Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Deszkás demonstráció lesz szombaton

Gördeszkás felvonulás-és demonstráció lesz április 17-én Győrben, amiért a helyi önkormányzat május elsejétől betiltotta a gördeszkázást a belvárosban, miközben a megyeszékhelyen nincs egyetlen deszkázásra alkalmas pálya sem.
Több mint száz gördeszkást és szimpatizánst várnak Győrbe a Deszkás Piknik néven futó gördeszkás demonstráció szervezői április 17-én, szombaton. A demonstrálók 14 óra 30 perckor gyülekeznek majd a Városháza téren, ahonnan rendőri kíséret mellett indul a felvonulás. A gördeszkások a város több pontján haladnak el, a célállomás pedig a belvárosi Széchenyi tér, ahol május elsejétől már tilos lesz gördeszkázni. A szabályszegőt a rendelet értelmében 30 ezer forintra büntethetik és elkobozhatják a gördeszkát is. A felvonulás előtt is után petíciót és nyílt levelet olvasnak fel a résztvevők. A tüntetést rossz idő esetén is megtartják.

„A felvonulás és a demonstráció célja, hogy tiltakozzon az ellen az önkormányzati rendelet ellen, amely szerint május elsejétől tilos lesz gördeszkázni Győr történelmi belvárosában. Mindeközben a városban nincsen gördeszkázásra alkalmas terület vagy pálya. A tiltás véleményünk szerint nem megoldás erre a problémára. Ráadásul a szabad mozgáshoz való jogot is súlyosan sérti, hiszen még azt sem teszi lehetővé, hogy közlekedési eszközként használja valaki a gördeszkáját. Ez példátlan Európában" – mondta Dezső András, a győri demonstrációt is szervező Deszkás Piknik alapítója. A győri demonstrációra a szervezők nemcsak gördeszkásokat, hanem „civil" szimpatizánsokat is várnak.

A 2009-ben alapított Deszkás Piknik egy gördeszkásokból álló civil mozgalom, amely a gördeszkázás népszerűsítése mellett a deszkások jogaiért is küzd. Budapesten tavaly már két Deszkás Piknik felvonulást szerveztek, több száz fő részvételével.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. bonita2 2010. április 17. 13:33
  „21.
  22.
  Ti is reszt vesztek a mai deszkasok jogaiert kuzdo felvonulason?
  COOL!”
 • 23. lyrak 2010. április 17. 10:55
  „Végre sportolnának, mozognának a fiatalok. Az utca mindenkié, nemdebár? Én még olyat nem láttam tőlük, hogy bárkinek is direkt nekimentek volna. Az idióta Borkait (mint sportembert...) nem is értem. Biztos ő is nagyon örült volna neki annak idején, ha letiltják a tornáról. Minősíthetetlen az egész tevékenysége.”
 • 22. Stetter 2010. április 17. 10:27
  „Egy normális betonnal rendelkező területnek is örülnének ami körbe van kerítve...Én magam is űzöm ezt a sportot és ismerem a fiatalokat és azt is tudom hogy a srácok csinálnának elemeket.Csak hogy egy betonos részt biztosítani kell az önkormányzatnak ha már abból a sok önkormányzati pénzből jó sok focipályát meg ilyen-olyan pályákat csináltak ennyit meg tudnak itt is csinálni.Véleményem szerint meg SZÉGYEN hogy a megye székhelyen nincs ilyen pálya főleg abból kiindulva hogy olimpiai bajnok a polgármester...Jánossomorja kis város kb. 4-5 éve lehet város biztosan nem tudom de valahogy így, de még ott is van pálya és ez Győrre nézve rettenetes nagy szégyen...Sztem elgondolkodtató...A történelmi belvárosnál meg a srácok padkákat korlátokat csúsznak...és ezt a dolgot egy hely létesítésével lehetne valamennyire ki küszöbölni...lesznek ugyan még mindig ilyen afférok mert a Sportnak van Street része és az erről szól ...a másik érv meg hogy aki sportol az tudja milyen érzés sportolni az akarat erő amikor az ember egy jó edzés után kellemesen elfárad az öröm amikor sikerülnek dolgok és az a boldogság mikor eredményt is érnek el...mert ez nem játékszer nem játszani akarnak a fiatalok hanem ez sport és a fiatalság sportolni szeretne!”
 • 21. Dörgés 2010. április 15. 21:18
  „Voltam fiatal és gördeszkáztam is. Remek sport és, mozgás és ügyesség, egyénsüly fejlesztés. Mikkor ipariba kezdtem járni sokszor deszkával mentem a vasút állomásra, mert buszra nem tellett. Egyszer szolt egy rendőr de tők normálisan hogy egy sisakot vegyek hátha, nyalok egyet. Vettem és sokszor védet meg. Most hogy fiaim már egy ideje deszkáznak minden lehetséges védőcuccot meg kaptak, örömüket lelik benne. Nem satnyák és egy kis takony sem dönti ágynak őket. Kedvük van minden sportot kipróbálni és űzni. Büszke vagyok rájuk. Azt meg hogy tiltani valami szinte a legegyszerűbb... Úgy látom a t. várós vezetőséget is meg kellene tanítani egy-két dologra.. gondolkodni. Ezek a fiatalok lesznek a jövő, nem kell az életörömöt elvenni tőlük. Nem lehet mindent betiltani. És különben is, ide vágó KRESZ nincs is.”
 • 20. tahidavid 2010. április 14. 20:12
  „Kedves tájékozatlan, szűklátókörű kommentelők!

  "Ha közlekedési eszköz akkor tegyenek vizsgát gördeszkázásból. Meg különben is építsünk görkoripályát, rollerpályát, meg mindenféle pályát, mert úgyis annyi pénze van az országnak."
  Kerékpárból sem kell vizsgát tenni úgy tudom, mégis közlekedési eszköz. A görkoripálya, rollerpálya (bmx pálya stb.) pedig egy és ugyanaz.

  "Persze bízzuk a gondjaikra... Sokáig meg lenne, mert biztos karbantartanák... Aztán mikor tönkrement akkor meg gyűjtsünk adományokat, hogy fel lehessen nekik újítani..."
  Mindenki magából indul ki. Érdekes, Móváron működik.

  "Teljesen egyetértek a kitiltásukkal.
  Ami ott megy az nem más mint magamutogatás
  és menőzés valóban "lógó gatyában"...
  ...Egyébként lehet gördeszkázni nagyon sok helyen
  csak ott nincs közönség, nincsenek csajok: pl. likócsi gokart pálya,
  Dunakapu tér, és számtalan aszfaltos kézi pálya pl. sörkert udvara."
  Honnan veszi, hogy azért ott gördeszkáznak, mert ott van közönség? Megkérdeztek valakit már, aki ott gördeszkázott? Ja nem?! Azért mert ez a véleménye egyeseknek, attól nem lesz igaz. Az "aszfaltos képzilabdapályán nem fociznak/kosaraznak/kézilabdáznak talán? Hogyan gondolta, hogy miközben más focizik, mi nem zavarjuk a játékot? Dunakapu téren a repedezett betonon nem lehet gurulni. A "sörkert udvarának" várom a helyét. A "bő gatya" megint csak a tájékozatlanság jele.

  Először tájékozódni, aztán kommentelni!
  Köszöntem!”
 • 19. gagya 2010. április 14. 17:30
  „Amit ma megteszünk a fiatalokért azt a viszonzást várjuk el tőlük idős korunkra is! Nekünk kell példát mutatni és lehetőséget adni a szociális beérésre! Nem szabad az újításokat elnyomni, azzal csak a jövőtől fosszuk meg magunkat! A múlton nem lehet örökké rágodni, a kutya is csak akkor veszi elő az elásott csontot amikor már nincs más. Adjunk nekik esélyt és lehetőséget, hogy ne hülyeséget csináljanak! Még mindig olcsóbb lenne, mint javítani a kárukat!”
 • 18. IV.Béla 2010. április 14. 16:35
  „Hurrá. Jövő héten remélem betiltják a bringázást is. Aztán meg az autózást. Végül az embereket.”
 • 17. Dodo57 2010. április 13. 21:05
  „Ha az ETO PARK parkolójában autó versenyt lehet rendezni , akkor a gördeszkások is kérhetnek egy kis helyet maguknak. Igaz itt bérleti dijat kell fizetni, és be kell tartani az előírásokat.Szerintem hely van bőven.”
 • 16. piroskaésabarkasz 2010. április 13. 19:23
  „Ha a romák fürödhetnek a Széchenyi téren,akkor ez kit zavart a városban?”
 • 15. fióka 2010. április 13. 11:21
  „mit lehet csinálni ebben az országban amikor már már lassan a fingást is törvény szabályozza.
  És ezt mondják szabad országnak???”
 • 14. győrinagyi 2010. április 13. 08:50
  „Pl ott van sok százezerből felújított Barátság park. Ott miért nem lehetett egy pályát kialakítani nekik? Olimpiai bajnokunk nem tekinti a deszázást sportnak????”
 • 13. incanto 2010. április 13. 08:25
  „Toljátok csak fiúk !!!!!! :)
  A másságot ez a társadalom nem tűri. Ha a TV, vagy a számítógép előtt gubbasztanának az senkit sem zavarna.
  Pályát nekik! Persze ha közbeszerzés útján valósul meg, az egy vagyon :(”
 • 12. mecsoka 2010. április 13. 07:45
  „1. rohadt zavaró a csattogás,amivel együtt jár a deszkázás
  2. talán nem a történelmi belváros kellős közepén kéne ezt gyakorolni
  3. mennyibe telne a városvezetésnek (nem a lakóházak tövében) egy ilyen pálya kiépítése?

  Kapjanak 1hó türelmiidőt a srácok, ennyi idő alatt fel is lehet húzni egy pályát.”
 • 11. kukszi76 2010. április 13. 04:39
  „Ugráljatok anyátok ablaka alatt. Biztos örülne neki.”
 • 10. Jay 2010. április 13. 00:51
  „Annyira nevetséges és szánalmas emberek vannak, hogy csak nevetni lehet rajtuk. Panelba lakok mögöttünk egy nagy játszótér van de inkább csak volt, mert elbontották. Nagyon sok fiatal volt itt lent akik kosaraztak, breakeltek és még sorolhatnám, de mindegyiket elzavarták vagy rájuk hívták a rendőröket, mert szegények nem tudnak otthon pihenni a lakásba. Nem voltak részegek nem szemeteltek nem ártottak senkinek csupán jól érezték magukat, de el kellett menniük. Bezzeg azok a részeg csövesek akik itt hőzöngenek, idevizelnek a ház mellé, ide szemetelnek az senkinek nem szúrja a szemét. A fiatalokat mindenhonnan kicsapják, elküldik, mondván nyugodtan csinálja de ne a környékemen, mikor rohadtul senkinek nem ártanak. Csodálkoznak, hogy kínjukba firkálnak meg vandálkodnak? Persze van néhány állat akinek tényleg öröm a rongálás, de higgyék csak el ők vannak kevesebben. Szidják a fiatalokat, hogy összefújják a falakat mindenhol, igen elismerem vannak házak, épületek, területek ahova nem illik és nem is szabad festeni, hogy vannak olyan falfirkák amik tényleg értelmetlenek, de ha végigmegyek marcalvároson, adyvároson és a többi városrészen, mást nem látok csak a sivár és szürke betonfalakat, nem lenne szebb, ha megengednék, hogy legalább a panelházak oldalát szép képekkel lefessék, hasonlóan mint a marcal 1-2 közti aluljárót, nem lenne rögtön más a hangulata a környezetnek? Megértem, hogy a belvárosba a szépen felújított tereket padokat nem kellene tönkretenni, de azért a teljes tiltás se old meg mindent, mert megint csak nem tudnak hova menni "játszani", mert mindenki valamilyen oknál fogva elzavarja őket. Jó hogy ne rögtön a bakonyba mennyenek ki, mert ott senkit nem zavarnak, a likócsi gokartpályát hozta fel egy kommentelő példaként, igen részben jó lenne az a terület, de sajnos jelentősen át kéne alakítani, hogy tudják használni ilyen célokra is, amit egy-két fiatal nem hiszem, hogy megtudna saját költségén oldani. Volt egy másik érv, hogy úgyse vigyáznának rá, ezt mégis miből gondolják? Maguk szerint minden fiatal egy utolsó szemét csavargó? Csodálkoznak rajta, hogy ilyen a mai ifjúság, mondják meg mit tanulnak a felnőttektől? Mást nem látok csak gyűlölködést, féltékenységet és még sorolhatnám. Egy fiatal szemetel akkor elmondják mindenféle utolsó szemétnek, ha egy felnőtt csinálja ugyanezt, annak érdekes senki nem szól, ezek alapján mégis milyen jogon várják el, hogy ők mások legyenek. Azt is felhozták, hogy amikor külföldi vendég volt itt az inkább elment a térről, mert zavarta az ott történő "magamutogatás" érdekes én meg azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan megállnak megnézni az ilyen "magamutogatós" embereket, mert látványos dolgokat művelnek. Engem sokkal jobban irritál az a közönyös, komor és semmivel nem foglalkozó tömeg, amivel mindig találkozok, ha valamerre elmegyek, érdekes külföldön eltűrik sőt még támogatják is az ilyen fiatalokat. Mennyivel jobb úgy bemenni, hogy a Baross úton kint vannak az utcazenészek és a Széchenyi téren is zajlik az élet. Sőt örülnék, ha megjelennének a táncosok is és azok az emberek korosztálytól függetlenül akik valamit tudnak mutatni, hogy még nagyobb élet legyen elvégre a belváros erről szól, hogy tele legyen emberekkel. Végül pedig örülnék, ha több mosolygós arcot látnék nem csak a sok besavanyodott embert.
  Aki végigolvasta a hosszúra nyúlt monológom annak köszönöm, és lehetőleg az anyázós válaszokat, hagyják lehet más a véleményük, mert nem vagyunk egyformák, de azt normális keretek közt kérem kifejteni.”
 • 9. ZéZé 2010. április 12. 22:59
  „Hát igen. Csináljatok magatoknak, a várostól meg kérjetek placcot. Az óvári egy jó példa.
  A lógó gatyával meg nincs semmi baj. Ez csak egy jelző, ami a deszkások (és snowdoard-osok) 100%-ára igaz. :)”
 • 8. bonita2 2010. április 12. 22:18
  „Eloszor is kozlekedesi eszkozkent a hosszu deszka hasznalatos szeles kerekekkel ami hangtalanul gurul es ugratasra nem alkalmas. Masodszor! Gyor tortenelmi belvarosat turistak latogatjak ami penzt hoz a varosnak
  amire most nagy szuksege van. Helloooo! Gordeszkazok, tarsuljatok ossze es kozosen tarsadalmi munkaval epitsetek magatoknak, teruletet meg adja az onkormanyzat. Szep is lenne!:)”
 • 7. arrabonem 2010. április 12. 22:00
  „Elektra,
  Ha tudnák, hogy ez nekik készült, értük van, és látnák azt, hogy bizalom is van irántuk, még dolgoznának is érte. Csak egyszer ki kellene próbálni.”
 • 6. Elektra 2010. április 12. 21:37
  „Persze bízzuk a gondjaikra... Sokáig meg lenne, mert biztos karbantartanák... Aztán mikor tönkrement akkor meg gyűjtsünk adományokat, hogy fel lehessen nekik újítani...”
 • 5. arrabonem 2010. április 12. 21:33
  „Kicsit kevesebb lé lenyúlása és az eredeti terveknek megfelelő kopás és fagyálló kő beépítése esetén nem a tiltás lenne a tuti eszköz. Le kell zárni a teret, kordont minden bejárathoz, és lehet nézegetni a csendet. Király lesz.
  Hadd nyomják a deszkán a srácok. Lógó gatyában ha nekik ez tetszik. Ez mondjuk nekem sem jön be, de magánügy.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablás Győrben: késsel ment a boltba, elfogták

Kenyérvágó késsel ment vásárolni Győrben, a Ráth Mátyás téri kis élelmiszerboltba a 22 éves Sz.… Tovább olvasom