Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Diákmunka: többen dolgoznának, de jóval kevesebb a lehetőség

A szünidő közeledtével egyre több diák vállalna munkát, többségük azonban nem tud hol dolgozni. Győrben és környékén egy szabad állásra ugyanis négyen-öten is jelentkeznek, míg korábban csupán kétszeres volt a túljelentkezés. A munkaerő közvetítők azt mondják, mindez a válság hatása. Egyre több fiatal kényszerül ugyanis dolgozni, hogy így egészítse ki a családi kasszát, a munkalehetőségek száma azonban folyamatosan csökken. Idén nyáron várhatóan 30 százalékkal lesz kevesebb munkát tudnak biztosítani.
Tavaly Győrben és környékén több mint 500 diáknak tudott munkát biztosítani a Pannon-Work Iskolaszövetkezet. Idén azonban várhatóan csupán két-háromszáznak. Szenftner Balázs kirendeltség-vezető a Független Hírügynökségnek elmondta, míg az állások száma csökken, addig a jelentkezők száma nő. Tapasztalataik szerint egyre többen már nem a nyaralásra költik a megkeresett pénzt, hanem a családi kasszát egészítik ki ilyen módon. A diákok dolgát az is nehezíti, hogy sok cég a korábban is ott dolgozó fiatalokat várja vissza, így az új jelentkezőknek kevesebb az esélyük.

Olvasóink írták

 • 10. nafnaf2 2009. július 02. 00:05
  „CadyCat! Te nagyon de nagyon el vagy tévedve... ez Magyarország. Vannak törvények, vannak kiskapuk, vannak megoldások... ennyi
  Munkaerőkölcsönzésnél mindenki jól jár, igaz legkevésbé a "kölcsönzött". Hidd csak el!
  Ők nem egy jótékonysági szervezet ne feledd!
  ...csakhogy tisztuljon a kép!!!
  :)”
 • 9. Imcsi 2009. június 09. 02:00
  „Nehogy kihozzátok nekem, hogy ráfizetéses az iskolaszövetkezet és a munkaerőkölcsönzés is! Néhol elég szép és új autóval járnak a vezetőik!”
 • 8. Truder 2009. június 05. 10:28
  „Tudom,mennyit kapnak,anno a fiam is diákmunkázott...”
 • 7. CadyCat 2009. június 05. 10:11
  „A diákvállalkozások célja, hogy munkához segítse a dolgozni akaró diákokat. Szakképzettséget nem követelő munkaterületekre tudják elhelyezni ezen fiatalokat, akik így tapasztalhatják meg a pénz valódi értékét, gyűjthetnek (pl. tandíjra)...
  Ha alapjáraton nincs munka, még a szakképzett munkavállalóknak sem, akkor sajnos nekik sincs... Amúgy, törvényi keretek szabják meg, hogy mennyi a minimális órabér, amit kapniuk kell, amit a cégek épphogy ki tudnak (vagy akarnak) fizetni... Nem a közvetítő cég dönt órabér terén...
  Csak hogy tisztuljon a kép! :)”
 • 6. FrankieBoy 2009. június 04. 16:35
  „#3. Truder: "...(ennek arányában...alig fizetnek érte)"

  A Munka Törvénykönyve értelmében a diákok is megkapják (a rendesen, törvényesen működő iskolaszövetkezeteknél) a minimálbért, azaz az óránkénti bruttó 411.- forintot.
  Mi - azaz az iskolaszövetkezet - persze többet is fizetünk neki, ha a megbízó ezt kéri. A béreket a legritkább esetben állapítjuk meg mi, szinte mindig a megbízó mondja meg, mekkora bért kapjon a diák. ...és mindez igaz a munkaerő-kölcsönzésre is!”
 • 5. Imcsi 2009. június 04. 13:38
  „3. Truder: "(Nem hinném,hogy sok állástalan ugrana pl szórólapozásért--fillérekért)
  Azért nekem van ismerősöm, aki 100 000 fölött keres vele! Mellesleg én sem csinálnám.”
 • 4. Zoárd 2009. június 04. 11:27
  „A munkahelyemen pl. dolgoznak diákok , nyugdíjasok,rokkantnyugdíjasok.Addig az ott dolgózók mennek szabadságra,mert kevés a megrendelés.Először a munkanélküliség csökkenjen,aztán felvenni a diákot,nyugdíjast,nem!?”
 • 3. Truder 2009. június 04. 11:27
  „A diákmunka,időleges,nem az állás keresők elől szippantja el a munkahelyet,szerintem.Általában nyáron,a szabadságolások időszakára esik a zöme..nem megerőltető,inkább csak arra szolgál,hogy a gyerekeket a rendszerességre szoktassa.(ennek arányában...alig fizetnek érte)
  (Nem hinném,hogy sok állástalan ugrana pl szórólapozásért--fillérekért)”
 • 2. Imcsi 2009. június 04. 11:20
  „Azért azt is figyelembe kéne venni, hogy sokan vannak munka nélkül azok is, akik már nem diákok!”
 • 1. Truder 2009. június 04. 11:05
  „Tavaly sem tudtak munkát adni,gondolom az idei nyáron is így lesz.Így lehet hozzászoktatni a gyerekeket a munka szeretethez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem verték, verekedett

Győr - Állításával ellentétben nem idegenek verték meg, hanem két, falubeli haverjával verekedett az… Tovább olvasom