Kisalföld logö

2016. 09. 25. vasárnap - Eufrozina, Kende 11°C | 21°C

Díj a tökéletességért

A győri Fényjel Stúdió két építésze, Pozsgai Zoltán és Takács Attila vehette át az idei Pro Architectura Díjat Budapesten.


˝Az építészeti feladatmegoldás szinte tökéletesnek, mintegy telitalálatnak minősíthető˝– ezzel az indoklással vehették át a díjat az építészek.

A kilencvenes évek elején alapított Pro Architectura Díj az egyik legrangosabb hazai építészeti elismerés. Odaítéléséről szakmai bizottság dönt a benyújtott pályázatok alapján, minden esztendőben egyszer.

Takács Attila és Pozsgai Zoltán, a díjazott építészek. Fotó: K. Cs.
Takács Attila és Pozsgai Zoltán, a díjazott építészek. Fotó: K. Cs.

Nemrégiben mások mellett a győri Fényjel Stúdió két tervezője, Pozsgai Zoltán és Takács Attila is átvehette a díjat Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztertől, valamint Fegyverneky Sándor országos főépítésztől a veszprémi Lovassy László Gimnázium új tornaterméért. Az indoklás szerint az iskola ˝több évtizede álló, különösebb jellegzetességet nem mutató főépülete az új tornaterem megépítésével nemcsak új elemmel gazdagodott, de új karaktert is kapott. A maga műfajában az építészeti feladatmegoldás szinte tökéletesnek, mintegy telitalálatnak minősíthető: jó a régi és az új épületrész kapcsolata, jó a telek felhasználása, beépítése, a bővítmény terepre illesztése, külső és belső megformálása. Az alkalmazott építészeti eszközök célszerűek, egyszerűek, egyben nagyvonalúak.˝

A díjazott építészek portálunknak elmondták, hogy elsősorban az új épület nagy mérete jelentett problémát számukra, az elvárás ugyanis egy 16-szor 30 méteres létesítmény volt, 9 méteres belmagassággal, 300 férőhelyes nézőtérrel. Ezt földbe süllyesztéssel oldották meg, ami azzal az előnnyel járt, hogy a gimnázium főépülete továbbra is sok fényt kap és a tornaterem tömege a várból nem zavaró.

Az indoklás szerint a veszprémi Lovassy-gimnázium új tornatermének kialakításánál alkalmazott építészeti eszközök ˝egyszerűek, egyben nagyvonalúak˝.
Az indoklás szerint a veszprémi Lovassy-gimnázium új tornatermének kialakításánál alkalmazott építészeti eszközök ˝egyszerűek, egyben nagyvonalúak˝.

A tervezés során azt is figyelembe vették, hogy a telek a történeti és a ’70-es évekre kiépült, szürkébb városszövet határán található. A középiskolához képest elforgatva helyezték el a tornatermet, így az a régi városmaghoz illeszkedik, s a kapcsolatot erősíti, hogy ezzel a megoldással a lelátó felső részéről az ablakon keresztül a várra nyílik kilátás.

A Fényjel Stúdió nevéhez többek között a győri élmény- és termálfürdő, a Móricz Zsigmond rakparti Dunakapu-ház, a Győri Keksz új üzeme, illetve a West Hungária Bau győri ipari csarnoka kötődik.

Olvasóink írták

  • 1. arrabonem 2009. október 20. 14:02
    „Gratula.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjba vonul a leánykar alapítója

Szabó Miklóst a Győri Leánykar alapítóját tanítványai, tisztelői szombaton délelőtt köszöntötték a… Tovább olvasom