Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Digitálisan átálltunk - Megtörtént a nagy lekapcsolás megyénkben

Szerdán 12 óra 30 perckor megszűnt az analóg földfelszíni tévéadások sugárzása megyénkben is.

13.10

A szerdai analóg földfelszíni tévéadások lekapcsolásában érintett területen, az ország középső részén július végén még 115 ezer olyan háztartás  volt, amely kizárólag a hagyományos módon fogta a televíziós  adásokat - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.   

Felmérésük szerint országosan 285 ezer olyan háztartás van,  amelyben pusztán az M1-et, az RTL Klubot és a TV2-t fogják szoba-  vagy tetőantennával, ez a televíziós háztartások hét százaléka.   
   
A három országos földi sugárzású csatorna közönségének átlagosan  21 százaléka rendelkezett kizárólag analóg vétellel júliusban.   
 
Országosan a háztartások tíz százalékában a digitális földi  sugárzás a legjobb vételi mód, 35 százalékánál az analóg kábel, 23  százalékánál az előfizetéses digitális műhold, míg 25 százalékánál a  digitális kábel vagy IPTV jelenti a legjobb lehetőséget.  
   
Júliusban jelentősen változott az egyes platformok igénybe  vétele, májusban és júniusban ugyanis még a háztartások tíz  százalékában volt kizárólag analóg földi vétel. Ez csökkent július  végére kevesebb mint hét százalékra. Ezzel párhuzamosan a digitális  földi vétellel rendelkezők aránya ötről kilenc százalékra emelkedett.  
   
Szerdán 12 óra 30 perckor megszűnt az analóg földfelszíni  tévéadások sugárzása az ország középső részén. Akik nem álltak át,  azok még öt napig egy üzenetet fognak látni a képernyőjükön arról,  hogy mi a teendőjük.  
   
Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Csongrád megye, valamint  Budapest teljes területén, emellett Vas, Zala, Somogy, Tolna,  Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Pest és Komárom-Esztergom  megye jelentős részében a lekapcsolás után már csak digitálisan  foghatók a televíziós adások.  
   
Az ország többi részén október 31-én kapcsolják le az analóg  földfelszíni sugárzást. 

07.01

Ma 12 óra 30  perckor megszűnik az analóg földfelszíni tévéadások sugárzása az  ország középső részén. Akik nem álltak át, azok még öt napig egy  üzenetet fognak látni a képernyőjükön arról, hogy mi a teendőjük.  
   
Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Csongrád megye  valamint Budapest teljes területén, emellett Vas, Zala, Somogy,  Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Pest és  Komárom-Esztergom megye jelentős részében a lekapcsolás után már  csak digitálisan foghatók a televíziós adások.  
   
Az ország többi részén október 31-én kapcsolják le az analóg  földfelszíni sugárzást.  
   
A digitális átállásban azok érintettek, akik előfizetés nélkül,  szoba- vagy tetőantennával tévéznek, és kizárólag az M1, az RTL Klub  és a TV2 adásait látják. Nekik kell átállniuk digitális vételre  ahhoz, hogy az analóg sugárzás lekapcsolása után is tévézhessenek.   
   
Korábban írtuk:

Aki még mindig csak az M1, a TV2 és az RTL Klub adásait fogja, és képernyőjén folyamatosan látja a digitális átállás logóját, illetve egy visszaszámlálót, az biztos lehet benne, hogy július 31-e után nem fog tudni televíziózni, ha nem áll át a digitális adások vételére.

Az első lekapcsolási ütemben érintett háztartások közül összesen 55 ezren igényelték az NMHH segítségét az átálláshoz. A hatóság a támogatásra jogosult háztartások 95 százalékában már beszerelte a szükésges digitális vételi eszközöket vagy biztosította a kedvezményes előfizetéses csomaghoz való hozzáférést - tájékoztatta portálunkat közleményben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerdán.

Győr-Moson-Sopron megyében összesen 1 175 háztartás igényelt támogatást, ahol az NMHH szakemberei július 31-ig befejezik a digitális vételi eszközök telepítését. A Győr-Moson-Sopron megyeiek a támogatást az átállás után még egy hónapig kérhetik, és a jogosult kérelmezők háztartásaiban az NMHH az analóg lekapcsolás után is folytatja a beszereléseket.

Aki nem jogosult a támogatásra vagy nem igényli a segítséget és érintett az átállásban, annak érdemes minél előbb átállnia a digitális vételre. Nem kell várni július 31-ig, hiszen a digitális földi műsorszórással terjesztett adások már most is elérhetőek az ország egész területén.

A digitális átállás érintettjei azok, akik jelenleg kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait fogják. Ők július 31. után csak úgy tudnak ingyenesen televíziózni, ha meglévő készülékükhöz egy set-top-box-ot, és egy antennát kapcsolnak. A modern televíziókhoz set-top-box sem kell, mert azt beépítve tartalmazza a készülék.

Ezekkel az eszközökkel az eddigi három helyett hét csatornát foghatnak továbbra is előfizetési díj nélkül. A készülékek elérhetőek az műszaki üzletekben, illetve a legnagyobb áruházak műszaki osztályain. A vételi eszközökön keressék „Az eszköz alkalmas a magyarországi földfelszíni szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére." feliratot. Amennyiben valaki a hét ingyenes csatornánál többet szeretne látni, akkor választhat az elérhető előfizetős szolgáltatások közül.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziócsatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek.

Olvasóink írták

 • 20. Mankapunka 2013. július 31. 16:08
  „Bontom is a ruszki pezsgőm!!!!!!!!!!!! 3-szoros hipp-hipp-hurrá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 19. ferdo 2013. július 31. 13:50
  „17. ATX

  Év végéig még biztos nem, az országnak kb. a harmadán majd csak október végén történik meg az átállás.”
 • 18. Infamous 2013. július 31. 13:28
  „miért néztek annyi TV-t? <moderálva> :-)”
 • 17. ATX 2013. július 31. 12:27
  „Remélem a Rózsagyuri, a Gundel, a Novodomszky és a "megcsókoltakmi?" tévék eltűnnek a reklámokból, mert már nagyon unom őket!”
 • 16. Mankapunka 2013. július 31. 11:21
  „Eddig nem csalódtál bennem tati? :)

  Én nem azt mondtam, hogy nincs kivel csinálnod, csak sokkal egyszerűbben rá tudod vezetni a másikat, amitől fél.”
 • 15. ferdo 2013. július 31. 08:43
  „7-8-11.

  A lekapcsolásig nem is lesz rendben. Jelenleg a digitális jelszórás a minimum erősségen működik, mert a nagy teljesítményű antennák analógot szórnak. Most lekapcsolják az analógot, 5 nap múlva (mikor már az értesítő szöveget sem kell szórni) szépen megemelik a digitális teljesítményét. Persze lehet kell hozzá még 1-2 hét.

  Akkor majd ugyanúgy lehet fogni, mint az osztrák és szlovák adókat, ahol nem szórakoztak ennyit a váltással, egy év alatt letudták, és csókolom. Nálunk 9 éve megy a szenvedés. Röhej.”
 • 14. imre1964 2013. július 28. 18:28
  „Van valakinek tapasztalata hogy Győrben szobaantennával milyen a vétel ?
  Én laptopon szeretném használni kicsi antennával.”
 • 13. tati 2013. július 25. 20:54
  „12! MANKA!
  ugyanmár!
  ne kelljen nekem is csalódni benned!
  Csak ennyi jött le neked????
  engem nem érdekelnek a pornófilmek,bár van netem, s
  inkább csinálom,szerencsére van kivel.
  De hogy más neveletlen kölke,meg a szülők műszaki analfabétizmusa miatt kelljen a normális dolgozó népnek 22-23 óráig várni hogy egy jó filmet nézhessen , az azért elég sok........”
 • 12. Mankapunka 2013. július 25. 17:29
  „tati ugyanmár, 100-szor jobb pornófilmek vannak a neten, mint a TV-ben.”
 • 11. tati 2013. július 25. 10:12
  „Nagyon sokan meg fognak lepődni...:-(
  Egyébként tényleg nincs rendben ez a digit dolog.
  sok településen elmegy egy teherautó az utcában,és elkockásodik a kép.
  Az egyik ismerősöm is telepítette az ilyen " rászorulóknak" a rendszert.
  Ő tőle tudom,hogy némelyik padláson egy órát bolyongott,mire megfelelő volt a térerő a képhez. :-(
  Az NMHH most ébredt fel , a móka közben,de nem akar leégni,ezért is propagálja a médiában ezerrel az átjátszók telepítését.
  ezzel időt fognak nyerni,mert elég sokan verik a blattot hogy a lesugárzási térképen látható térerősség egy megfirkált dolog.
  A tények ismeretében elhiszem ezt is.
  MÁS:
  -most,a nagy digitális átállás küszöbén remélem ott,az NMHH-nál arra is rájönnek,hogy minden háztartási rendszernek van egy GYEREKZÁR opciója,történetesen le lehet a kiskorúak elől zárni a csatornákat egy kóddal.
  Reményeim szerint ha erre rádöbben egy normális illetékes,akkor nem kell várni egy komolyabb filmre 22-23 óráig,hanem a nap bármelyik részében elkezdődhetne.
  A kölkök meg nézhetik a lolka bolkát.
  Egyébként nem is értem,miért van ez a törvény,hogy későn kell kezdeni az igazi filmeket!
  Nem is beszélve a felnőtt filmekről.
  Ha drága pénzen előfizet valaki a kábeltévénél,miért ne nézhetné az ember egész nap,ha akarja????
  Le kell a beltérit kódolva zárni a kölkök elől,ilyen egyszerű !
  Máskülönben a gyerekek meg sokkal több gusztustalanságot látnak,csinálnak a neten,mint gondolnák az ilyen érzékeny szülők,akik pl . megalkották ezt a barom szabályt!
  elég a "fészbukra" nézni,ott pózol félpucéran,széttárt lábakkal az ilyen "jogalkotók" lánya is....
  aki nem tudja a beltérijét kezelni,az azt sem érdemli meg,hogy egy kockányi képet láthasson,pláne INGYEN!”
 • 10. ATX 2013. július 25. 09:35
  „1: "rózsagyuri már a könyökömön jön ki." Meg a Gundel Takács, meg a Novodomszky, meg a "nemmondommeg" tévéember...”
 • 9. Tündenéne 2013. július 25. 08:47
  „Nekem összesen nem került egészen 9000 ft-ba az egész mindenestül (beltéri egységgel, antennával)... (Igaz, olyat vettem, amiben nincs kártyaolvasó, mert nincs rá szükség, és nem is lesz.)
  A kép tökéletes, egy mezei szobaantennát vettem hozzá, és minden rendben.
  (Egyébként elvileg telepítenek még újabb átjátszókat a jobb vétel érdekében, nem?)”
 • 8. akela4 2013. július 25. 07:56
  „Valóban nincs rendben, hogy Mosonmagyaróvár alól kezdődően sík terepen tiszta időben látható a soproni adó és vétele széles sávú erősítős tetőantennával sem kifogástalan, mert összetörik a kép és a hang is megakad!
  Ugyanazzal az antennával az Osztrák adók Semeringi és Khalenbergi adások mindenkor kifogástalanul bejönnek!
  A digitális átverés áldozatai vagyunk, mert a profit érdekelt magáncég gyerekjáték kategóriás adókat telepített környékünkön!
  Vagy kötelezze az állam a megfelelő szolgáltatásra a céget, vagy vegye vissza vissza saját kezelésbe és biztosítsa a megfelelő szolgáltatást, mert ezt nem lehet annyiba hagyni!”
 • 7. Dwatson 2013. július 24. 22:41
  „Nekem is van ilyen készülékem,matricás,(alcor),Győrtől 20km-re erősítős tetőantenna kell a vételhez,Kab-hegy pedig egyáltalán nem jön be rajta,Sopron és Gerecse szintén nem,holott korábban mind a négy adót padlásantennával venni tudtam,de nem a készülékben van a hiba,hiszen a két szlovák,és az öt osztrák adó maximális közeli térerővel jön a Győrre állított antennával. Valami nincs itt rendben.”
 • 6. Legs 2013. július 24. 18:46
  „Nekem már van.2 éve.Az elején elég gyenge volt a jel,kb 40%.Ma már jobb,minimum 77%.Mondjam azt hogy bár jobb a kép,stb,a műsorok maradtak annak ami?Azt sem bánnám,ha az egész tv-sugárzás megszűnne.A műsorok ettől még ugyanolyan beteg gagyik,hiába jobb a kép.Ezt nézzem? Ugyan már.”
 • 5. Túrabakancs 2013. július 24. 18:22
  „Remélem hogy úgy összességében jobb lesz a képminőség mindenkinél, mert több
  TV-csatorna felbontása kritikán aluli. Én azért nem hiszek ebben. A szélesvásznúra
  való átállásnál romlott a képminőség /Pl. RTL/ mert az adott pixelek száma nagyobb
  felületen lett "elszórva". Kíváncsi vagyok mindenesetre!”
 • 4. Goldman 2013. július 24. 16:14
  „orion1: normális tv automatikusan felismeri a bekapcsolt készüléket.”
 • 3. Mankapunka 2013. július 24. 16:03
  „Nem értem a rászorultság kérdését, nem a 70 feletti nyugdíjasokra értem, azoknak kössék be az új cuccokat, hisz sokan úgyis ágyhoz vannak kötve, legalább ne a falnak beszéljenek, hanem a TV-hez, az úgy jobb. :)

  Aki nem tudja kifizetni a 17 000 Ft-ot, az akkor hogyan tudja fizetni a havi 8000-10 000 Ft-os villanyszámlát, és a többit?
  Miért van valaki arra rászorulva, hogy TV-t nézhessen? Ez valami új törvényi kötelezettség, hogy aki nem néz TV-t, az akkor meg fog halni?”
 • 2. orion1 2013. július 24. 15:49
  „Én nem hiszem el. Az elmúlt tíz év arról szólt, hogy akkor lekapcsoljuk az analóg földi sugárzást.
  De ha mégis, akkor majd megtanulja a pórnép, hogy az egyik távirányítóval bekapcsoljuk a TV-t és AV/HDMI-re tesszük, a másik távirányítóval meg csatornát váltunk.
  Létezik olyan TV, amin mondjuk az 5-ös csatornára tehetem a HDMI1-et, a 6-osra az AV-t? Mert írtóra rühellem, mikor efféle menüket kell keresgélnem a TV-n...”
 • 1. pozdorja 2013. július 24. 15:28
  „Eljöhetne már a "nagy nap".
  rózsagyuri már a könyökömön jön ki.
  Így is lesz jópár ember aki majd meglepődik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogsi nélkül vezetett a 49 éves győri férfi - többször is lebukott

Az autóst legutóbb a Szigethy Attila úton kapcsolták le. Tovább olvasom