Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Depresszió koncert Győrben

A zenekar február 24-én a győri Bridgeben lép fel a Vízválasztó turné állomásaként. Interjú a bandával.

- Nagyon titokban készült az anyag? Miért?

- Tudatosan szembe mentünk a manapság megszokott trendekkel, tehát nem volt semmilyen előzetes az anyagról. Egyrészt azért döntöttünk így, mert a szokásosnál is hosszabb idő telt el most két nagylemez megjelenése között és tovább akartuk fokozni az amúgy is nagy érdeklődést a Vízválasztó körül, másrészt szeretnénk, ha az eddigi legnagyobb szabású munkánkat nem egy vagy két előzetes dal alapján ítélnék meg, hanem a teljes anyag meghallgatása után.
- Mikor kezdtétek a lemezfelvételt és mennyi ideig tartott?

- Pályafutásunk leghosszabb stúdiófelvételén vagyunk túl. Május végén kezdtük el a felvételeket és majdnem augusztus közepéig dolgoztunk a Super Size Recordingban. Elég aktív volt ez az időszakunk, hiszen ezzel párhuzamosan zajlott a nyári fesztiválturnénk, ami rengeteg koncertet jelentett.

- Volt menet közben a demófelvételekkel egy kis baleset is...

- A házi stúdiónkban lemodelleztük a készülő dalokat és így 1-1 próba után mindenki hazavihette a felvételeket, hogy otthon is tudjon agyalni a dalokon. Az egyik márciusi próbáról hazafelé tartva azt vettem észre, hogy a pendrive, amin a teljes anyag demóváltozata megtalálható volt, eltűnt a zsebemből. Mondanom sem kell, hogy mekkora pánik alakult ki a zenekaron belül, hiszen, ha ez az anyag rossz kezekbe került volna, az 3 évnyi munkánkat tette volna tönkre.Ez rendkívül kellemetlen lett volna, pláne, hogy tudatosan nem akartunk előzeteseket mutatni a lemezről és egy ilyen házi készítésű felvétel felbukkanása a dalok kezdeti stádiumáról teljesen aláásta volna azt a tervet, hogy a legjobbat nyújthassuk az embereknek. A helyzetet tovább rontotta, hogy a hanghordozón megtalálható volt az akkor még megjelenés előtt álló 10 éves jubileumi koncert DVD-nk teljes hanganyaga. Sajnos a pendrive nem került elő, így hónapokig izgultunk azon, hogy mi lett a sorsa, de szerencsére nem került fel sehova sem az anyag, tehát úgy tűnik, hogy megsemmisült, ami nagy megkönnyebbülés számunkra.

- Van-e jelentése a címnek?

- Tavaly lettünk 10 évesek és ez a kor, a tapasztalataim szerint elég komoly vízválasztó egy zenekar életében. Ekkorra már nem újdonság egy csapat létezése, de még nem nevezhető nagy múltú legendának sem. Ennyi idő elteltével a belső viták is felőrölnek sok zenekart. Itt dől el, hogy valaki a nagyságra hivatott e. Nyilván mi ezt céloztuk meg és szerencsére meg tudtuk őrizni a zenekart összekötő barátságokat és egy erős családként megyünk előre.

Igyekszünk mindig aktuálisak és frissek maradni, valamint maradandó és minőségi munkát letenni az asztalra. Ebből jött a lemezcím is. Egy nagy és fontos mérföldkő az új lemez számunkra és bízunk benne, hogy a közönség is így fogja látni. Zenei értelemben egy minőségi előrelépést képvisel a Vízválasztó, de nem fordultunk ki önmagunkból. Van egy másik értelmezése is számomra a címnek. A víz sok szempontból maga az élet és mi igyekszünk mindig a pozitív irányba fordulni, a helyes utat választani.

- Miért tartjátok a zenekar legnagyobb szabású munkájának?

- Minden lemeznél ez volt a célkitűzés, de most még a szokásosnál is több munkát fektettünk az anyag elkészítésébe és úgy érezzük, hogy a végeredmény magáért beszél. Minőségében és tartalmilag is ez a legkiforrottabb albumunk. Egy jó összefoglalása annak, amire képesek vagyunk, mint alkotók.

- Mennyire illik bele ez az album az eddig Depresszió stílusba?

Aki eddig nem nagyon tudta elhelyezni magában a zenekart, az a lemez alapos áthallgatásával most pontos képet kaphat a munkásságunkról. Az eddig lefektetett alapokon nyugszik az anyag, de mégsem önmagunk ismétlése.

- Mennyire volt csapatmunka ez a lemezkészítés nálatok? Milyen munkamódszerrel dolgoztatok?

- Korábban a dalok alapötletei javarészt tőlem származtak. Ez most annyiban változott, hogy a többiek is rengeteget fejlődtek dalszerzés terén és így eltolódott az arány. Az alapötletek fele tőlem jött, de most a Basszusgitárosunk, Zoli is nagyon aktív volt. A végső kidolgozás pedig közösen zajlott. Nagyjából 25 dalvázlat született a lemezhez és ebből 12 ment át a közös rostánkon.

Csak a legerősebb daloknak engedtünk teret. Kész dalokkal és szövegekkel vonultunk be a stúdióba. Nagy segítséget jelentett a számunkra, hogy egy producer is segítette a munkánkat. Varga Zoltán feladata az volt, hogy a felvételek során a legjobbat hozza ki belőlünk.

Apróbb, de annál fontosabb hangszerelési javaslatokat is tett, valamint az énekfelvételeknél is óriási segítséget nyújtott számomra. A hangzásunkat is frissebbé és erőteljesebbé tette. Az ő feladata volt az elképzeléseink egységes formába öntése. Az egók harcát félretevő, jó hangulatú és tudatos csapatmunka eredményeként jött létre a Vízválasztó.

- A munka végeztével érzitek már, hogy melyik dal jöhet be egyből a közönségnek? Mi lehet koncertfavorit?

- Első körben az a fontos egy dallal kapcsolatban számunkra, hogy nekünk tetszik e, de természetesen ugyanilyen fontos az is, hogy a közönségnek mi tetszik, hiszen az a cél, hogy őket és magunkat is egyformán szórakoztassuk. Azért is működik ilyen stabilan és sikeresen a Depresszió, mert az ízlésünk megegyezik a hallgatóinkéval.

Az első klip a Te vagy a szerem című laza, fogós, de tartalmas mondanivalójú dalhoz készült, amiről úgy érezzük, hogy jó felvezetője a lemeznek. Alapvetően az volt a célkitűzés, hogy minden dal egységesen erős legyen a lemezen, tehát mindegyik lehet koncertfavorit. Sok klipet tervezünk az anyaghoz, mert rengeteg dalról érezzük úgy, hogy a nagyközönség előtt is jól szerepelhet. Nyilván a közönség reakcióit is figyelembe vesszük majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi-beruházás - Vesztegetés gyanúja miatt az NNI vádemelést javasol a tiszántúli természetvédő ellen

A rendőrség vádemelési javaslattal befejezte a győri Audi-gyár bővítését megakadályozni próbáló környezetvédő szervezet elnöke ellen folytatott nyomozást. Tovább olvasom