Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Daruval emelték be a híres festményt a győri Eszterházy-palotába - újabb fotók, videó

Három jelentős alkotás érkezett hétfőn Győrbe, az Amerikai Egyesült Államokból.
Batthyány Gyula május 9-én nyíló tárlatára a legnagyobb festményt, Az ezerév küzdelmei alkotást egy daru segítségével emelték be az Eszterházy-palotába.
Daruval emelték be a híres festményt a győri Eszterházy-palotába. Fotók: Mészáros Mátyás
Daruval emelték be a május 9-én nyíló Batthyány Gyula – képek egy eltűnt világból című életműkiállítás legnagyobb festményét hétfőn Győrben, az Esterházy palota udvarába. Az Ezer év küzdelme című festményről Fekete Dávid alpolgármester elmondta, hogy méretei miatt nem lehetett a múzeum kapuján bevinni a kiállítótérbe a festményt, amelyet a Magyar Nemzeti Galériából szállítottak a Győr-Moson-Soproni megyeszékhelyre.

Daruval emelték be a híres festményt a győri Eszterházy-palotába - fotó: Cseh Róbert


A festmény két és fél méter széles, három méter hosszú. A daru a Király utcában a két emelet magas múzeum épületének gerincteteje fölé emelte a monumentális képet, amelyet a múzeum udvarán keresztül vittek a kiállítótérbe. A beemelést az óránkénti 60 kilométeres szél nehezítette. Attól féltek a szakemberek, hogy a magasban megpördül a festmény és nekiütközik valamelyik ház falának. Fekete Dávid elmondta azt is, hogy az 1940-es évek elején készített mű a honfoglalástól a második világháború kezdetéig ábrázolja a magyar történelem pillanatait. Megtalálható rajta például Szent István király, a török veszedelem, gróf Széchenyi István és a második világháborúba való hadba lépés jelenete. Az alpolgármester hangsúlyozta: Győrben lesz látható először, ráadásul egy teremben gróf Batthyány Gyula történelmi témájú festményei közül a három legnagyobb, a Széchenyi apoteózisa, a Nádasdy család története és az Ezer év küzdelme.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy az Ezer év küzdelmei című festmény biztosítási értéke 60 millió forint, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar történelmi festészetben felbecsülhetetlen értékű. A kiállítás összes darabjának biztosítási értéke 3 milliárd forint. Az igazgató hozzátette: a Magyar Nemzeti Galériából további mintegy hatvan műtárgy érkezett, emellett a hét közepén hozzák az Amerikai Egyesült Államokból is a festményeket. Kettőt New Yorkból, egyet a floridai Palm Beachből. Utóbbi a Vaszary János által festett, Batthyány Gyula édesanyját ábrázoló portré Nancy Brinkernek, az Amerikai Egyesült Államok volt magyarországi nagykövetének gyűjteményéből érkezik.

A május 9-én nyíló kiállításon gróf Batthyány Gyula mintegy százötven alkotását tárják a látogatók elé. Batthyány Gyula (1887-1959) az egyik legelőkelőbb magyar arisztokrata családból származott, a kommunizmus idején börtönbe került, míg művészete a feledés homályába veszett. 1910 és 1950 között festett, a kutatások szerint a ma ismert munkája életműve mindössze húsz százaléka.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz négyzetméteren égett a növényzet Abdánál - fotók

Az M1-es autópálya és a 85-ös főút csomópontjának közelében dolgoznak a tűzoltók hétfő délután. Tovább olvasom