Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Demencia: kutatás a franciákkal közösen

A szellemi hanyatlásban szenvedők ellátása egyre súlyosabb gondokat okoz, ugyanis egyre több az idős ember és köztük nő a demencia tüneteit mutatók aránya.

Ezért tartotta hasznosnak dr. Feller Gábor, a Magyar Pszichiátriai Társaság nyugat-magyarországi tagozatának titkára, hogy tanulmányút keretében ellátogathatott a franciaországi Commercy kórházának részlegére, amely a szellemi hanyatlásban szenvedő betegek kivizsgálására, ellátására specializálódott.

A győri Petz-kórház pszichiáterét dr. Menyhárt Miklós hívta meg, a bőnyi háziorvos ugyanis szakmai kiküldetésben van Franciaországban és jelenleg a commercyi Szent Károly Kórház részlegvezetőjeként orvoskoordinátori feladatokat lát el.

Ott a demencia enyhébb tüneteit mutatók nappali kezelését és a legsúlyosabb stádiumban lévők ápolását is megszervezték dr. Feller tapasztalatai szerint, míg nálunk intézmények hiánya nehezíti az Alzheimer-kórosok napközbeni korszerű ellátását.

A magyar pszichiáter a francia Alzheimer Társaság regionális elnökével is találkozott és kiderült: a két országban a demencia egyformán gyakori.

Eldöntötték, hogy közös kutatómunkába fognak, amit a commercyi kórház igazgatója, Luc Body és a város polgármestere, Bernard Muller is támogat. Azonos módszerekkel statisztikai felmérést tervez a magyar és a francia pszichiátereket tömörítő társaság, s arra alapozva a további kutatásokhoz, tapasztalatcserékhez – szűrővizsgálatok, ellátási elvek kidolgozásához – pályázati támogatást akarnak együtt igényelni.

– A Commercyben található idősgondozó részleg kialakítása ideális. Fontos lenne a gondozók munkafeltételeinek javítása itthon is, de talán még ennél is fontosabb hangsúlyt helyezni az ismeretterjesztő munkára, hogy a betegek ne érezzék magukat megbélyegzettnek. Érdemes eltanulnunk a franciáktól, hogyan gondoskodnak és gondolkodnak az idősekről, a betegekről – jegyezte meg dr. Feller Gábor.


Figyelmeztető adatok

A demencia előfordulása a 65 év feletti lakosság körében 10–15 százalékos, a 75 évesek között eléri a 20 százalékot. Magyarországon a súlyos szellemi hanyatlásban szenvedők száma 150 ezer körüli. 2009-ben 119 adófizetőre 35 demens beteg jutott, 2040-ben 135 adófizetőre már 233 juthat.
 

Olvasóink írták

 • 4. Elemér 2010. július 29. 18:20
  „Persze most hogy a kezdettöl tudják követni az Alzheimert, uj orvosságokat lehet feltalálni.

  New Scan May Spot Alzheimer´s
  By GINA KOLATA
  Published: July 12, 2010

  http://www.nytimes.com/2010/07/13/health/research/13alzh.html?src=me”
 • 3. Elemér 2010. július 29. 12:18
  „Demenciát és az Alzheimert gyakran összekeverik. Alzheimer betegség a gondolkodás és a kognitív funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, demenciával, majd gyors biológiai leépüléssel jár. Ez egy krónikus degeneratív betegség. Nemcsak a memoriát de mindent elfelejt az ember, még a lélegzést is.
  Kb. 7-8 év és halott.

  Demencia az csak a memoria betegsége. Nem emlékszik az ember senkire és helyekre. Fizikailag viszont mindent tud csinállni és nem hal bele. Idáig összekeverték a kettöt mert kezdetben egyformák a tünetek. Már van test a kompival ami pontossan kimutatja az Alzheimert a kezdettöl. Legjobb megelözés mind a 2 betegségre a fizikai aktivitás és az ételek. Ugyanazok az ételek mint a sziv és vérkeringés betegségek megelözése.

  A kurkuma (Curcuma longa) fűszer - és gyógynövény . Angol neve: turmeric, míg a magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány. ...Ez a legjobb a megelözésre. Indiaiak ezt füszernek használlják és a betegség náluk ritkább. Acsi kutatók fedezték ezt fel. Az USA-ban patikában árulják a pirulát.”
 • 2. Tabornok 2010. július 25. 03:31
  „Ebből is látszik, hogy Magyarországon a demencia, nem az öregedéssel együtjáró tünet.”
 • 1. Tabornok 2010. július 25. 03:30
  „A demencia nálunk a parlamentbe megválasztott képviselőkön tapasztalható, leginkább. Ajánlom, mint ideális kutatási területet, mert sok a beteg egy helyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárlat - késnek a vonatok a Budapest-Hegyeshalom vonalon

Felsővezetéki zárlat miatt szombat reggel kilenc óra óta szünetel a forgalom a… Tovább olvasom