Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Diákok albérletben: A családi ház nagyobb buli

Győr-Moson-Sopron - Ma mindenki megtudja, felvették-e a vágyott egyetemre vagy főiskolára, s ezzel megindul „a nagy albérletvadászat". Az árak nem sokat változtak az elmúlt évben, s már magándiákszálló is várja a fiatalokat.
Győrben a kézenfekvő, egyetemhez közeli Révfalu mellett Sziget is egyre felkapottabb, különösen a belvároshoz közeli része. Itt még viszonylag alacsonyak az ingatlanárak – az albérleti díjak is –, és számos új társasház épül(t). Az albérletkeresők, ellentétben a lakásvásárlókkal, csak ritkán fordulnak közvetítőhöz, pedig a nagy ingatlaniroda-hálózatok az egész ország területén működnek, s előfordul az is, hogy egy-egy nagyobb lakópark beruházói bízzák meg őket.

A „ne más zsebébe fizess" szemlélet egyre terjed; aki megteheti, tovább tanuló gyermekének nem bérel, hanem vesz egy lakást – aminek költségét aztán igyekszik csökkenteni.

– Egy-két „albérlőből" bejön annyi pénze a tulajdonosnak, hogy a törlesztőrészletet szinte teljesen fedezni tudja, s akkor még nem számoltunk azzal, mennyit spórol meg így, hogy saját maga után nem kell fizetnie – mondja Molnár Kristóf, az Open House ingatlaniroda vezetője, rögtön egy gyors számítást végezve. Győr-Sziget elején például egy 50 négyzetméteres, 1,5 szobás lakást meg lehet venni 13–14 millió forintért. Ebből nyolcmillió forint hitelt felvéve havi 40–50 ezres törlesztőrészlettel számolhatunk, amit két diák albérlő kifizethet.

A diákok elsősorban a kisebb, 50 négyzetméter körüli, 2 vagy 1+2 félszobás téglalakásokat keresik, ezekért havonta 50–60 ezer forintot kérnek (plusz a rezsi), míg panellakást 40–55 ezer forintért vehetünk ki. Garzon kevés van, a hirdetések alapján azok sem olcsók: 40 ezer forint körül hirdetik őket – nem sokkal többért már másfél szobás otthont kapunk. Aki csak egy szobát venne ki, annak 15–25 ezret kell fizetnie. Sok főiskolás, egyetemista számára azonban az igazi buli a családi ház, ahol öten-hatan is ellaknak; a győri egyetemhez közeli Kisbácsán például 80 ezernél kezdődnek a kiadó házak.

Molnár Kristóf szerint hiába épült sok új lakás, a kereslet nagyobb, mint a kínálat. Sokan az utolsó percre, augusztus második felére hagyják a keresgélést, igaz, az igazán jó, kedvező árú albérletek hamar elkelnek.

S ami hazánkban még újdonságnak számít: már Győrben is találkozhatunk magándiákszállóval, ami ötvözi a kollégium és az albérlet előnyeit, 25–40 ezer forintot kérve egy-egy szobáért. A tavaly megnyílt, 32 egy- és kétágyas szobát kínáló révfalui Komfort Zóna Diákszálló rögtön az első évben 70 százalékos kihasználtsággal nyitott, idén pedig már most itt tartanak a kábeltévés, internetkapcsolatos szobák kiadásában.

Aki biztosan szeretné kiadni ingatlanát, s aki leendő bérlőként még szeretne válogatni is a lakások között, jó, ha már most feladja hirdetését, illetve megkezdi a lakásmustrát. Fotóillusztráció: Krizs
Aki biztosan szeretné kiadni ingatlanát, s aki leendő bérlőként még szeretne válogatni is a lakások között, jó, ha már most feladja hirdetését, illetve megkezdi a lakásmustrát. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

Sopronban egy 30 négyzetméteres bútorozott apartman internettel, kábeltévével harmincezerért bérelhető. Egy 50 négyzetméteres lakást távfűtéses panelben 65 ezer forintért, egy 45 négyzetméteres lakást gázfűtéses, téglaépítésű házban 50 ezerért kínálnak. Gázfűtéses 3 és fél szobás lakásért már hetvenezret kérnek, új építésű lakóparki garzon a Lövérekben bútorozottan, rezsivel együtt 50 ezer forintért bérelhető. A főbérlők szeretnének hosszú távú szerződést kötni, ennek reményében akár engednek is az árból. A kauciótól azonban szinte senki nem tekint el, 1–2 havi bérleti díjat kérnek még plusz biztosítékként.

Az albérletek árairól is elmondható, hogy függenek a keresleti-kínálati viszonyoktól, a felszereltségtől, a fűtési módtól és a helytől is, a végső határ a csillagos ég. Nagy általánosságban igaz az, hogy egy 30 négyzetméteres ingatlan bérleti díja 30 ezer forint, egy 40 négyzetméteresé 40 ezer... és így tovább.

Aki biztosan szeretné kiadni ingatlanát, s aki leendő bérlőként még szeretne válogatni is a lakások között, jó, ha már most feladja hirdetését, illetve megkezdi a lakásmustrát. A vakáció vége felé közeledve ugyanis egyre fogy a bérelhető ingatlanok száma. A főbérlők pedig a tanév elkezdése után – mikor mindenkinek megoldódott a lakhatási gondja – már kevésbé számolhatnak potenciális bérlőjelöltekkel.

Olvasóink írták

  • 1. civ. ak. 2008. július 24. 12:44
    „De jó!
    Mosonmagyaróvárott mindenkinek jut kollégium!!! hát így kell szervezni! Nem kell hatalmas főiskola-egyetem, elég néhány száz fő, nekik meg bőven lehet koleszt építeni?
    Vagy ismét a mostoha kistesóról van szó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leporolt gyilkossági akták - 1. rész

Győr-Moson-Sopron - A megyében elkövetett és még el nem évült felderítetlen nyolc emberölési ügy… Tovább olvasom