Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Dézsából locsoltak az égiek húsvétkor

Győr-Moson-Sopron - Változatos, gazdag programokkal várta az ország minden részéből látogatóit a Nyúli Húsvét idei, kétnapos rendezvénysorozata, amelyet az esős, hideg idő szakított félbe tegnap délután. A megye több településén elevenítették fel a népszokásokat, a hívők Krisztus feltámadására emlékeztek. Videó és sok-sok kép a kisalfold.hu-n.
A Nyúli Mazsorettek színvonalas kedvcsinálóját a „FUTaNYÚL" futóverseny követte, közben nyitotta meg hivatalosan is Braunné Barta Katalin a rendezvényt vasárnap, amikor is a hidegfront még nem annyira éreztette hatását, mint húsvéthétfőn.

A „Gyermekek Háza" játszóházat szervezett a sportpályára, volt lovas kocsikázás, kézművesvásár, bográcsban készültek ételek, kürtőskalácsot is sütöttek. A felnőttek körében nagy sikert aratott az „Aranykezű nyúliak és pannonhalmiak" tárlat, sokan látogatták a Díszmadár Tenyésztők Nyúli Egyesületének kiállítását az általános iskola tornatermében. Volt íjász- és kutyás ügyességi bemutató, az érdeklődők megismerkedhettek a Baranta nevű ősi magyar harcművészet fogásaival, az ovisok népi játékokat elevenítettek fel. Vasárnap délután Bartha Tóni bábszínháza, a Pimpimpale szlovákiai magyar néptáncegyüttes, illetve az óriásbábokat felvonultató Babszínház szórakoztatta a nagyérdeműt. Estére aztán megjött az eső, olyannyira, hogy a Republic együttes koncertje után néhány autót csak a tűzoltóság segítségével sikerült kimenekíteni a sárból.

A Nyúli Húsvéton az óriásbábokat felvonultató Babszínház szórakoztatta a gyerekeket. Fotó: H. Baranyai Edina

Rendőrségi akció: ittas és szabálytalankodó vezetők

– Eredményes hétvégi ellenőrzési akciót hajtott végre a Győri Rendőrkapitányság – tudta meg a Kisalföld Kocsis Tünde alezredestől. Elmondta, az igazoltatott 250 gépjárművezető közül hat bizonyult ittasnak, egyet vérvételre vittek közülük.
A rendőrök az akció során 12 szabálysértési feljelentést tettek, 16 esetben helyszíni bírságot róttak ki, összesen 129 ezer forint értékben. Okmányok hiánya, becsatolatlan biztonsági öv, vezetés közbeni mobiltelefon-használat volt az akció során felderített három legjellemzőbb szabálysértés.
A kisállatvásár keretében megrendezett Nyúli Nyúlszépségverseny volt a tegnapi események egyik fő attrakciója. Ez is és a II. Nyúli Oldtimer-traktor Találkozó is az ország legkülönbözőbb tájairól vonzotta a községbe az érdeklődőket.

Bizonyság erre a nyulak versenyének eredményhirdetése: első lett Pogácsa, a helyi Kovács Ágnes kedvence, a második Vadas, gazdájával Erős Annamáriával Mezőfalváról érkezett, a harmadik helyet pedig a budapesti Németh Bence Konrád nevű fülese szerezte meg.
Különdíjat is kiadtak, mégpedig a nyúlcsalád kategóriában Fülinek és famíliájának, ők a nyúli Lüvi István háza táján szaporodtak.
Braunné Barta Katalin lapunknak elmondta, biztos ami biztos, a Nyúli Húsvét programjainak tervezéséhez már letöltötte az internetről a következő évek húsvétjainak várható időpontjait... A tegnap délutánra tervezett rendezvényeket ugyanis a csapadékos, hideg idő miatt már nem tudták megtartani.

  A győrújbaráti Csobolyó együttes megalakulása óta minden évben feleleveníti a húsvéti locsolkodás néphagyományát. A hideg idő ellenére tegnap is már nyolc órakor útnak indultak, egészen délig járták a falu utcáit, sőt, Győrbe is ellátogattak a táncos lányokhoz, mégsem fáztak meg. Felvételünkön: a helyi önkéntes tűzoltók 1901-ben készült rohamkocsijáról töltik a vödröket... A táncegyüttes legényeiből alakult Baráti Táncos Legény Céh vállalta a muzeális értékű eszköz felújítását. A vasárnapi locsolóbál fizetővendégeinek köszönhetően hamarosan el is kezdődhetnek a munkálatok. Fotó: Szük Ödön
A néptáncosok tartják életben a hagyományt

A lelkes néptáncosok tartják életben Enesén is a szép húsvéthétfői hagyományt. A népviselet, az ének és a kifinomult mozgáskultúra hívei a Derőce néptánccsoportban találtak egymásra.  Idén ünneplik fennállásuk 10. évfordulóját. Győrszemerei oktatójuk, Rab János vezetésével szép műsorral készülnek a jeles nyári évfordulóra.

Tisztító víz: Enesén a Derőce együttes nagylányait „frissítették

Az idei húsvéthétfőn a hideg miatt a tervezett locsolkodós enesei falujárás elmaradt, de az együttesben szereplő nagyobb lányok, dacolva a megfázás veszélyével, alávetették magukat a frissítő, tavaszsürgető „megpróbáltatásnak".

Nem vittük túlzásba

A húsvéti locsolkodási láz ellenére estig túlzott ittasság miatt senkit sem kellett kórházba szállítani a megyeszékhelyen – tudta meg a kisalfold.hu a megyei kórház pszichiátriai ügyeletét tegnap reggel óta ellátó dr. Feller Gábortól. A főorvos elmondta, a detoxikálás változatlanul az ő feladatuk. Hozzátette: a tegnapi kedvező adattól függetlenül az alkoholfüggőség – más társadalmi devianciákhoz hasonlóan – sajnos növekvő kihívást jelent napjainkban az egészségügy számára.


Krisztus világossága: húsvéti örömhír
 
Egy szál gyertya a hatalmas tér sötétségében: így kezdődik a katolikus húsvét feltámadási szertartása. Amiként a szál gyertya pislákoló fénye  fényárrá változik, akként árad szét Krisztus világossága is az emberek körében, a kereszténység elterjedésével.   A hívők Istenhez fohászkodnak, hogy adjon számukra erőt ehhez.

Krisztus feltámadott, és a hívők lelkében töretlenül él – hirdeti mindenkinek a keresztény húsvét ünnepét megnyitó feltámadási körmenet. A győri bazilikánál a püspökség, a szemináriumi hallgatók, tanáraik és a hívek az ünnepi szertartást követően, szombaton este nem sokkal éjfél előtt hordozták körül a feszületet.

A győri bazilikában zajlott idei feltámadási szertartáson a megyés püspök  röviden elemezte a megelőző olvasmányok – az ember teremtése, a húsvét eredete, Ezékiel próféta jövendölései – hallatán levonható tanulságot: életmódunk és tetteink szerint ítélkeznek fölöttünk, ezért figyelmeztette már Szent Pál is a rómaiakat az Istennek tetsző életre.
A Kisalföld információi szerint megyeszerte egyre több felnőtt ember kezdi keresni Krisztus világosságát. A győri Szentlélek-templomban például idén tizenhatan álltak keresztvíz alá. A bazilika faliújságján pedig az olvasható, hogy az előző adóévben a korábbiakat is meghaladó mértékben, negyvenezerrel nőtt az adójuk 1 százalékát a katolikus egyháznak felajánlók száma. 

Kunszigeten idén is megrendezték a hagyományos Jézuskeresést. Tekintsék meg az eseményen készült videót!

Olvasóink írták

 • 3. messzi utazó 2008. március 26. 10:42
  „Felháborodásomat tudom csak kifejezni a rendezvénnyel kapcsolatban. Valószínűleg a Tisztelt "hálás nyúli" semmilyen haragot nem érez, mert helyben volt, és nem okozott neki csalódást, hogy több száz km-t utazott a semmiért. A teljes húsvét hétfőnket erre a rendezvényre szántuk, mondván egy jól kiforott hagyományos rendezvényről van szó. Ez volt az ötödik alkalom, hogy megszervezték a rendezvényt, esőnapot bele kell kalkulálni egy ilyen volumenű rendezvénybe, ez alap a rendezvényszervezők részéről. Sajnálni tudom csak, hogy egy ilyen névvel rendelkező település nem használja ki adottságait, ami akár nemzetközi szinten is kiemelkedő lehetne............”
 • 2. Egy hálás nyúli 2008. március 25. 21:17
  „Tisztelt Szervezők! Őszinte köszönettel tartozunk a Nyúli Húsvétért mindenkinek, aki csak egy hajszállal is, de hozzásegítette a községet és a környéket ehhez a felejthetetlen élményhez. Bár az idő nem volt kegyes hozzánk/hozzájuk, de azt hiszem, hogy így is páratlan szórakozás és kikapcsolódás volt. Csak elismeréssel tudunk nyilatkozni erről az önzetlen munkáról, amit belefektettek a szervezők a Húsvétba, hogy mi szórakozhassunk. Reméljük, hogy a rossz időjárás nem szegte kedvét azoknak, akik ebben tevékenykednek, és bízunk abban, hogy a 2009-es Húsvét is Nyúlról lesz híres.”
 • 1. Csősz Annamária 2008. március 25. 14:26
  „Sajnálom, hogy a rendezvény tegnap elmaradt. Jónak indult, és nagyon sokat utaztunk miatta. Sajnos a nevem rosszul jelent meg, hiszen nem erős vagyok hanem Csősz Annamária. A nyúl szépségversenyről egyetlenegy média sem adott helyes tájékoztatást.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megújulás neve: foglalkoztatás

Győr-Moson-Sopron - A sérültséggel élők foglalkoztatását, rehabilitációs lehetőségeit vette nagyító… Tovább olvasom