büntetnék a lakosság kifosztását, akkor másképp döntenének az n"illetékesek"!”
 • 9. kisem 2008. december 18. 22:44
  „ad. #7.)
  Az elvakult hozzászólások gyöngyszeme.
  Nem ártana pár évet visszatekinteni!
  Az elvonás a várostól nem új keletű, az alapja a jó adóbevételi képesség. (Ugyan miből finanszíroznák azokat a településeket, amelyeken nem keletkezik adóbevétel? Sem iparűzési-, sem ingatlan adó. Azaz teljesen jogos, hogy a nagy adóbevételekre szert tevő települések járuljanak hozzá a szűk lehetőségekkel bíró települések finanszírozásához. Azokban is vannak közintézmények, azokat is működtetni kell. Avagy, oda minek?)
  Szóval, elvonás volt 2 éve is, meg korábban is. És ráadásul még nem fizetett iparűzési adót az Audi. De ment a bolt, és a Fidesz akkor kiabált az akkori díjemelések ellen. Ja, hogy az akkor volt? Ejnye, kis feledékenyek!”
 • 8. G.D 2008. december 18. 21:47
  „Fel vagytok háborodva? Akkor írjátok alá a Seres Mária által kezdeményezett népszavazást! Minél többen, hogy sikerüljön. Legközelebb csak az utcára tudtok ti is menni, mint a görögök. Tüntetni, rombolni, mindent tönkretenni, annyi agresszivitás lesz bennetek! Tegyetek már valamit!!!!!”
 • 7. TakácsTamás 2008. december 18. 21:31
  „Szerencsétlenek! Nem a városvezetést kell szidni azért, mert nőneka közterhek, hanem a kormányt, aki milliárdokat von el az önkormányzattól. Ha nem szívnák el a vérünket Gyurcsányék, nem lenne a város sem abban a helyzetben, hogy adót kelljen emelni!”
 • 6. Gondolkodo 2008. december 18. 21:10
  „Azért az érdekes,hogy ugyanannyi szemétdijat fizetek egyedül mint ahol 5-6an vannak a lakásban,akik naponta 3 zsák szemetet visznek le,Kommunális szerint a szobák szemetelenk,máshol személyre vannak osztva,FIDESZ aktivisták most nem gyüjtenek aláirást a Tesco elött a közüzemi dijak emeleése ellen?”
 • 5. Fly 2008. december 18. 20:34
  „18.48: A testület jóváhagyta, hogy a Lajta utca 36. szám alatti gyermek háziorvosi praxist dr. Bakos Etelka után Mészárosné dr. Glázer Tímea folytassa. Nem Glázer Tímea hanem Glázer Mária...”
 • 4. Poncius 2008. december 18. 20:07
  „Tehát ahogy azt már érezni lehetett, eltelt újabb fél év és a péri
  repülőtér eladásának ügye még mindig egy helyben topog.
  Nem hogy nem sikerült eladni, de még az értékesítés pályázati anyagát
  sem sikerült még elkészíttetni.
  Ez vagy totális hozzá nem értés, vagy szándékos (de bűnös) időhúzás.
  Tökölünk, tehetetlenkedünk míg végül az egész dolog okafogyottá válik.
  Mehetünk a francba a baromi jó földrajzi fekvésünkkel, ha az illetékesek
  impotens hozzáállásukkal elszalasszák ezt a vissza nem térő lehetőséget.
  Máshol azért nem ennyire körülményesek:

  Székesfehérvár:
  http://www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20080922-epulhet-a-borgondi-repuloter-engedelyt-kapott-az-alba-airport.html

  Szombathelyi reptér
  http://www.sia-port.hu/sa1.html”
 • 3. k 2008. december 18. 17:43
  „Remek.
  Hogyan lehet lenyúzni még több bört az emelésekkel az egyszerű választópolgárról, aki már úgyis alig bírja fizetni a közüzemi számlát

  " Kun András szocialista frakcióvezető azt javasolta, hogy a képviselők mondjanak le pótlékaikról, s erről a közgyűlés a következő ülésén tárgyaljon. Ez 20 millió forintos megtakarítást jelentene egy évben. A jobboldali többség leszavazta az elképzelést."

  - Ugyan már, mi az a 20 millió !!! "-Nehogy már ők is lemondjanak valamiről.”
 • 2. Catherina 2008. december 18. 15:40
  „Hurrá! Kíváncsi lennék, miből fizessen már szerencsétlen halandó egyszerú proliember magasabb közüzemi számlát?!? - amikor a fizetése egy petákkal sem lesz több, mégha emelnek is valamicskét, 100xát elviszi a több rétegú emelés nem beszélve az élelmiszerárakról ráadásul. Csődtömeg az egész gazdaságpolitika úgy, ahogy van!!!!”
 • 1. matriné 2008. december 18. 15:16
  „Szerintem a FIDESZ többség is csak a díjakat tudja emelni ugyan úgy, mint az elődjei! Mi lenne, ha oka is volna rá?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapszulából fotózzák a beleinket

Győr - Magyarország mindössze két kórházában – Győrben és Esztergomban – alkalmazzák azt… Tovább olvasom