Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Dézsi nem lett kegyvesztett - interjú Szijjártó Péterrel

A győri közgyűlés Fidesz frakciója szerda este leváltotta frakcióvezetői tisztségéről Dézsi Csaba Andrást. Szijjártó Péter kommunikációs vezető a győri Fidesz-frakció személyi döntéseiről nyilatkozott. A frakcióülésen – amelyen részt vett Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke – eldőlt az is, hogy Dézsit frakcióvezetőként Somogyi Tivadar váltja.

Somogyi lehet Győrben a negyedik alpolgármester: erről a javaslatról a képviselő-testület pénteken dönt.

– Jobban szeretnénk láttatni a Fidesz győri közgyűlési frakcióját és a frakció mögött álló pártot is – egyebek mellett ezzel indokolta Szijjártó Péter a tegnap Győrött megszületett személyi döntéseket. A Fidesz kommunikációs vezetője szerint Dézsi Csaba András nem lett kegyvesztett.

– Nem sokkal az országos népszavazás előtt Orbán Viktor Fidesz-elnök éppen a Kisalföld sajtóházában jelentette ki, hogy Győrben Borkai Zsoltra évtizedekig számít a párt. A mostani személyi döntések – hogy Dézsi doktor helyett Somogyi Tivadar az új frakcióvezető – azt szolgálják, hogy a  Fidesz és Borkai között ismét felhőtlen legyen az együttműködés?

– Az elnök úr kijelentéseit mindannyian magunkénak érezzük és annak éreztük korábban is. 2006-ban azért kötöttünk szövetséget a KDNP-vel és Borkai Zsolttal, hogy az önkormányzati választásokat megnyerjük és új irányt adjunk Győr fejlődésének. Ezért a jövőben még inkább szeretnénk megfelelni a győriek elvárásainak, s növelni a munka intenzitását.

– Miért lett Dézsi Csaba András kegyvesztett a Fideszben, s miért kell minden posztjáról távoznia?

– Egyáltalán nem lett kegyvesztett. A frakcióvezetői döntés arra irányult, hogy növeljük a munka intenzitását, s hogy ez megvalósulhasson, újra kellett osztani a szerepeket. Dézsi Csaba András orvosként Győrben olyan dolgot vitt véghez, ami tiszteletre és figyelemre méltó. Ha az ember egy tudományos pályán elindul, egyre több feladat vár rá, egyre előbbre jut, s nem biztos, hogy idejéből és erejéből már telik a városházi frakció megnövekedett feladatainak ellátására is.  Ezt én magam is éreztem a bőrömön,  amikor Győrben frakcióvezető voltam, s Budapesten is fontos feladatok vártak rám. Így van ezzel Csaba is.

– Volt vita a frakcióban?

– Nem volt vita, megállapodtunk.

– Jól spekulálnak azok, akik azt feltételezik, hogy a polgármester és a Fidesz-frakció közötti harmónia megteremtésében útban állt a korábbi frakcióvezető?

– Nem, egészen rosszul kalkulálnak. A harmónia megteremtése mindkettőnk közös érdeke, a Fideszé is, Borkai Zsolt polgármesteré is.

Szijjártó Péter, Dézsi Csaba András és Somogyi Tivadar.
Szijjártó Péter, Dézsi Csaba András és Somogyi Tivadar.

– A harmónia megteremtésében lehet még egy akadály. Németh Zoltán alpolgármester, akitől Borkai Zsolt megvonta a jogköreit.

– Németh Zoltán a napokban új feladatot kapott Borkai Zsolt polgármestertől. A megoldása komoly teljesítményt igényel. Az a feladata, hogy a Kisalföld Volán helyi, győri autóbuszvonalainak felülvizsgálatát elvégezze. Borkai Zsolt és Németh Zoltán között több megbeszélésre is sor került, hogy a helyzetet rendezzék. Ennek egyik eredménye a mostani megbízás.

– Meddig marad Németh Zoltán alpolgármester?

– Megbízatása a ciklus végéig szól.

– Az eddigi három alpolgármester helyett négy dolgozik a városházán. Mi indokolta Somogyi Tivadar alpolgármesteri megbízatását, amelyet a mai közgyűlésen szavaznak meg?

– Az egészségügy ilyen nehéz helyzetben még sosem volt, mint most, folyamatos átalakulásra kényszerül.  Nem tehetjük meg, hogy egy ilyen nagy város, mint Győr, amely egészségügyi hálózatot működtet, ne szenteljen ennek kiemelt feladatot.

– Köztudott az is, hogy miután Borkai Zsolt a városházi cégek holding-összevonási tervével előállt, akadtak ellenfelei a Fidesz-frakcióban. Most, hogy új a frakcióvezető, előjön a kérdés ismét?

– A szerdai frakcióülésen ez a kérdés nem került szóba, hogy a jövőben előjön-e, erre most nem tudok válaszolni.

– Úgy érzi, hogy a mostani személyi döntések garanciát jelenthetnek arra, hogy a jövőben a polgármester és a Fidesz-frakció együttműködése zavartalan lesz, hiszen Somogyi Tivadar más habitusú ember, mint Dézsi doktor?

– Mindannyian más habitusú emberek vagyunk. De még egyszer mondom, a döntéseket nem személyes okok motiválták, hanem a munkaszervezés jobbá tétele.

– Orbán elnök úr már idézett, Borkai mellett kiálló kijelentése után ugyancsak spekulációk kezdődtek arról, hogy Győr polgármestere hálából belép a Fideszbe. Beadta már a tagfelvételi kérelmét?

– Nem kérte, de minden csapatnak erősítést jelent, ha egy olimpiai bajnokot igazol.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Miszter Tejfel 2008. március 29. 12:37
  „Jó, ha valaki független, de sajnos sokszor a függetleneket lehet a legjobban forgatni: kisajátítani, mint a "mi függetlenünket".”
 • 28. Sajtos pite 2008. március 29. 10:37
  „Eva-!
  Medgyessy sem volt párttag amikor miniszterelnök lett.
  Neked eszetbe jutott vele kapcs, hogy akkor most független miniszterelnöke van Magyarországnak?”
 • 27. Eva- 2008. március 28. 08:36
  „"Borkai független?

  Borkai olyannyira független, hogy személyesen a Fidesz "ütőembere", Kövér László az aki eljár az érdekében."

  Csakhogy Borkai nem párttag!-tudomásom szerint.
  Nem biztos, hogy érdekében, lehet, hogy a becserkészésére.
  Kívánok neki jó tanácsadókat! Felelős döntéseket!”
 • 26. joco1 2008. március 28. 06:02
  „Megj: amilyen kicsiben-györi-a fidesz, olyan nagyban is. Ha valaki nem "vessziészre" magát az megkapja a "selyemzsinort".A ´fenti"nagy" fideszben egy elöny van , aki "feleslegesnek" érzi magát ovi-nál az még "alámerülhet" a helyi önkormányzatoknál, de vidéken nincs "alámerülési " lehetőség csak az igazi munka.
  Egy nem egészen idevaló kérdés: az "illemtudó" jegyző ügye hogy áll?”
 • 25. Sajtos pite 2008. március 27. 13:09
  „Kedves Eva-!

  Borkai tényleg polgármester. Gyurcsány Ferencnek, Molnár Lajosnak és Horváth Ágnesnek "köszönhetően".
  Az ő hathatós közreműködésük nélkül Borkai soha nem lett volna polgármester.

  Borkai jó polgármester?

  Lassan 2 éve van a posztján és 2 éve nem történt semmi.
  Borkai nem jó polgármester, mert egyszerűen semmihez sem ért ami alapfeltétele lenne annak, hogy jó polgármester lehessen.

  Borkai független?

  Borkai olyannyira független, hogy személyesen a Fidesz "ütőembere", Kövér László az aki eljár az érdekében.

  Borkai ("tanácsadóival" közösen) elkezdte a győri, önkormányzati tulajdonú cégek (Győrhő, Komszol...stb) "privatizációjának" előkészítését.
  Ebben a győri fideszesek (köztük Dézsi) megakadályozták.

  Vajon mit ígért be Borkai az országos Fidesz vezérkarnak, hogy tovább tudja csinálni a kis "projektjeit"?”
 • 24. Miszter Tejfel 2008. március 27. 11:15
  „Azért az beszédes, hogy megkérdezik Szijjártótól: "meddig lesz Németh Zoltán alpolgármester? " és erre ő válaszol. Már annyira természetesnek tartja a kézivezérlést és beleugatást, hogy kommunikációs tehetsége ellenére sem feleli diplomatikusan: "nem az én hatásköröm a városháza vezetéséről dönteni."”
 • 23. Eva- 2008. március 27. 10:41
  „Borkai polgármester!
  Remélem jó polgármester!
  és független!
  és remélem, az is marad!”
 • 22. para 2008. március 27. 09:31
  „Az álpolgármester (Borkai, akit valójában a Bolha irányít) feje fölött eléggé összecsaptak a hullámok. Kapkod fűhöz-fához...
  Akik eddig a győriek pénzére vigyáztak, esetleg ,,beleköphettek a fidesz-központ levesébe" (Németh , Dr. Papp, Dr. Dézsi), a tornatanár ,,jóvoltából" lapátra kerültek. (Na jó, Németh még buszozhat :) egy ideig a város pénzén...)
  Kövér ,,jött, látott, győzött", és benyújtotta bajnokunknak a nem sovány számlát. Cserébe mi, ,,Baross-úti polgárok", a vidéki ,,parasztok" majd úgyis, önként és dalolva ,,tejelünk"a fővárosi "uraságnak".
  Sajnos a képviseleti demokrácia is csak a képviselők megvesztegethetéséről szól.”
 • 21. TRRG 2008. március 27. 09:22
  „Ne legyetek hülyék! Teljesen egyértelmű miről van szó!
  Dézsi és a régi fideszesek közül néhányan keresztbefeküdtek Borkaiék pár mutyijának és ennek lett ez a következménye.
  Fogadok bárkivel bármiben, hogy nemsokára megint előkerül a "holding ügy" meg hasonló szépségek.”
 • 20. widéki 2008. március 27. 08:31
  „Csak vigyázzon Dézsi, ha elfüggönyzött fekete Pobeda lassít melette! Lehet, hogy már kész a felcsúti Andrássy út 60....
  mindent a 6alomért!”
 • 19. colomano 2008. március 27. 08:17
  „"Jobban szeretnénk láttatni a Fidesz győri közgyűlési frakcióját és a frakció mögött álló pártot is" - megkezdődött a FIDESZ választási programja...”
 • 18. Eva- 2008. március 27. 08:06
  „Én remélem, hogy Borkai jó stratéga, és sok szakember meghallgatása után hoz döntéseket-/mivel a fidesz frakció azt leszavazhatja, ezért érvrendszerében megingathatatlan is a döntése végül/

  Én Neki drukkolok mindnyájunk érdekében!

  A mindent negáló fidesz meg egyszer ugyis megtapasztalja majd, hogy a /z embernevelése eredménye később érik be majd,és akkor igen nehéz lesz a maga gerjesztette várakozásnak megfelelnie.

  Azt sugallja most, hogy vissza bírja hozni a szocializmust.
  Csak legyen már valami változás mondta tegnap az utcán valaki, mert különben nem fizetjük aszámlákat, és egye meg a kormány--mindezt komolyan--
  Mikor kezdődik majd el a normális közbeszéd, hogy bizony a dolgok pénzbe kerülnek, a pénzből gazdálkodni kell, és a számlákat ki kell fizetni.”
 • 17. Lazur 2008. március 27. 07:50
  „Működik a pártfegyelem, pártdemokrácia Fidesz módra. Vagyis az átkosból átvett módszer. Dézsi a győri Fidesz legnagyobb tekintélyű politikusa, szakmai elismertsége úgylátszik" árt" a Fidesznek, kisstilű, de befolyásos pártkatonáinak. Én így fogom fel a döntést.”
 • 16. MacMan 2008. március 27. 07:45
  „Ez az egész nagyon sokba fog kerülni Győrnek és a győrieknek. :-(”
 • 15. rrerer 2008. március 27. 06:37
  „A gyurcsányfóbok ne itt vagdalkozzanak mert most nem róluk van szó, hanem a fityiszről!”
 • 14. joco1 2008. március 27. 05:56
  „Ken: itt a szokásos fidesz megoldásról-Kövéres selyemzsinorrol- van szó.A másik ´problémádra" válasz: A fidesz és kicsiny vezére megoldja az MSZP "gondját", mint eddig (2002,2006).Megj. szegény "sziszinek" már lasan semmi sem sikerül?
  "becsület sokadik": tudod a fidesz is állt már hasonloan "alacsony" %-on. Tudod eddig fidesz minden "közv.kut.-át" megnyert, csak hát választásból egyet azt is a mult évezredben.Ja és itt a fidesz "helyi" alakulatánál már X.-dik probléma "merült fel" amit egy kemény fidesz alvezér- a köteles Kövér- probálja megoldani.”
 • 13. Varga Miklós 2008. március 27. 03:55
  „Hajrá Győr!! Kedves barátom tornász Borkai Zsolt! Nem látom működésed eredményeit?? Próbálnak befojásolni.. Nem kell, EZ GYŐR ÉS TE VAGY A régi Polgármestertől hallottam " kupit csináltál a hivatalból."
  Válaszolj a Gyermekeim, miért külföldön akarnak dolgozni! 61”
 • 12. Hajrá Győr 2008. március 27. 01:43
  „Fideszes fijugnak üzenem hogy dolgozni kéne inkább b+. Mert munkábóll még nem láttunk semmit. Mer aztán nem lesz itt 2 év múlva 40%al gyorsabb forgalom. Aztán még kiderül hogy ti is elkrtátok. Bár ha jobban meggondolom örülnöm kéne. Egy tornatanár, egy környezetvédelmielőadó, egy mélynövésű nőgyógyász egy egyetemi tanár. Bukásra vannak itélve. Egy buszt nem tudnak elvezetni nem egy várost. Csak sajna a legszebb az hogy a sok sötét proli teljesitménytől függetlenül is csápol nekik. Csak tudnám hogy miért nem sikeres ez az ország...”
 • 11. Becsület 2 2008. március 27. 01:37
  „Lehet,hiszen gyurcsány megmondta, ha nem tetszik a magyar élet ,el lehet végleg menni. Persze a brit munkáspárt jobban áll az mszp 16%-nál!
  Lehet ők már éreznek valamit, és menekülnek a süllyedő bárkáról!
  Igaz a déli áramlat még közbe szólhat!
  Agyő egy életre el innen!
  Sátán távozz!”
 • 10. Ramon a molnár 2008. március 27. 00:56
  „Nem lehet, hogy a kis Eredics Angliában akar dolgozni?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri zseni: a világ megbecsüli

Győr–Seattle - Emlékeznek még dr. Szabó Csabára, a világhírű, győri kutatóorvosra, akinek… Tovább olvasom