Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Dália-palota: egyre hangosabb a csend

Pontosan két éve írtuk meg, hogy a Városrét-projekt végleg bedőlt, a Rába felmondta a beruházó Engel-csoporttal kötött hosszú távú szerződést. A Dália-palota házai azóta is állnak, csaknem készen és üresen. Próbálkozások vannak, eredmény még nincs.

Nagy reményekkel indult a Városrét beépítése: 2004-ben, amikor a győri önkormányzat akkori vezetése áldását adta az Engel Group Ingatlanfejlesztő Befektető Csoportnak, hogy a volt Rába-telephelyen ingatlanhasznosításba kezdjen, még több ezer lakásról, új városrész születéséről beszéltek. Kis idő után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ez a terv nem realitás, hiába épült meg a 60 lakásos Tulipán-ház és a 83 lakásos Amarillisz-kert. A 206 lakásos Dália-palotát már nem fejezték be, minden probléma forrása tulajdonképpen ez az épületegyüttes.

Megállt az idő – Szinte semmi nem változott a területen, de a Dália-palota akkora érték, hogy továbbra is biztonsági cég őrzi. Fotó: H. Baranyai Edina
Megállt az idő – Szinte semmi nem változott a területen, de a Dália-palota akkora érték, hogy továbbra is biztonsági cég őrzi. Fotó: H. Baranyai Edina

A Kisalföld az első pillanattól beszámolt a fejleményekről, így például a 2010. február 2-i számában megírta: „Kísértetház lett a Dália-palota". Egy hónappal később arról is hírt adtunk, hogy a Rába felmondta a 2002-ben kötött ingatlanfejlesztési szerződést az Engellel, a győri cég onnantól „széles körben vizsgálja is a potenciális hasznosítási lehetőségeket".

Nem kell építési szakembernek lenni ahhoz, hogy tudjuk: minden hónap, minden tél tovább rontja az egyébként csaknem teljesen elkészült házsor állagát. Ezért a város is sürgette (sürgeti) a megoldást. Még a múltidézéshez tartozik, hogy tavaly nyár elején az érintettek – a Rába és a győri önkormányzat – sajtótájékoztatón mutatott be egy tervet, amely a 43 hektáros területen mintegy 150 milliárddal, luxuslakóparkkal, munkahelyteremtő városközponttal, kulturális centrummal számolt. Ehhez persze befektetőt kell találni. Ugyanitt szó volt arról is, hogy az év végéig (tehát 2011-ben) remélhetőleg sikerül megállapodni a Dália-palotáról az építéséhez a pénzt kölcsönző bankkal, amely a beruházásnak így szintén az egyik vesztese.

Az építési munkák leállásának második évfordulóján sem tudunk új fejleményekről beszámolni. Borkai Zsolt győri polgármester megkeresésünkre elmondta, a Győr-Szol ajánlatot tett az érintett pénzintézetnek, de a kért, illetve a felajánlott összeg között akkora volt a különbség, hogy nem született megállapodás. A Győr-Szol nyilvánvalóan a bérlakásprogramot tudná felfuttatni ezzel, s valóban logikus lépés is lenne, hisz ezekkel a lakásokkal ki lehetne elégíteni az Audi-beruházás kapcsán már most is érzékelhető ingatlanigényeket.

A felszámolási eljárás továbbra is folyik (a felszámoló egy fővárosi cég), ez a tél – leginkább a három hét zord hideg – komoly támadást jelentett az épületeknek. Ígéretet kicsikarni bárkitől arra vonatkozóan, hogy ebben az évben már biztosan történik valami, reménytelen vállalkozás. De mindenki tudja, kivárásra játszani egyre kevésbé lehet. (A témát folytatjuk, amint van új fejlemény.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 4300 hamis Adidas cipőt foglaltak le a vámosok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai összesen 387 millió forint értékű hamis árut foglaltak le… Tovább olvasom