Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Denevérek a városban

A lakótelepeken éjszakai látogatóként megjelenő denevérek elleni védekezés szúnyoghálóval egyszerűen megoldható. Szegény állatokat számos szerencsétlen babona és tévhit övezi, holott ártalmatlanok.

Az győr-adyvárosi lakótelepen élő Hamburger Istvánné éjszaka nem mer nyitott ablaknál aludni, mióta a minap egy denevér berepült szobájukba, ahol párjával aludni készültek. Olvasónk elpanaszolta, hogy férje alig tudta kihajtani az állatot a lakásból, ő pedig fél a „bőregerektől", melyek szerinte az Erzsébet ligetben, a víztoronynál tömegesen tanyáznak.


Mit tegyünk, ha denevérrel találkozunk?

Először is: ne hadonásszunk! Mivel a denevér ultrahanggal tájékozódik - mesteri módon -, a hadonászás, a gyors mozdulatok megzavarhatják ezt a képességét. Az állatok ugyanis az általuk kibocsájtott ultrahanghullámok visszaverődésével, illetve annak érzékelésével mérik fel környezetüket. Ha kalimpálni kezdünk vagy megpróbáljuk elhessegetni, összezavarodik. Ezért van az, hogy véletlenül belegabalyodhat a hajba, holott magától soha nem tenne ilyet.

– Egy szikla és egy tízemeletes ház közt a denevér számára nincs semmi különbség – mondta el lapunknak Horváth Lajos. A Reflex Környezetvédő Egyesület tagjától megtudtuk, hogy ezek az éjszaki életet élő állatok a lakótelepeken az odaszokott rovarok, vagyis táplálékuk miatt jelennek meg. Minden fajuk védett, nagy részük fokozottan. Igaz, hogy a denevérfajokat csak erre szakosodott specialisták tudják
Az ultrahang mestere
megkülönböztetni, és nem röptében, mégis akár százezres bírsággal sújtható, aki bánt vagy kárt tesz egy ilyen példányban. A szakember szerint azonban elsősorban nem emiatt nem érdemes a „bőregeret" megtapogatni, hanem mert betegséget terjeszthet. Egyéb támadástól viszont e „szárnyas" részéről nem kell tartani, vérszívó változata csak Dél-Amerikában honos.
A környezetvédő szerint a denevérek és az emberek eltérő életritmusuk következtében a lakótelepeken jól megférhetnek egymással. A „lokátorral felszerelt" állatok még egy kifeszített damilt is ügyesen kikerülnek és nappal a panelek réseiben húzódnak meg. Éjszakai látogatásaik ellen pedig a lakások – Horváth Lajos tanácsa alapján – szúnyoghálóval egyszerűen védhetők.

  Hegyesorrú denevér   10 000
  Hosszúfülű denevér   50 000
  Kis patkósorrú denevér   50 000
  Korai denevér   10 000
  Közönséges denevér   10 000
  Szürke hosszúfülű denevér   10 000

Az emberek általában keveset tudnak a denevérekről. Mivel éjszakai állatok és hangtalanul repülnek, egyfajta misztikum övezi őket. Babonák és hiedelmek miatt általában nem kedveltek, pedig ránk nézve teljesen ártalmatlanok. 


Egyes denevérfajok és eszmei értékük

Van, ahol speciális denevérházakban lelnek otthonra
Miért veszélyeztetetettek a denevérek?

  • speciális környezeti igényeik vannak (telelőhelyek, szülőhelyek, páratartalom és légmozgás nagyságával szembeni igény, stb...)
  • a téli álmot alvó állományok érzékenyek, mivel nagy csoportokban telelnek, s zavarás esetén egyszerre több állat is elpusztulhat
  • a fajok szaporodási rátája alacsony, egy nőstény évente egy utódot hoz világra, ritka az ikerszülés
  • ismereteink az erdőlakó denevérekről meglehetősen hézagosak, védelmük így nehezebb
  • minden épületből igyekeznek kizárni a denevéreket

 

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teleházavatás Héderváron

A Szigetköz egyik legszebb településén, Héderváron már tizennegyedik éve működik a Hédervári Baráti… Tovább olvasom