Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Diák és a központi felvételi is vizsgázott

Ezekben a napokban kapják kézhez a szülők és az általános iskolák a középiskolákba felvett tanulók eredményét és névsorát. Huszonegy győri intézmény 3000 helyére összesen 2494-en jelentkeztek. Azok a nyolcadikosok, akik sehova nem jutottak be, május 5-ig fellebbezhetnek.
Az utóbbi hetek izgalmaiból jócskán jutott a diákoknak, szüleiknek, az osztályfőnököknek és a pályaválasztási felelősöknek. Füle Viktória, a Radnóti-iskola nyolcadikosa hétfőn tudta meg biztosan, hogy felvételije sikerült és tanulmányait szeptembertől a győri Krúdy gimnázium és szakközépiskolában folytatja. Egyelőre másról nem értesítették, de a hírrel láthatóan boldog és elégedett. Haba Anett a Baross Gábor-szakközépiskolában, Faltusz Viktória pedig a Deákban tanulna szívesen, ám Viki a Pálffytól kapott hivatalos értesítés alapján a huszadik, így oda bizonyosan bejutott.

– A Krúdytól, a Barosstól és a Vocational Academytől kaptunk ez idáig visszajelzéseket – sorolta Kulacsné Fekete Éva pályaválasztási felelős, aki ilyentájt együtt izgul a gyerekekkel. – Többen előzetesen próbáltak érdeklődni az érintett középiskolákban, ám a hivatalos értesítés csak a napokban várható. Negyedik éve vagyok pályaválasztási felelős, kétségtelen, hogy mindez sok feladattal jár, mégis szívesen teszem, hiszen sok diáknak tudok így segíteni.

Az Ortutay iskola és gimnázium két kilencedik – az idegen nyelvi előkészítő és általános gimnáziumi – osztályában négyszeres a túljelentkezés. A mostani nyolcadikosok közül huszonkilencen maradnak, a többiek más intézményekből, illetve Győr környéki iskolákból érkeznek. Wernerné Csordás Éva, a győri Ortutay általános iskola és gimnázium igazgatója úgy véli, az idegen nyelvi előkészítői osztály nemcsak a tanulók nyelvi, hanem informatikai tudását is elmélyíti. Cél, hogy a tizedik év végén a diákok legalább az egyik nyelvből középfokú nyelvvizsgát tegyenek.

Egypercnyi szabadideje sincs Gubicza Lászlónak, az oktatási iroda főtanácsosának, aki arról tájékoztatott, hogy hét végéig minden felvételiző kézhez kapja a felvételijéről szóló értesítést. Ugyanerről az általános iskolákat is tájékoztatják. Hogy a központi felvételi rendszer hogyan vizsgázott, az a fellebbezések során kiderül, ám eddig kirívó hibát nem észleltek a szakemberek. Azok a tanulók, akiket sehova nem vettek fel, fellebbezést nyújthatnak be dr. Kovács Lajoshoz, a megyeszékhely jegyzőjéhez. A rendkívüli felvételi eljárás azoknak lehet fontos, akiket sehova nem vettek fel – ennek listáját későbbi lapszámunkban közöljük.

Díjazás nélkül

A legtöbb nevelő pluszmunkaként, díjazás nélkül vállalja a pályaválasztással kapcsolatos teendőket, az intézmények vezetői órakedvezménnyel, keresetkiegészítéssel honorálják ezt. A pályaválasztási felelősök, így Kulacsné Fekete Éva legnagyobb öröme, ha minden gyerek elsőre bejut a választott középiskolába, s a fellebbezés, a méltányossági kérelem már nem jelent pluszenergiát és -időt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatás Pozsonyban?

Ennio Morricone vasárnap este nyolcezer néző előtt vezényelte a Győri Filharmonikus Zenekart. A… Tovább olvasom