Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Diákbérletek négyszeres áron

A buszjegyek, bérletek ára emelkedik idén. A leglátványosabban – a négyszeresére – a diákbérletek nőnek.
A buszjegyek, bérletek ára emelkedik idén. A leglátványosabban – a négyszeresére – a diákbérletek nőnek: február 1-jétől 1200 forint lesz a havijegy ára. Az emeléseknek milyen hatásai lehetnek? Ennek néztünk utána.

A buszjegytarifák kapcsán a győri képviselők elé (erről ugyanis a közgyűlés és nem a Volán-társaság dönt) tavaly év végén háromféle javaslat került. Közülük a gazdasági bizottság azt támogatta, amely a többi megyei jogú város gyakorlatához igazodva 1200 forintra állította volna be a diák- és a nyugdíjasbérletek árát. Az előbbi tavaly még 300, utóbbi 890 forint volt. Emellett a menetjegyek átlagosan 15, az egyéb bérletek 10 százalékos drágulását tartalmazta – erről a közgyűlési döntés másnapján, a december 23-i számunkban részletesen írtunk.

A pró és kontra vélemények között a „pró" szerint az eddigi gyakorlat nem folytatható tovább: a másutt jellemző 1200–1500 forint körüli érték alsó határára kell emelni a diákbérletek árát Győrben. A kontrázók ellenben úgy vélték: érthetetlen, miként fér össze a 10–300 százalékos díjemelési javaslat azzal a sűrűn hangoztatott céllal, hogy a győrieket rászoktassák a tömegközlekedés igénybevételére. Főképp úgy, hogy a diákbérletek 2004-ben még ingyenesek voltak, tavaly 300 forintba kerültek, idén pedig ennek a négyszeresébe.

A közgyűlés többsége végül a gazdasági bizottság által támogatott javaslatot hagyta jóvá azzal, hogy a havi és a negyedéves diákbérletek ne január 1-jétől, hanem február 1-jétől nőjenek 1200, illetve 3530 forintra. A diákok többsége ugyanis máskülönben csak a pénztáraknál szembesült volna azzal, hogy nem 300 forintot kell fizetni, hanem 1200-at. Változik a sofőrnél megváltott buszjegyek ára is, ami nem 215, hanem 220 forintba kerül idéntől.

Az 5 forintos változtatás évi 2,9 millió forint pluszt hoz a Volánnak, míg a diákbérletek áremelésének egy hónapos késleltetése 19,2 millió forint kiesést.

A megszavazott rendelet szerint január 1-jétől a vonaljegy 160, a családi jegy 445, a havi nyugdíjasbérlet 1200, a negyedéves nyugdíjasbérlet 3530, a félhavi összvonalas bérlet 2580, a havi és a 30 napos összvonalas bérlet 4050, a negyedéves összvonalas bérlet 11.900 forintba kerül. A félhavi egyvonalas bérletért 1960, a haviért 2970, a negyedévesért 8735 forintot kell fizetni.

Az ingyenes diákbérletek 2005-ös megszűnése után százasával kezdték hamisítani a jegyeket, vagy próbáltak lejárt jegyekkel utazni a megyeszékhelyen. Pedig akkor még csak 300 forint volt a havi diákbérlet. Ha februártól négyszeres lesz az ár (márpedig lesz), annak lehet-e hasonló következménye, mint egy éve? – kérdeztük Pócza Mihályt. A Kisalföld Volán vezérigazgatója szerint közvetlen összefüggésbe nem lehet hozni a hamisításokat az áremelésekkel, hiszen a jegyvásárlás elsősorban morális kérdés, nem anyagi. Ezzel együtt tény, lehet ilyen hatása a mostani változásnak, s erre készülnek is. Tavaly nem kis (több tízmillió forintos) gondot okozott a bérletvásárlás drasztikus visszaesése, főképp mert az utasközönség száma nem csökkent. Akkor szigorú kontrollt vezettek be a buszokon, s ez most sem változik: idén is lesznek ellenőrzések. Ennyit tudnak tenni a bliccelések csökkentése érdekében, mondta Pócza Mihály.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a cég gazdálkodása három pillérre épül: az állami és az önkormányzati normatíva, illetve megrendelések mellett a bérletekből/jegyekből befolyt összegekre. Az előbbi kettő nem fedezi a benzináremelést és a dolgozók fizetését, ezért sem mindegy, hogy az utasoktól mekkora bevételre tesz szert a Volán. A jelenlegi 1200 forintos bérletár még mindig alacsonyabb, mint a többi város jegyárainak 2005-ös átlaga – tette hozzá. Ezzel együtt tény, s ezt senki nem vitathatja: a négyszerese a tavalyinak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőváros lett Győr

A látogatottság alapján Győr fürdőváros lett, a Rába Quelle 8–10 milliós nyereséggel zárta a… Tovább olvasom