Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Deák-társaság a társadalmi szolidaritásért

A közeljövőben Deák Ferenc Társaság alakul Győrben a városban tapasztalható nyugtalanító jelenségek miatti aggályoktól vezérelve. Az egyesület ügyvivője Jungi Csaba volt alpolgármester.
„ A Deák Ferenc Társaság Győr egyesület létrehozását azért tartjuk szükségesnek, mert közéletünk veszélyes módon radikalizálódik, amelyben azok a konzervatív liberális alapeszmények, mint a gyakorlatias bölcsesség, a mértéktartás és a jó ízlés eltűnni látszanak; mert a párthegemóniákra való törekvés szűkíti a politika eszköztárát, korlátozza a nemzetben való távlatos gondolkodást, egyben megterheli a kisebb közösségek polgárainak együttműködését; mert a közéletben, a politikai viszonyok alakításában mind az egyéni, mind a közösségi magatartás általános nívósüllyedése tapasztalható az emberi kapcsolatok romlásának kockázatával együtt; mert városunkban tizenhárom év után sem jött létre nyilvános fórum, amely teret adna a jelen állapotok és a fejlődés útjait vizsgáló felelős közbeszédnek, ezért polgártársaink és csoportjaik közt az értékelvű megegyezések esélyei egyre távolodni látszanak" – áll abban a nyilatkozattervezetben, amelyet Jungi Csaba ügyvivő juttatott el szerkesztőségünkbe.

Győr 1994 és 2002 közötti alpolgármestere közölte: az új egyesület azt kívánja hirdetni és elősegíteni, hogy a megyeszékhely polgárai legyenek képesek önmagukat és az országot az európai dimenziók keretei közé helyezni, legyenek tisztában értékeinkkel, büszkén tekintve a hagyományokra és megőrizve önbizalmunkat, amelynek Győrött évszázados alapja a szorgalmas munkával és polgári erényekkel szerzett jómód, a család mint eszmény és a családhoz kötődő örök emberi értékek. Jungi szerint Győrben a kiegyensúlyozott társadalmi létezés keretein túl meg kell teremteni a távlatos és bizalmat keltő szerves gazdasági fejlődés és tőkevonzás feltételeit, valamint azt, hogy érvényesüljön a méltányosság, a közmegegyezés keresése, a nyíltság, a tájékoztatás és a tisztesség követelménye.

Az alakuló civil szervezet azért választja névadóul Deák Ferencet, a győri jogakadémia egykori növendékét, mert élete, munkássága alapján méltán érdemelte ki a „haza bölcse" minősítést, ráadásul az ország és Győr a dualizmus alatt indult virágzásnak. A tagok úgy vélik, napjainkban hazánk európai uniós csatlakozása az 1867-es kiegyezéshez hasonló esélyt kínál a nemzet közösségeinek. „A Deák Ferenc Társaság a maga lehetőségeinek ismeretében arra törekszik, hogy városunkban a megfontolt és komoly közbeszéd visszanyerje a rangját, és a mindannyiunk számára fontos közjó – benne kiemelten a társadalmi szolidaritás – Győrött is szerves fejlődés eredményeként jelenjen meg" – zárul a nyilatkozattervezet.

Olvasóink írták

 • 1. Farkas Ferenc 2008. április 08. 10:41
  „A budapesti Deák F klub tagjaként ,- csak üdvözölni tudom történéseket. A reformkor nagyjait igen is elö kell venni.
  A NEMZET mégis csak több egy -egy pártnál , ámbár a ma reggeli
  Nap-TV ben HORN Gábor ezt megforditva vallotta , éspedig neki
  az Szdsz fontosabb mint a Nemzetünk !!!!!!!!!
  Sok munkát és HALADÁST , és a HAZA fényre fog derülni .
  ÜDVÖZLETTEL Farkas Ferenc”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maga a mérés okozta a zavart

A bácsai hulladékégető által kibocsátott szennyezőanyag átlagosan a határérték tíz százalékát sem… Tovább olvasom