Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Délig leállnak vonatok az országban

Győr-Moson-Sopron - Nem született megállapodás a MÁV és a szakszervezetek között, így szerdán az összes vonat leáll reggel hat és dél között. A forgalom lehet, hogy csak csütörtök délutánra áll helyre.
Szerdán hajnalban, a reptéri dolgozók sztrájkjával indul és az este hatkor, a parlamentnél kezdődő tiltakozó nagygyűléssel ér véget a „társadalmi szolidaritás napja". A legnagyobb káoszt várhatóan a vasutasok hatórás, reggel 6-kor kezdődő és délig tartó munkabeszüntetése okozza; a sztrájkot annak ellenére megtartják, hogy tegnap bejelentették: a 38 mellékvonalat egyelőre nem zárják be. Mint ismert, a sztrájkhoz csatlakozott a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete is, bár ők nem a vonalbezárások, hanem a társadalombiztosítás átalakítása ellen tiltakoznak, s nem 6, hanem 2 órás munkabeszüntetést tartanak reggel 6 és 8 között – arról, hogy melyik GYSEV-vonat hogyan közlekedik ez idő alatt, a tegnapi számunkban már beszámoltunk. Az biztos, hogy a nap folyamán jelentős késésekre lehet számítani.

A szakszervezetek és vasúttársaságok kedd éjjelig nem tudtak megállapodni a sztrájk idején szükséges elégséges szolgáltatásokról. A hatórás munkabeszüntetés a MÁV tájékoztatása szerint így nagyjából 1200 személyszállító és tehervonatot érint. Azt tudni lehetett, hogy a MÁV személyszállító cége, a MÁV-Start azt kérte, járjon az összes nemzetközi vonat, valamint a menetrend szerint 6 előtt induló vonatok a teljes útvonalon, a végállomásig közlekedjenek; míg a MÁV Cargo 32 tehervonatot szeretett volna közlekedtetni. A szakszervezetek szerint a személyforgalomban így nagyjából 300 vonat közlekedett volna, ami több, mint amennyi 1999-ben, a 48 órás vasúti sztrájk idején mozgásban maradt.

Az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy a 300-as lista csökkentését szeretné elérni a két vasutas szakszervezet; s az is, hogy ha ez nem teljesül, és nem születik megállapodás az elégséges szolgáltatásokról, akkor egyetlen vonat sem fog közlekedni szerdán. Ez történt. Az elmúlt 17 évben a vonatok 5–20 százaléka járt a sztrájk idején, ez volt a szakszervezetek célja most is. Megállapodás hiányában tehát még a 6 óra előtt indított vonatok sem közlekednek a végállomásig, hanem megállnak az első állomáson, ahová 6 óra után befutnak.

Fotó: H. Baranyai Edina

Az utasokat az ígéretek szerint a vonatokon és az állomásokon is tájékoztatják a sztrájk céljairól és az alternatív közlekedési lehetőségekről; a vonatokon és az állomásépületekben fűteni és világítani ezúttal is fognak. A MÁV azt közölte, hogy 21-én hajnaltól 22-én délig az előre megváltott menet- és helyjegyek árát, valamint az IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik. Úgy számolnak, a forgalom csütörtök délutánra áll helyre.

A sztrájkban részt vesznek a Rába dolgozói, akik délután fél három és fél négy között tartanak egyórás munkabeszüntetést a társadalombiztosítás reformja ellen. A Rába-dolgozók azt akarják elérni, hogy a kormány vonja vissza erre vonatkozó valamennyi javaslatát. A tiltakozáshoz csatlakoztak a Győri Nemzeti Színház műszaki dolgozói is, ők munkakezdéstől tartanak egyórás munkabeszüntetést.


A Liga Szakszervezetek követelése

Ne alakítsák át piaci alapúvá és több-biztosítóssá az egészségbiztosítást, ne emeljék az előrehozott nyugdíjkorhatárt 59-ről 60 évre, ne változtassák meg a korkedvezményes és a szakmai nyugdíj rendszerét, ne zárjanak be 38 vasúti mellékvonalat: ezek a legfontosabb követelései a Liga Szakszervezetek által mára szervezett tiltakozássorozatnak, a társadalmi szolidaritás napjának. A vasutas szakszervezetek vezetői elmondták: nem tudják elfogadni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) döntését, amely szerint a 38 mellékvonalból a térségi vasútként működtetésre kerülő 26-ra egész évre, míg 12 esetében február végéig adnak közszolgálati megrendelést az új vasúti menetrendben, mert ez a megoldás nem jelent hosszú távú garanciát a mellékvonalak sorsának megnyugtató rendezésére. A Kossuth téri demonstráción mintegy 10–50 ezer ember vesz majd részt – a Liga elnöke szerint.


A politika miatt nem csatlakoznak

A vasasszakszervezet a Liga szerdai akciójának céljai közül támogatja az egészségügyi reform valódi társadalmi vitában való kiérlelését, de nem csatlakozik a rendezvényhez, mert „veszélyesnek tartja, hogy bizonyos politikai erők saját céljaik szolgálatára kívánják felhasználni az érdekképviseletek jogos törekvéseit". Így megyénkbeli tagjai mégse képviselik a vasasokat ma este a fővárosi tüntetésen. Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szintén úgy ítéli meg, hogy mára káros és az eredeti célok elérését veszélyeztető, átpolitizálási folyamatba került a szakszervezetek korábban egységesen megfogalmazott követelése. „Ebben a helyzetben az eredeti, világos, a munkavállalók érdekeit szolgáló célok elérését nem segítené szervezeteink csatlakozása a november 21-re hirdetett demonstrációhoz."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóval magasabb lesz a fűtésszámla

Győr–Sopron - Idén októberben a tavalyihoz képest dupla annyi hőre volt szükség a győri… Tovább olvasom