Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Diákok mérték a vérnyomást

Elázott sportszerei helyett tud újakat vásárolni a nagyszentjánosi iskola, ugyanis diákjai a vérnyomásmérést, a betegségmegelőzést népszerűsítették a faluban és így háromszázezer forintot nyertek a "Hypertonia éve 2011 pályázaton".

A Magyar Hypertonia Társaság "Éljen 140/90 alatt!" címmel hirdetett programot azért, mert elsősorban a fiatal korosztály figyelmét akarta felhívni a magas vérnyomás megelőzésére.

Az iskoláknak "Hypertonia éve 2011" nevű versenyt írt ki. A diákoknak minél több szülő, nagyszülő, családtag, ismerős vérnyomását kellett megmérniük. Pluszpontot ért, ha orvoshoz is elment, akinél magas értéket regisztráltak.

A pályázaton negyvenkét iskola indult, így összesen húszezer ember vérnyomását mérték meg a tanulók országszerte, és ezernégyszáz embernél elérték, hogy doktorhoz forduljon.

Az iskolák létszámához képest hasonlították össze az eredményeket, így nyert a nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola, amely hétszázhúsz vérnyomásmérést regisztrált és tizenkilenc esetben vettek így észre a normálistól eltérő értéket. Ezt a sikert az orvostársaság 300 ezer forintos utalvánnyal díjazta.

– Elsősorban azért neveztünk be a versenyre, mert a jutalomsportszerek vásárlására fordítható. Ez nekünk nagyon jól jön, mert tavaly sokáig vízben állt a tornaterem, azóta se lehet használni, a berendezései is tönkrementek.

Egyébként a betegségmegelőzés jól illeszkedik egészségnevelési programunkba – mondta el Neubauer Tamás tanár, aki koordinálta a diákok vérnyomásmérési akcióját.

Ebben segítette a többi pedagógus, a helyi védőnő, a háziorvos és a nyugdíjasklub is. Mondhatni, népi mozgalom indult a faluban a jó ügy érdekében. Összefogtak a lakosok, akárcsak azért, hogy az egyik tantermet tornaszobává tudják átalakítani az iskolában.

Ez sikerült is, így ide kerülhetnek majd a nyereményből vásárolt eszközök.

Több felső tagozatos diák is részt vett az akcióban, Nagy Szabina és Zelenák Noémi is több helybelihez elment az automata vérnyomásmérővel, azt használta a sport- és az egészségnapon is. Rokonaik közt vannak, akiknek időnként magas a vérnyomásuk, ezért tisztában vannak ennek veszélyeivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemi tudásmendzsment központ létrehozásának eredményei

A Széchenyi István Egyetem regionális szintű tudáshasznosulását és a tudástranszfert segítő szervezeti fejlesztések projektzáró rendezvénye lesz a Bridgeben. Tovább olvasom