Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Cukorlimit Szlovákiában is: Nagymegyeren 10 kg-ot lehet maximum vásárolni

A kisalfold.hu munkatársa a Győrhöz közeli Nagymegyer egyik üzletében azt tapasztalta, hogy a vásárlók legfeljebb 10 kg-ot vihetnek haza kristálycukorból. A korlátozás nem véletlen: Szlovákiában a cukor ára jóval olcsóbb, mint itthon.


Mint arról portálunk is hírt adott, pár hete jelentősen megugrott a kristálycukor kilogrammonkénti ára hazánkban.

Jelenleg Győrben és környékén biztosan 300 forint felett jár a cukor ára, miközben arra is fény derült, hogy a szomszédos Ausztriában az egyik nagykereskedelmi hálózatban a magyarok csak meghatározott mennyiségben vásárolhatnak cukrot.

A cukor nyomában Nagymegyeren

A kisalfold.hu most arra volt kíváncsi, hogy északi szomszédunknál mennyibe kerül a cukor kilogrammonkénti ára, illetve itt is mennyiségi limit várja-e a vásárlókat?

Mielőtt megkezdtük volna kalandozásunkat a Győrtől alig húsz kilométerre fekvő Nagymegyeren (Velky Meder), a megyeszékhelyen az Interspar Centerben rögzítettük – csakhogy legyen mihez viszonyítanunk – a cukor jelenlegi árát.

Nos, a Szlovákiából származó import kristálycukor kg-jának 375 forint az ára, míg a jól megszokott magyar "koronásnak" 379 forint.


Érdekes, de a cukor ára (is) magasabb Magyarországon, mint Szlovákiában. Fotónk illusztráció.
Érdekes, de a cukor ára (is) magasabb Magyarországon, mint Szlovákiában. Fotónk illusztráció.


"Nem hiszem, erről mindenképp meg kell kérdeznem a főnököt"


Nagymegyeren két kereskedelmi lánc üzletében tettük tiszteletünket, s azt tapasztaltuk, hogy mindkettőben 0,99 euróba kerül a cukor kilogrammonkénti ára.

Ha az euró átlagos eladási árfolyamával számolunk (durván 280 forint, de ez pénzintézetenként változhat), akkor kijelenthetjük: északi szomszédunknál a határ közelében nagyjából 50-100 forinttal olcsóbb a cukor kilogrammonkénti ára, mint Győrben.

Természetesen arra is rákérdeztünk, hogy mennyit vásárolhatunk a cukorból? Az egyik üzlet eladójával folytatott párbeszédünket szó szerint idézzük fel.

- Lehet nagyobb mennyiségben is cukrot vásárolni?
- Mit ért azalatt, hogy nagyobb mennyiségben?
- 40-50 kilót.
- Nem hiszem, erről mindenképp meg kell kérdeznem a főnököt.

A "tiltás" nem csak a magyarokra vonatkozik

A másik nagymegyeri kereskedelmi lánc üzletében pedig végképp megbizonyosodtunk arról, hogy Ausztria után a szlovák szupermarketekben is megszabják a cukor vásárlásának felső határát.

Itt ugyanis kihelyezett papír tájékoztatja a vásárlókat arról, hogy legfeljebb 10 kilogrammot vehetnek a kristálycukorból.

A félreértések elkerülése végett azért szögezzük le: ez a "tiltás" nem csupán a magyarokra, hanem mindenkire, vagyis a szlovák állampolgárokra is vonatkozik.

Végszóként megjegyeznénk: hasonló eladási limitekkel Nyugat-Európában is találkozhat néhanapján az ember.

Jelensorok írója például több olaszországi bevásárlóközpontban is látta, hogy tésztából legfeljebb 5-10 kilót vihetnek haza a vásárlók.

Köztük az olaszok is. 

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. fortuna54 2011. március 22. 09:15
  „19-es.Pálinkás jó regelt.Van aki pálinkát iszik édes tea helyet,és ehhez nekik is joguk van.Valoszinü Orbán is közéjük tartozik.”
 • 23. Bo9903 2011. március 22. 07:00
  „Mi is tartstunk a szlovákoknak és osztrákoknak abból limitet, ami náluk drágább. De persze birka nép vagyunk, velünk bármit meg lehet tenni.”
 • 22. Mankapunka 2011. március 21. 21:45
  „Ezért hangoztattam már 1 évvel ezelőtt,hogy ti ide szülitek gyermekeiteket,hogy ebben a szarban éljenek???”
 • 21. Kisvadas 2011. március 21. 21:36
  „Persze meg a benzin 400ft/l -es ára is hozzáadódik s máris annyiba kerül mint a szomszédunkban lévő szupermarketben!”
 • 20. megmindiggyöri 2011. március 21. 20:51
  „"mennyibe kerül a cukor kilogrammonkénti ára" - az nem kerül semennyibe, a cukor viszont jó drága.”
 • 19. Dwatson 2011. március 21. 19:13
  „A cukorgyárakat már rég eladták,kvótástul,mégsem volt eddig cukorhiány,mert nem lehetett adómentesen pálinkát főzni,főzetni! Nincs is befőzési idény,másért miért vásárolnák fel a cukrot mázsaszám,és miért csak a magyarok?A tisztelt(?) kormányunknak köszönhetjük,aki most keresi az így kiesett adóforintok pótlására a lehetőségeket,például a vakoktól vonja el a pénzt!”
 • 18. tóthmanci 2011. március 21. 18:37
  „17. racer 2011.03.21. 18:03

  Egy normál családban 1 hónap alatt kb. 1 kg cukor tud elfogyni.

  mi egy normál, négy tagú család vagyunk. Kávé, kakaó, hétvégén egy kis sütemény, meg ami az ételekbe kell, az majdnem a duplája az általad mondottnak. Egyébként meg igazad van. Egyszer az olcsóbban vett cukor is elfogy :)
  Ha már benzin. Voltak idők, amikor a fürdőkádban tárolt benzinnel spórolt a magyar.”
 • 17. racer 2011. március 21. 18:03
  „Egy normál családban 1 hónap alatt kb. 1 kg cukor tud elfogyni. 10 kg 10 hónapra elegendő. Mindamellett 10 kg cukorral össz-vissz 1000 Ft-ot takaríthat meg szemfüles vásárló, de ez már legyen az ő baja. A benzin többe kerül Nagymegyerig meg vissza.

  Mégis mire kéne több cukor?

  Szerintem ez a szabály a garázsboltosokat meg a nyerészkedőket sújtja, meg esetleg a nyáron lekvárt főzőket. De gondolom itt ez utóbbiak vannak kisebbségben.

  Teljesen felesleges a hisztéria.”
 • 16. soproni 2011. március 21. 17:47
  „7.Hyppolit! "osztrákoknak viszont limitálnám a barackpálinka, téliszalámi," ezeket a termékeket nem lehet együtt említeni a cukorral,mivel nem tartoznak az alapvető élelmiszerek közé.Különben mi örülhetünk annak,hogy nálunk erre költenek a külföldiek,ezzel növelve bevételeinket.Ők,ha nem jönnének ki venne annyi pálinkát,pezsgőt,libamájat,cigit.....?Talán mi Magyarok?Gondolom téged is bosszantana,ha bemennél 1 kg. cukorért a boltba és nem kapnál,mert elhordanák a külföldiek.”
 • 15. tonybacsi 2011. március 21. 16:01
  „ÉDES ELET!”
 • 14. ferrki 2011. március 21. 15:58
  „Ahogy a kommenteket olvastam, páran nem tudnak olvasni- jó magyar szokás szerint csak a hőzöngés megy. Ugyanis a cukorlimit nemcsak a magyarokra vonatkozik, hanem ugyanúgy arra a "szlovákra" is, aki amúgy szlovákiai magyar is lehet- de hát ilyenkor, már csak szlovák- mi lesz még később, mikor kettős állampolgárok is lesznek, akkor hogy fogják egyesek szidni őket, minket- akik most a nagy nemzeti egységet hangoztatják.”
 • 13. Mausmaus 2011. március 21. 13:06
  „5-ös:
  http://www.kisalfold.hu/tudosito/osztrak_cukorakcio_-_magyaroknak_korlatozott_mennyisegben/2207714/”
 • 12. annobon 2011. március 21. 13:03
  „11-hez: azt ugye már csak azért is nehéz lenne ellenőrizni, mert minden második szlovák rendszámú autónak magyar állampolgár a tulajdonosa...”
 • 11. FreeFace 2011. március 21. 12:43
  „Cserébe mi meg korlátozzuk le szombatonként (egyéb napokon is javasolt)az országba belépő szlovákok számát:)”
 • 10. annobon 2011. március 21. 12:37
  „9-hez: "Magyaroknak,mert megérdemlik:)" Jah! És még: köszönjük Emese! :-)”
 • 9. Bali01 2011. március 21. 11:49
  „Nyugi csak a határ közeliekben van korlát,messzebb nem is halottak róla.
  Amúgy meg lehet kapni itthon is szlovák cukrot,nem kell még kimenni sem érte.Sallán pont 0.60 eurocentbe kerül,mire ideér a magyar COOP ba,ügyes frissen(másfél hónapja) alakult cég közbenjárásával,ugye:)-pont 367 forintba kerül kilója.Magyaroknak,mert megérdemlik:)”
 • 8. Cloeon_dipterum 2011. március 21. 11:09
  „Ausztria és Szlovákia ezzel EU-s jogot sért, azaz az árúk szabad vándorlását. Hol vannak ilyenkor a szabadságpártiak, akik a médiatörvénynél kavartak. Irány Brüsszel és kivizsgáltatni az ügyet! Elnyomást, gazdasági megrovást, alkotmánymódosítást, politikai befolyást nekik! Úgy ahogy ők velünk teszik!”
 • 7. Hyppolit 2011. március 21. 10:15
  „Az egyik oldala az az éremnek, hogy ezzel a teljesen irreális és indokolatlanul magas cukor-árral megint "valaki" irdatlan nagyot akaszt, és tele tömi a zsebét -szerintem- tisztességtelen haszonnal.
  A másik oldala pedig az, hogy a szlovákoknak és osztrákoknak viszont limitálnám a barackpálinka, téliszalámi, túró, stb. kivitelnél a darabszámot, mint ahogy ez az "átkosban" volt is!
  Volt idő, amikor saját hontársamat láttam a Mariahilferen teli szatyrokkal, s közben úgy tömte a banánt magába, hogy az ingét is leette, utóbb viszont az osztrákot látom, hogy a parkoló autójának a motorház tetejére kirakott krémeseit hármasával tuszkolja magába, ...csak mert "fussa". A szlovákokról nem is beszélek, vezsnek mindent, ami eladó...
  Tehát teljesen egyetértek azokkal, akiknek az a véleménye, hogy birka nép vagyunk...”
 • 6. federik 2011. március 21. 09:44
  „Igazad van Accentos és fortuna 54! Teljesen felesleges a miértekre a választ keresni.Birka nép vagyunk,ahogy ezen az oldalakon többen is írták.A birkának meg felesleges a miértet kutatni,mert ha birtokolja az igazságot,akkor már nem nevezhető birkának.Való igaz,nem tragédia a 330-400 forintos cukor ár.Nem ez a gáz.
  A gáz az,hogy a "világpiacról" élünk, a világpiachoz igazodik minden hazai termék ára,akkor MIÉRT van az,hogy az osztrák,a szlovák,a német olcsóbban vásáról azon a piacon mint mi? Ez itt a kérdés.
  Lehet,hogy ma a cukorral lehet nagyot "szakítani" ,de holnap akár a liszttel,rizzsel,uram bocsá,a sóval is megtehetik ugyanezt....azaz nem az olcsó cukor hiányzik, hanem az elfogadható magyarázat a miértre!”
 • 5. fortuna54 2011. március 21. 09:22
  „4-es.Milyen Laci? Talán Laci el sem küldte?”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges bulik a győri hétvégén - sok- sok fotóval!

Zanza, Vertigo, Bridge, Mamma Mia, Tatanka bulik, Pálffy bál és Mystery Gang koncert. Képes… Tovább olvasom