Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Dely Mári balladája Bécsben

Bécsben és Linzben is bemutatták Lanczendorfer Zsuzsanna és Gülch Csaba A vérző liliom című könyvét. Az osztrák fővárosban a Collegium Hungaricum adott otthont a rendezvénynek. Az ausztriai programot egy salzburgi kirándulás színesítette.
Az Antal házaspár és a Bornemisza Péter Társaság (a Magyar Írószövetség ausztriai regionális szervezete) meghívására érkezett Bécsbe a szerzőpárosból, Bodó Vera előadóművészből és a győr-
újfalui Csutora Néptáncegyüttes táncosaiból, zenészeiből álló csapat. A Collegium Hungaricumban dr. Fónagy Zoltán igazgatóhelyettes és dr. Zipernovszky Kornél kulturális igazgató köszöntötte a vendégeket, majd a csutorások, Lanczendorfer Zsuzsanna és Bodó Vera közreműködésével bemutatták a címadó monodrámából, A vérző liliomból készült táncballadát.

A lelkes tapssal és némelyik arcon könnyekkel megköszönt produkció után Antal Ágnes beszélgetett a szerzőkkel és a darab koreográfusával, Lukácsné Honfi Beatrixszel. A bécsi közönség megismerhette Dely Mári balladájának igaz történetét, szöveg- és dallamváltozatait, a többéves néprajzi kutatás körülményeit, izgalmas részleteit. Szó esett a monodráma keletkezésének körülményeiről, sajátosságairól is, arról az ihletett állapotról, amelyből A vérző liliom született. A táncballadáról a koreográfia megálmodója elmondta, hogy mindenben (viselet, táncok) igyekezett a hiteles részletekhez ragaszkodni, amit teljességgel a monodráma szövege határozott meg.

A sikeres linzi bemutató különlegessége volt, hogy a meghatott közönséget az Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről Ausztriába szakadt magyarok alkották, akiket a Csutora zenészei, táncosai az est végén hangulatos táncházzal leptek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépülnek a győri parkok

A héten beindultak a fűnyíró gépek – van-e biztosabb jele a nehezen, de mégis megérkezett… Tovább olvasom