Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Diákdiplomaták 'Rotary-útlevéllel' az óceánon túl

Győr - Brazília, Mexikó, Kalifornia: három győri fiatal jutott el ide a Rotary klub cserediákprogramjának keretében. Egy év alatt beilleszkedtek az ottani társadalomba, a kint töltött idő alatt második hazájukká vált az adott ország. A kiutazás célja nem a nyelvtanulás, hanem az idegen kultúrák megismerése volt.
Három szerencsés fiatal szállt repülőre tavaly nyáron, és a napokban érkeztek haza a külföldön töltött egy év után. A Rotary klub minden évben lehetőséget ad néhány fiatalnak, hogy egy évig más országokban tanulhasson, és beilleszkedjen más társadalmakba. „Az utazás előtt komoly teszteken mennek keresztül, hogy bizonyítsák rátermettségüket. Az elnökségi tagok próbálják kellemetlen helyzetekbe hozni őket, hisz külföldön is hasonló problémákkal találkozhatnak" – mondta el Radics Zoltán, a Rotary klub cserediákprogramjának egyik szervezője.
A kiutazók egy 20 kérdésből álló tesztlapot töltetnek ki a szállást és az ellátást biztosító családdal, hogy minél jobban megismerjék őket.


Ha Brazília, akkor Copacabana

Karli Hajnalka Brazíliába jutott el, ahol tizenegy hónapot töltött egy hatmillió lakosú nagyvárosban. Az út hosszú és fárasztó volt számára, hisz majdnem 36 órát utazott a befogadó családhoz. Hajnalka elmondta: „Az ember ilyenkor kis félelemmel és vegyes izgalommal indul neki a nagy útnak. Óriási érzés az, amikor másfél hónap után hall először az ember magyar szót. Ha valakinek sikerül kijutnia, feltétlenül nézze meg a Copacabanát és a Krisztus-szobrot, de talán a legszebb rész Dél-Brazília trópusi tengerpartjai."


A mexikóiak sok csilit esznek

Kovács Zoé tavaly augusztusban vágott neki a nagyvilágnak. A csereprogram keretében Mexikóban tette le a repülőgép.
Zoé elmondta: „A mexikóiak rengeteg csilit esznek, és nagyon barátságosak. Sosem hallottak még Magyarországról, tehát sok új dolgot tudtam nekik mondani országunkról. Sokat meséltem az ottani embereknek a magyar kultúráról, főleg a magyar zenéről és a táncról. Ettől függetlenül a nemzeti ünnepek azok, amelyek leginkább érdeklik az ott élőket. Az azték piramisok felejthetetlen látványt nyújtanak, mindenki keresse fel legalább egyszer."


Téves, amit hiszünk az amerikaiakról!

Kósa Roland egy amerikai filmforgatásba csöppent, mikor megérkezett Kaliforniába. Egy farmon élt, a mindössze ezerlakosú kistelepülésen farmerek gazdálkodnak a birtokaikon. „Tévedünk, ha azt hisszük, hogy az amerikaiak folyton csak futnak, sietnek és gyorséttermekbe járnak. Kaliforniában, ahol én jártam, ezt egyáltalán nem lehetett tapasztalni. Nagyon barátságosak és segítőkészek az emberek" – tette hozzá a fiatalember.


Nagykövetek a kiutazók

A Rotary klub mindössze egyetlen esélyt biztosít arra, hogy a diákok éljenek a kiutazás lehetőségével. A Rotary által finanszírozott zakó és jelvények mutatják a kiutazók fontosságát és hovatartozását. A jelentkezők komoly etikai kódex szerint élnek és viselkednek. A szerelem, az alkohol és a munkavállalás is azonnali hazautat jelent. A három fiatal véleménye egyöntetű: „A nyelvtanulás nagyon fontos tényező, valamint a kint szerzett ismeretség. Bárkinek lehetősége van ilyen élményeket szerezni, nem kell félni a kihívásoktól."

Ollári Gergely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országosan egyedülálló: kerékpáros polgárőrség alakult

Győr - Az Arrabona Polgárőr Egyesület szervezetén belül – országosan egyedülálló módon –… Tovább olvasom