Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Dés László dalai a győri színházban

Újabb csokorra valót szemezgettünk az idei, immáron kilencedik Győri Könyvszalon eseményei közül.

Szombaton délelőtt a Pódiumszínpad vendége Kocsis István történész, drámaíró volt, aki legújabb könyve, A táltos paripa bemutatása mellett számos más érdekességet is mesélt. A drámaíró hatalmas szenvedéllyel beszélt a szent koronáról, a magyar szakrális királyokról, Mátyásról, az igazságosról, ahogyan arról is, hogyan tesz említést Dante Isteni színjátékában a magyar történelemről és mondakörről, a táltos paripáról, vagy Shakespeare a Hamletben miként idézi fel a szerző által oly gyakran emlegetett "kizökkent időt", azt, ahogyan az átlátható, szakrális világot felváltja az átláthatatlan, hivatalos bürokrácia és hierarchia, minden jó elrontója.

A Szabó Gyula plébános vezette izgalmas beszélgetés több aktuális kérdésre is kereste a választ. Például arra, hogyan eleveníthetjük fel szakrális gyökereinket és hagyományainkat, illetve, hogy mennyire fontos lenne, ha a történelem kutatásában is újra visszatérnénk a metafizikai megközelítésekhez.
Kocsis István könyve megtalálható a Könyvszalonban.

Egy másik helyszín és egy másik műfaj. Dés László zenéjét különleges környezetben, a Győr Nemzeti Színház színpadán hallgathatta a közönség.

Nagy utazás, Ez a hely, Vigyázz rám … Ki ne ismerné ezeket az örökzöld dalokat, amelyek zenéje Dés László munkáját dicséri? Számos szövegíróval dolgozott már együtt, de Bereményi Géza és Geszti Péter állandó társai a munkában.

Dés László elsősorban zeneszerzőnek tartja magát, az éneklés csupán "véletlen szerencseként" indult az életében. Most viszont szeretne végre egy olyan lemezt is készíteni, amelyen a dalokat csak magának írja. Ha azonban meg kellene határoznia saját magát, a jazz zenész titulus illik rá a leginkább saját állítása szerint. Ugyanakkor imád színészekkel dolgozni, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Cserhalmi György és Kulka János négyese megihleti a zeneszerzőt, úgy érzi, a "színász-dal" egy külön műfaj.
A színházszerető közönség előtt sem ismeretlen Dés László neve, a Dzsungel könyve vagy a Valahol Európában arról tanúskodnak, musicalekben is otthon van a művész.

Legújabb munkája egy jazz etüd megírása volt, amelyet november 30-án mutat be az Operaház Budapesten. 6 jazz zenész 6 etüdöt írt, melyre Venekei Mariann készített kortárs balett koreográfiát. Mindemellett saját lemezére is készül a művész, és keresi azt az ihletet adó színházi darabot, amelyhez zenét komponálva végre drámaibb vénáját is megmutathatná.

A zeneszerző-előadó két dalával búcsúzott a győri közönségtől: a Vigyázz rám és a Világszám című filmben "presszózongoristaként" előadott Legyen úgy csendült fel a színház nagyszínpadán.

Olvasóink írták

  • 1. buggyant 2009. október 07. 06:09
    „De jó, hogy utólag az események 25%-áról értesít minket a Kisalföld!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubiláló antológiások

Győr - Gondos műhelymunka eredményeként született meg az idei, sorban tizedik Győri antológia.
Tovább olvasom