Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Diákok terveztek világ csodáit bemutató eszközöket

A győri önkormányzat a Széchenyi István Egyetemmel együttműködésben kezdte meg a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ kialakítását, amely a közlekedés, a járműgyártás és a mobilitás témakörére alapozza kiállításait.

A tudományos játszótér várhatóan 2012 tavaszán nyitja meg kapuit az egyetem területén.

A Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központja az új intézmény kiállításának tematikájához kapcsolódva Agóra Pólus (Mobilis) Demonstrációs Eszköz címmel alkotói pályázatot hirdetett meg középiskolai diákok és egyetemi hallgatók körében azzal a céllal, hogy anyagi támogatást nyújtson olyan kísérleti-demonstrációs eszközök működőképes prototípusának elkészítésére, amelyek a leendő Mobilis központban fognak üzemelni.

A szakmai zsűri döntése nyomán támogatásban részesült csapatok pénteken a Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva mutatják be az elkészült eszközöket a tudásmenedzsment központban.

- Örömmel tölt el bennünket, hogy a pályázat megvalósítása túlmutat az eredeti kiíráson, hiszen az elkészült eszközök nem csupán fizikai folyamatok és törvények szemléltetésére alkalmasak, hanem felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, az energiahatékonyság elvére, s igazolják, hogy amikor valami újat készülünk létrehozni, akkor bátran építhetünk a fiatalok kreativitására - mondta el a sajtótájékoztatón dr. Dőry Tibor, a tudásmenedzsment központ igazgatója.

- A világban számos olyan "science center" működik, amely közérthető
módon, játékos formában vezeti be a tudomány világába a látogatókat.

A győri Mobilis azért számít különlegesnek a hasonló intézmények sorában, mert egyrészt ismeretterjesztő anyaga kiemelkedő módon épít a régió ipari beágyazottságára, ezáltal hozzájárul a helyi gazdaság fejlesztéséhez, másrészt amellett, hogy a fiatalokra fókuszál az intézmény, maguk a fiatalok is alkotó módon hozzájárulnak a központ beindításához. Köszönet a munkájukért! - jegyezte meg Mészáros Péter, a Mobilis-projekt közművelődési és műszaki szakértője.

Az Agóra Pólus (Mobilis) Demonstrációs Eszköz pályázatot a
"SZiENCE4YOU Tudás- és tudomány disszemináció a Széchenyi István
Egyetemen" című, Támop projekt keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával bonyolították le.

A támogatott pályamunkák sorában a hallgatók a következő elnevezésű
kísérleti eszközöket készítették el: látásvizsgáló, elektromágneses állóhullám, "Mint a villám", GrEta Car - Factory LEGOstics Simulation, kaotikus inga, legurulási verseny, "Egy test - három lyuk", "Sok szög egy szögön", porlasztó, feszített hídmodell, Stirling motor a jövő energiatermelésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri vasút- és buszpályaudvar: mikor szűnnek meg az áldatlan állapotok?

Mikor lesz akadálymentes és korszerű a győri vasúti pályaudvar? Felújulhat-e a buszpályaudvar?… Tovább olvasom