Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Deszkára fel! Megújul a marcalvárosi extrémsportpálya

A tervek szerint augusztus végére megújult pályát használhatnak a város görkorcsolyásai, deszkásai, bmx-esei. Addig azonban tilos a pályára lépni.Olvasónk írta

˝Szégyen, ami a víztoronynál található pálya állapotát jelzi. Szétkorhadva-rohadva minden. Ez nyújtják a város rolleres-gördeszkás-bmx-es fiataljainak? Kisebbik fiam nagyon megütötte magát az egyik ˝sporteszközről˝ való legurulásakor. Beakadt a roller kereke az egyik hasadékba. Ha nincs rá pénz, hirdessék meg, hogy önkéntesként fel lehetne újítani a pályát. Ha ez nem lehetséges, akkor kezdjék már el legyenek szívesek. De ne a tél folyamán álljanak már neki! Most. Ameddig nem történik nagyobb baleset" - írta szerkesztőségünknek olvasónk.

A pálya július végén. Fotó: Olvasó
A pálya július végén. Fotó: Olvasó


A pálya július végén. Fotó: Olvasó
A pálya július végén. Fotó: Olvasó

A panasszal megkerestük a pályát üzemeltető Utcai Sportok Egyesülete elnökét, Tóth Dénest.

˝Az Utcai Sportok Egyesülete nem más, mint a győri és Győr környéki extrémsportot kedvelő fiatalokat tömörítő szervezet. Egyesületünket 2007-ben alapítottuk. Azzal a céllal hoztuk létre, hogy együttes erővel tudjunk hangot adni a sportolók érdekeinek, és minél előbb létesüljön Győrben egy extrém sportpark. Honlapot is üzemeltetünk a www.use-gyor.org címen, ahol naprakész információkat lehet szerezni az egyesület tevékenységeiről, rendezvényeinkről, pályáinkról.

Nonprofit, közhasznú szervezetként működünk, az összes bevételünket kizárólagosan az üzemeltetésre, fenntartásra költjük el. A közhasznú besorolás továbbá lehetőséget ad arra, hogy az 1%-os adóbefizetésből származó felajánlásokat tudjunk fogadni.

Az alapítás utáni folyamatos tervezések, egyeztetések eredményeként 2010-ben sikerült elérnünk azt, hogy extrémsportpályák létesüljenek Győrben. Ennek eredményeként jelenleg két pályát is üzemeltetünk.


A Szabadhegyen, a Lidl áruház mellett a triálkerékpárosok pályája található, a marcalvárosi víztorony tövében pedig a gördeszkások, görkorcsolyások, bmx-esek, rolleresek pályája van˝ - kezdte Tóth Dénes.

A jelenlegi állapotok a pályán
A jelenlegi állapotok a pályán.

A jelenlegi állapotok a pályán.
A jelenlegi állapotok a pályán.

˝A 2010-es létesítés óta számos fejlesztés történt a pályákon. Ezeket korábban a Nemzeti Civil Alap pályázatán elnyert pályázati
pénzből, szponzori támogatásból, valamint egyes sportolók saját hozzájárulásából finanszíroztuk.

Működésünket jelenleg eléggé megnehezíti, hogy a civil szektor támogatottsága jelentősen lecsökkent, egyre nehezebb támogatáshoz jutni. A korábbihoz hasonló pályázati lehetőségek gyakorlatilag megszűntek. Ezen kívül a pályákat használók többsége 18 éven aluli fiatal, akiket ebből kifolyólag nehéz bevonni az egyesület mindennapos feladataiba, munkájába. A fenntartás hatékonyságának növelése érdekében az egyesület tagságát is szeretnénk bővíteni, megújítani.

A pályák fenntartását nehezíti továbbá, hogy mindkét pálya esetén rendszeresen történnek rongálások. A teljesen zárt triálpályán folyamatos probléma a kerítés, az elemek tönkretétele, valamint az elemeknél felhasznált faanyagok lopása. A gördeszkapályán az elemek összefirkálása és a szemetelés jelentkezik állandóan˝ - folytatta az elnök.

˝A marcalvárosi gördeszkapálya fejlesztésére 2011-ben sikerült elnyernünk egy energiaital gyártója által finanszírozott európai pályázatot, melynek köszönhetően több nagyobb faelemet kapott a park. Kültéri elhelyezésük miatt ezen elemek állapota azonban gyorsan romlik, két-háromévente felújításra szorul. A pálya állapota miatt döntöttünk úgy,
hogy a felújítást tovább halogatni nem lehet. Támogatás hiányában ezen felújításokat a sportolók hozzájárulásával kezdtük meg júliusban.

A felújítás miatt külön figyelmeztető táblákat helyeztünk ki a pályára, valamint a kifüggesztett házirend is rendelkezik a pálya használatának rendjéről. Az extrémsportok sajátossága, hogy a sportolóknak tudásuk és képességeik szerint kell megítélniük, hogy mit és hogyan gyakorolnak. A szigorú házirendet, valamint a pályahasználat jelenlegi tilalmát azonban sokan nem veszik figyelembe.

A kifüggesztett házirend szerint a sérült elemeket használni tilos, valamint 14 éven aluliak csak felnőtt felügyeletével, fejvédővel használhatják a pályát. A sérülések elkerülése végett azonban jobbnak láttuk a pályahasználat teljes tiltását a felújítási munkák idejére.


A tönkrement elemek felújítása mellett, megragadtuk az alkalmat, hogy tovább bővítsük a parkot, hogy egy jobban használható, színvonalas pálya lehessen belőle. Terv szerint augusztus végéig szeretnénk befejezni ezt munkát, amennyiben sikerül összegyűjtenünk a költségek finanszírozásához szükséges pénzt.

A teljes felújításhoz, valamint a gyorsabb munkavégzéshez további forrásokra van szükség, ezért bármilyen segítséget, hozzájárulást szívesen veszünk. Aki szívesen hozzájárulna a felújításhoz, esetleg aktívan kivenné részét a munkában, az egyesületi e-mail címünkön (info@use-gyor.org) keresztül is el tud érni minket. Mindennemű felajánlást szívesen veszünk legyen szó pénzbeli hozzájárulásról, kölcsönadott szerszámról, vagy az építésen való segédkezésről˝ - zárta Tóth Dénes.

Olvasóink írták

  • 1. 00044 2013. augusztus 12. 22:38
    „Köszönjük, várjuk a nyitást. Azért motoszkál bennem egy régi cikk, amely szerint ez a pálya is volt az egyezség tárgya, ami szerint, ez a "társaság" nem rongálja a győri belvárost. A srácok teljesítették, most a város jön. Borkai úr! Ha lehetősége engedi, szánjon legyen szíves egy kis pénzt a pályára. Megköszönnénk. Közelít 2017, jól jöhetne minden pozitív reklám. Üdvözlettel. az olvasótól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuper hétvége volt, nagy partykkal - Sok-sok bulifotó itt

Ki volt ott Majka dunaszegi fellépésén? Tovább olvasom