Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Diákmunka: ha nincs járulék, nincs szabadság

Győr-Moson-Sopron - A diák, aki dolgozni szeretne, dönthet arról, hogy mint egy iskolaszövetkezet tagja vagy inkább munkaviszonyban vállal munkát.

Olvasónk kérdezte: Fiam egy hónapot folyamatosan végigdolgozott nyáron, diákmunkát végzett napi nyolc órában. Úgy tudom, diákszövetkezet révén. Azt nem tudom, jár-e neki szabadság. Szerintem igen, a diákmunkát végzőknek is jár szabadság, de nem akarják neki kiadni, kifizetni.

Takács Tibor, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének (Iszosz) alelnöke azzal kezdte tájékoztatását, hogy a diák, aki dolgozni szeretne, dönthet arról, hogy mint egy iskolaszövetkezet tagja vagy inkább munkaviszonyban vállal munkát. Az iskolaszövetkezet nappali tagozatos tanulója, hallgatója ugyanis nem minősül biztosítottnak, így tőle sem nyugdíj-, sem egészségbiztosítási, egyéni járulékot, sem munkavállalói járulékot nem kell levonni, viszont a ˝tagi jogviszonyra˝ tekintettel nem jogosult szabadságra, szabadságmegváltásra.

Akit viszont munkaviszonyban foglalkoztatnak, annak béréből 17 százalékos járulékot vonnak le, de jogosult lesz szabadságra, szabadságmegváltásra is. Mindezeket figyelembe véve is mindenképpen előnyösebb az alelnök szerint, azaz jobban jár a diák, ha egy iskolaszövetkezet révén áll munkába.

Olvasóink munkaügyi kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik ˝A Kisalföld a dolgozókért˝ akció keretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lottózót raboltak ki Győrben

Győr - A Petőfi Sándor Városi Művelődési Központtal szemben lévő lottózót rabolta ki egy ismeretlen… Tovább olvasom