Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Debrecenig ért a győri holdingvita

Debrecen - A győri MSZP és Fidesz érveivel támadja a debreceni MSZP a cívisváros önkormányzati tulajdonú holdingját. „A győri Fidesz lebuktatta Kósa Lajost” – ezzel a címmel tartott Varga Zoltán debreceni szocialista önkormányzati képviselő és Zsiros Zsolt, a párt helyi elnöke sajtótájékoztatót hétfőn Debrecenben, amelyről a Hajdú-Bihari Napló című napilap kedden számolt be.
A két politikus azt állította: az önkormányzati tulajdonú cégek összevonásával létrehozott holdingról bebizonyosodott, hogy a debreceniek megsarcolásával lakásonként, családonként több mint ötvenezer forinttal károsítja meg a város lakosait.

„Kósa Lajos polgármester saját párttársai bizonyították be Győrben, hogy a debreceni holding káros a városra nézve" – fogalmaztak a sajtótájékoztatón. Idézték a győri közszolgáltató cégek Borkai Zsolt győri polgármester által tervezett összevonása nyomán a Rába partján kipattant vita főbb elemeit. Így többek között azt, hogy a közgyűlés tulajdonosi bizottsága a holding létrehozása ellen szavazott, a képviselők számára átláthatatlanabb rendszert, valamint azt, hogy a Győri Hőszolgáltató Kft. nyeresége egymagában annyi, mint a Debreceni Vagyonkezelőé.

A két politikus hozzátette: a debreceniek által megfizetett közszolgálati díjak megcsapolásából lehet fenntartani az évente 400–500 millió forintot lenyelő Friss Rádiót, a Lapkiadó Kft.-t, a városi tévét, kifizetni a vagyonkezelőben dolgozó vezetőknek és szakértőknek évente több mint 200 millió forintot.

A megyei napilap megkérdezte Papp Lászlót, a Fidesz debreceni közgyűlési frakciójának vezetőjét is, aki megállapította: minden politikai vitától és pártállástól függetlenül Debrecen az önkormányzati vagyongazdálkodás területén 2000-ben újszerű és ma már az ország sok városában – Miskolcon, Egerben, Esztergomban – alkalmazott modellt hozott létre. Hangsúlyozta: a holding megalakulásakor a városi költségvetés évi 600 millió forinttal támogatta közüzemi cégeit, miközben ma ugyanez a vállalkozói vagyon milliárdos nyereséget termel a debrecenieknek.

A frakcióvezető megjegyezte: a győri vita inkább politikai, mintsem szakmai. „Csak jelentős csúsztatással lehet összehasonlítani például a győri hőszolgáltató nyereségét a debreceniével, hiszen előbbinek erőműve van. Enélkül a két cég nyeresége gyakorlatilag azonos" – fogalmazott.

Hozzáfűzte: a vagyonkezelő működése teljesen átlátható, hiszen évente többször beszámol tevékenységéről a város közgyűlésének és a szocialista frakció által delegált személy áll a felügyelőbizottság élén.

Olvasóink írták

  • 1. győri polgár 2007. december 05. 11:31
    „"Megnyugtató" lehet, ha a vagyonkezelő beszámol, és nem beszámoltatják a közgyűlésen. A két fogalom között az a különbség, hogy a "beszámoló"-ban a kedvező folyamatokról a negatívumok elhallgatása mellett is lehet tájékoztatni. Beszámoltatásra viszont a közgyűlésnek már nincs lehetősége.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlvédett a Schlichter-villa környéke?

Győr - Ismét vita van a győri Schlichter-villa körül: a vidéki buszpályaudvar sarkán álló műemlék… Tovább olvasom