Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Digitnemzedék az óvodákban

A kisgyermeknevelés szakértői világszerte vitatkoznak arról, hogy szabad-e számítógépek közelébe engedni óvodásokat.
Erdős Csenge, Kovács Péter és Bonyai Zsolt Attila még csak nagycsoportos óvodások, mégis „rutinos számítógép-felhasználók" már. Nemcsak otthon, de az óvodában is használják a komputert. A nagycsoportosok mellett azonban a kisebbek közül is egyre több lurkót vonzanak a gépeken lévő logikai játékok. Horváth Pálnétól, a győri Fekete-iskola tagóvodájának vezetőjétől megtudtuk: az intézményükben a kiscsoportok kivételével valamennyi csoportban van már számítógép. A pedagógus úgy véli: haladni kell a korral, a mai óvodások amúgy is nyitottak az újdonságok felé, ráadásul szinte minden családban van már otthon komputer. A tanulás szinte észrevétlen, fokozatosan ismerkednek a kicsik a számítógéppel.

Morvai Endréné régóta foglalkozik a gyerekek informatikai fejlesztésével. Az óvónő először különböző előkészítő feladatokkal – például összerakós játékokkal – kezdi a ráhangoló foglalkozásokat. A puzzle-tól szép lassan eljutnak a gépen a különböző logikai játékokhoz. Akadnak a kicsik között igazi „profik" is, akik otthon is gyakran játszanak a géppel.
Az ismerkedés eredményes, az óvónő tapasztalatai szerint a nagycsoportosok problémamegoldó képessége lényegesen fejlettebb, kiválóan tudnak következtetni, előre gondolkodni.

Ahogy azonban egy felnőtt számára káros, úgy a fiatal szervezetnek sem tesz egyértelműen jót a monitor előtti ülés, a számítógéppel végzett hosszan tartó munka, játék. A gyermeknek normális testi és lelki fejlődése érdekében szüksége van a mozgásra és kortársai társaságára. A számítógép mellett egy helyben ülve, magányosan eltöltött hosszú órák egyértelműen nem szolgálják testi épségét. Elsősorban a gerinc és a szem károsodik.

Sok tanulmány megjelent már arról, hogy károsan hat a számítógépes játék a gyerekek lelkére is. A pszichológusok állítják: a kérdés az, hogy a kicsik mennyit és mire használják a PC-t.

Amíg ez is a játékok egyike, addig nincs baj, mert nagyszerű motiváló eszköz, olyan tevékenységekre is serkenthet, amelyekre nélküle nehéz lenne rávenni egy óvodást, például a figyelem koncentrált irányítására. És persze a komputeres oktatás hívei sem ígérnek már csodát. Leginkább arról beszélnek, hogy a számítógép kínálta kedvező vagy kedvezőtlen eredmények azon múlnak, hogy a pedagógusok és a szülők jól élnek-e velük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramütés: milliós bírságok

A munkabiztonsági felügyelőség befejezte az E.ON győri telephelyén történt halálos áramütés körülményeinek vizsgálatát. Bebizonyosodott, hogy nem a 39 éves áldozat hibázott; munkáltatója és az áramszolgáltató együttesen több hibát is elkövetett, ezért milliós büntetésre számíthatnak. Tovább olvasom