Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Dézsi Baloghot ajánlja a szülőknek

„ Az eddig rendezett valamennyi iskolabezárással kapcsolatos fórum csupán kifárasztási taktika volt a városvezetés részéről. Önöknek nem érdemes Kun Andrással tárgyalni, önöknek a polgármesterrel kell tárgyalni” – mondta Dézsi Csaba András a győri jobboldali képviselők által szervezett pedagógusfórumon.
Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke felhívta a megjelent pedagógusok figyelmét, hogy az önkormányzatok valóban nehéz helyzetben vannak, de ez annak köszönhető, hogy a kormány a Fidesz által is támogatott közalkalmazotti béremelések terhét idén az önkormányzatokra hárította. Az iskolabezárások ügyében rendezett győri fórumon a jobboldali politikusok – Szakács Imre, Birkás Tivadar, Szijjártó Péter országgyűlési, valamint Dézsi Csaba András és Kovács Tamás önkormányzati képviselők – várták a szülők és pedagógusok érveit, hogy a parlamentben, illetve a városi közgyűlés előtt tudják azokat tolmácsolni.

Nincs szakmai indok

A kérdések elhangzása előtt Dézsi Csaba András kifejtette: semmiféle szakmai indokot nem hallott és nem olvasott, amely ezeket az intézkedéseket alátámasztaná. A gyerekek és a pedagógusok sorsáról nem beszélt a vezetés, Kun András alpolgármester eddig csak gazdasági szempontokra hivatkozott. A vezetésnek nincsen oktatáspolitikai jövőképe – szögezte le a győri közgyűlés Fidesz–MDF–MKDSZ frakciójának vezetője, majd így folytatta: az egész intézkedés azt sugallja, hogy egyetlen pedagógus sincs biztonságban.
– Azt hiszem, a szavukat azoknak az intézményeknek is fel kell emelni, akiket a most beígért iskolabezárások nem érintenek. Ez egy folyamat kezdete lehet, és minden iskola veszélyben van, amelyben nincsenek jelen a személyes érdekképviseletek – mondta a képviselő. Dézsi leszögezte: a frakcióból senki nem fog márciusban az iskolabezárásokra szavazni.

Még van esély

– Bízom benne, hogy a döntés még nem végleges. Meg kell győzni azt az egy-két fős baloldali vagy Pro Urbé-s többséget. És mindenképpen azt javaslom, hogy ne Kun Andrással tárgyaljanak, ő nem tud és nem is akar mit tenni. A polgármestert kell meggyőzniük, köteles fogadni önöket.
Egy szülő azt tudakolta Kovács Tamástól, az oktatási és kulturális bizottság fideszes alelnökétől, hogy olvasott-e a vezetés részéről bármiféle új koncepciót. A régiben ugyanis nem szerepel az a követelmény, hogy győri iskolákat csak győri diákokkal lehet megtölteni, a város mindig is a regionális oktatás fellegvára volt. Kovács Tamás határozott nemmel felelt, vagyis a koncepció elvileg még a régi. Szakács Imre is a regionalitás fontosságát hangsúlyozta a kérdés apropóján. Mint kijelentette: Győr megyei jogú város, ez számos egyebek között azt is jelenti, hogy a régió diákjainak helye kell hogy legyen a városban, hisz például a nagy bevásárlóközpontokból származó helyi bevételt sem csak a győrieknek köszönheti az önkormányzat.

Mi az igazi üzlet?

Egy másik szülő a Rejtő-iskola értékesítési tervei okán bírálta a vezetést. Mint vélekedett, a telek és az épület összességében jóval többet ér, mint amennyiért a város el kívánja adni. Ez azt jelenti, hogy nem ebben van az üzlet: anyagi nyereség csak akkor származik ebből, ha szélnek eresztik a pedagógusokat. Az ötvenes éveiben járó férfi feltette azt a kérdést is, hogy vajon miért indítottak tavaly útjára hatszáz új rejtős diákot, ha most el kell őket küldeni.

Anyagi elvonások

Horváth Péter, a Révai-gimnázium igazgatója is szót kért. Mint félkomolyan megjegyezte, éppen most egyezkedik a Kazinczy-gimnázium igazgatójával arról, hogy ha a két intézményt esetleg össze kell vonni, akkor azt „Kazinczy Miklósnak" vagy „Révai Ferencnek" hívják-e? Komolyra fordítva a szót, az anyagi elvonásokra hívta fel a megjelentek figyelmét: a győri önkormányzat ugyanis egymilliárdot vett ki az oktatási rendszerből, csak a Révai 27 millióval lett szegényebb.
A fórum zárásaként Szijjártó Péter, a Fidelitas országos alelnöke felhívást közölt: a szervezet demonstrációt szervez az iskolabezárások ellen, a megmozdulás helyéről és idejéről a közeli napokban döntenek.

Kapcsolódó cikk >>
Kun lehet az MSZP új megyei elnöke

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Birkás: Hol van Győr pénze?

A választók megtévesztésével, becsapásával vádolja a Medgyessy-kabinetet Birkás Tivadar győri… Tovább olvasom