Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

David Murray Kajárpécen: Muzsika, film, szabadság

Mediawave - Bár a Mediawave hivatalos megnyitóját szombaton este tartják a győri zsinagógában, a fényíró fesztivál néhány jeles vendége, köztük David Murray, a világhírű szaxofonos pénteken kurd barátaival Kajárpécen már megkezdte a „nem hivatalos" zenei és kulináris programot.

A kajárpéci Mediawave-különprogram hagyománya évekkel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is Durst György kuratóriumi elnök és Hartyándi Jenő fesztiváligazgató barátaival, amolyan törzstársaságként a hangulatos falu még hangulatosabb pincesorára látogattak „szakmai" megbeszélésre. Az első ilyen alkalommal a Győrből kiruccanó pikniknek a  pincesor egyik kellemes, borosüvegekkel díszített helyisége adott otthont. Akár a legújabb kori zenetörténet is jegyezhetné az eseményt, hiszen a neves bluesgitáros, énekes Big Lucky Carter és a világhírű szaxofonos, David Murray egy öreg sokoróaljai diófa tövében találkozott egymással.

Fotó: Krizsán Csaba
Simonné Vajda Violetta, a Mediawave munkatársa, a tegnapi egyik vendéglátó számára a pár évvel ezelőtti  esemény személyes okok miatt is emlékezetes.

– A keresztapám pincéjénél jöttünk össze. A vén diófa tövében ott ült Big Lucky, David és a nagyapám, aki – hamarosan kiderült – éppen annyi idős volt, mint a fekete blues zenész. Megható volt hallgatni őket, miként kommunikál egymással egy memphisi és egy kajárpéci bölcs öregember. Big Luckyt egyébként a Mediawave tiszteletbeli nagyapjává fogadtuk és rá gondolva az egykori dió helyére – miután ki kellett vágni – egy újat ültettünk, ahol David Murray sajátos módon, muzsikával tisztelgett öregjeink emléke előtt.        
         
A világhírű szaxofonost – aki feleségével és gyermekeivel érkezett Kajárpécre – először arról kérdeztük, hogy New York, Párizs után mit jelent számára a csendes kis falu, mit jelentenek számára az évek során felgyülemlett sajátos emlékek.     

– Először is azt a hangulatos pincét jelenti, ahol első alkalommal kellemesen borozgattunk. Mikor most jöttünk  idefelé, pontosan tudtam,   hol vagyok. Eszembe jutott Big Lucky, aki a diófa alatt gitározott, bluest énekelt és csatlakoztam hozzá a hangszeremmel. Minden olyan egyszerű és tiszta volt. Érzékeny, spirituális embernek ismertem meg őt. Különös ajándéka a sorsnak, hogy egy memphisi blues-gitáros, énekes és egy magamfajta szaxofonos éppen Kajárpécen, és nem valahol Amerikában, egy fesztiválon vagy egy koncerten találkozik egymással.    

David Murray elmondta: számára a Mediawave a szabadságot, az igazi fesztivált, az improvizációt, az avantgárdot, a dzsesszt, s mellette a remek filmeket jelenti.

Arra a kérdésre, hogy jövőre vele ugyanitt találkozhatunk-e, a neves muzsikus azt válaszolta: ebben a pillanatban nem tud jobb helyre gondolni, mint a kajárpéci Kapus. S ha kurd barátai is itt lesznek, akkor semmi más nem jöhet szóba 2009 tavaszán, mint Kajárpéc.
 
A kurd barátok  
Rasim Kaya híres kurd zurnás – a töröksíp egy sajátos „testvére" – és énekes sem első alkalommal jár dobosával a Mediawave-en. Szakács is érkezett velük, aki tegnap ízletes menüvel  – fűszeres csorbalevessel, mézes sült csirkeszárnnyal, hozzá köretként héjában sült krumplival,   salátával, majd „levezetésnek" finom illatos teával szolgált a kajárpéci vendégeknek.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2008. április 25. 16:09
    „Gratulálok a szervezőknek! Hartyándi és csapata profi munkát végez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokréta az ETO Parkban

Győr - Tarsoly Csaba, a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatója megemelte sisakját az építők… Tovább olvasom