Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Cukorbetegek: Nő a számuk és egyre fiatalabbakat érint

Szépalma - Az elmúlt 25 évben megháromszorozódott a gyermekkori cukorbetegségben szenvedők száma, hazánkban jelenleg 2800 tizennyolc év alatti diabéteszesről tudnak a gondozók. A legkisebbeket várták hétvégén a Zirchez közelik Szépalmán, ahol az ország nyolc éven aluli cukorbeteg gyermekeinek és szüleiknek szerveztek Diabétesz Törp tábort.

Évente mintegy 5 százalékkal emelkedik a gyermek diabéteszes, ezen belül pedig a nyolc éven aluli gondozottak száma. Őket és családjaikat várták arra a háromnapos országos találkozóra, amelyet a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Gyermek diabétesz Gondozójának munkatársai szerveztek. Míg a szülők a betegséggel kapcsolatos legfontosabb elméleti- és gyakorlati tudnivalókkal ismerkedtek hétszer másfél órában, addig a gyerekeknek a Lurkó alapítvány munkatársai, önkéntesei és a győri kórház nővérei szerveztek programokat a játszóháztól a lovaglásig. Dr. Gál Veronika főorvos, a program egyik szervezője elmondta, cél, hogy az egész családot kicsit neveljék, szoktassák a diabéteszes életmódra, hogy a kis beteg a legkevésbé se érezze magát egyedül.

- Dr. Niederland Tamás főorvos, a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Gyermek diabétesz Gondozójának vezetője
- Dr. Niederland Tamás főorvos, a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Gyermek diabétesz Gondozójának vezetője

Dr. Niederland Tamás , a Győr-Moson-Sopron megyei diabétesz gondozó vezetője, s egyben a Gyermek Diabétesz Szekció főtitkára elmondta, 23 család vett részt a találkozón Budapesttől-Szegedig, Orosházától-Bábolnáig, amely jelzi, hogy az ország minden területén jelen van ez a betegség, amely a legkisebbek esetében szó szerint 24 órás szolgálatot jelent. Hogy a gondozottak gyerekként is teljes életet élhessenek, ebben segíthetnek a gyógyszerek, az úgynevezett pen és az inzulinpumpa, - utóbbi beszerzését kilencven százalékban fizeti a társadalombiztosító.

Az Orosházáról érkező négytagú Szepesi családnak valóságos csodát jelentett a Zirc környéki táj, még soha nem jártak erre.

Együtt a csapat: Az országos találkozó résztvevői családostól vehettek részt a háromnapos szakmai programon.
Együtt a csapat: Az országos találkozó résztvevői családostól vehettek részt a háromnapos szakmai programon.

- Petra lányunk ötévesen lett cukorbeteg, de a családban nem kezeljük ezt problémaként, nem erősítjük a betegségtudatát – tudtam meg Szepesiné Kiss Gabriellától, az anyukától. – Egyelőre pent használunk, később lehet, átállunk az inzulinpumpára. Dr. Kürti Kálmántól, az orvosunktól hallottunk az országos találkozóról, s nagyon örülünk, hogy eljöttünk, mert hasznos ismeretekhez jutottunk.

A soproni Magyar Szilvia kislánya, Boglárka nagy valószínűséggel egy másik betegség következményeként lett cukorbeteg, az ötéves kislány vércukrát inzulinpumpa tartja egyensúlyban. Az anyuka elmondta, kikapcsolódást is jelentett ez a hétvége, ugyanakkor az orvosoktól, nővérektől a betegséggel kapcsolatosan őszintén kérdezhettek, amire a szakrendelésen nem biztos hogy jutna ennyi idő.

Míg a szülők hétszer másfél órában előadásokat hallgattak a diabéteszről, addig a kicsiket játszóház várta.
Míg a szülők hétszer másfél órában előadásokat hallgattak a diabéteszről, addig a kicsiket játszóház várta.

- A két évvel ezelőtti döbröntei találkozón felbuzdulva úgy véltük, hasznos lehet a szülőknek az új ismeretekről, lehetőségekről hallani, s nem árt a tudnivalókat újra meg újra megerősíteni, hisz a gyermekük állapota függhet ettől – fogalmazott Niederland főorvos, a Magyar Diabétesz Szekció főtitkára.

Dr. Blatniczky László, a hazai Gyermekdiabétesz Szekció elnöke lapunknak elmondta, az utóbbi években nemcsak a cukorbeteg gyermekek száma növekedett, de a betegség megjelenése is egyre fiatalabb korra tevődött. Ma hat éven aluli az újonnan felfedezett cukorbeteg gyerekek 40-50 százaléka. A Gyermek Diabétesz Szekció elnöke nem titkolta, a kicsik nagyon intelligensen viselik a kezelést, s az életritmusuk változásával az inzulinigényük is más lesz. Az elmúlt évtizedekben nagyot változott a cukorbetegek kezelése a pennel és az inzulint előre beállítható módon adagoló pumpával, amely nem nagyobb egy telefonnál. Vannak új lehetőségek, beadási módok, a találkozó lehetőséget kínált ezek megismertetésére is.

Olvasóink írták

 • 4. bicsibocs 2009. május 19. 13:46
  „Csatlakozom Ágihoz, nagy élmény volt nekünk ez a hétvége. Nekünk szülőknek az ismeretek felújításán kívül az új eszközök, kutatások és eredmények megismerése is sokat jelentett, főleg ha a fejlesztő cégek is jelen vannak, így első kézből láthattuk az új és egyre modernebb a diabetes kezelését segítő készülékeket - vércukormérő, pumpa - . Tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal, a többi szülőtől ötleteket kapunk vagy éppen mi adunk, és elég néha az is ha csak kébeszéljük magunkból a gondokat.
  Köszönet a SZERVEZŐKNEK /Győri Kórház / akiknek nem kevés munka lehetett megszervezni a hétvégét, hiszen minden gördülékeny volt, inkább nyaralás. / Tuifel Andit eddig is szerettük /
  Köszönet az ELŐADÓKNAK, / kiknek nevét az előttem szóló felsorolta /hogy megmutaták emberek is, nemcsak az egészségügy rideg keretei között dolgozó alkalmazottai.
  Köszönet a JÁTSZÓS néniknek akik "megszabadítottak" minket gyermekeinktől, így mi zavartalanul élveztük az előadásokat, beszélgetéseket. / Na persze a gyerkőcök sem érezték magukat rosszul, mert hazajönni nem akartak, ill. vissza akarnak menni./
  És köszönet illeti azokat akik a tecnikai - csúnyán szólva az anyagi oldalát biztosították a programnak ők pedig: ROCHE, 77 ELEKTRONIKAI KFT, NOVO NORDISC
  A gyerkőcökkel együtt bizunk benne, hogy lesz még lehetőségünk hasonló rendezvényen részt vennünk

  Köszönettel: Máté és Martinka /a 3. képen a jobboldali gyerkőc/ anyukája”
 • 3. biroagi 2009. május 18. 17:30
  „Kedves Lolita!

  Több oka is lehet: elhízás, genetikai, valamiféle betegség, vírus... Ezek különböző típusok.

  Szépalmán az I. típusú cukorbetegek voltak jelen, vagyis az inzulinhiányos változat. A kisfiam elkapott egy felsőlégúti vírust, ami elpusztíthatta a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Mivel így nincs megfelelő inzulintermelése, vagyis nincs a vérében elegendő inzulin, ami levigye a vércukrát, a cukor nem épül be a sejtekbe, így külsőleg adjuk neki. Ez az inzulinhiányos állapot.

  A diéta, folyamatos ellenőrzés minden esetben elengedhetetlen.

  Üdvözlettel:
  Ági”
 • 2. lolita 2009. május 18. 15:26
  „De megis mitöl van a cukorbetegseg?Szertnem tudni!!!”
 • 1. biroagi 2009. május 18. 14:51
  „Minden tekintetben gyümölcsöző volt számunkra a Szépalmán eltöltött hétvége. Regő 3 éves, 8 hónaposan lett diabéteszes. Néha hibázok, és azt mondom neki, cukorbeteg / cukorbetegség. Tiltakozik, ő nem beteg! Tényleg nem az. Elejétől fogva, szerintem sosem éreztettem ezt vele, mosolygós, jókedvű, nagyon jó humorú kis lurkó, zsivány, betyár... Emellett nagyon rendezett, komoly kissrác. Két szem málnánál is megkérdezi: ,,megehetem, Mama?"

  Hatalmas köszönettel tartozom a Lurkó Alapítványnak, akik levették vállamról egy kis időre a ,,terhet", figyelmet. Első nap furcsa, és nehéz volt, hogy ne szaladjak mérni kisfiam cukrát, természetesen megtettem. Pótennivalót készítettem, innivalót, arra az esetre, ha alacsony vagy magas a mért eredmény... Nem kellett volna. Ők mindennel készültek. A gyerekeket csak ,,leadtuk", néhány kérés kíséretében, pótennivaló, innivaló, és a legfontosabb: HOZZÁÉRTÉS mindig jelen volt, rengeteg játék, foglalkozás kíséretében. Második nap már nem okozott gondot nekem, inkább a kisfiamnak az elválás, az új, idegen környezet. Itt nem a bizalomhiány vezérelt, egyszerűen csak megszoktam, hogy senkire nem számíthatok, ha lankad a figyelmem, nincs, aki pótolja. Ilyen alapítványokra, segítségre nagy szükség lenne a jövőben.

  Hálás vagyok dr. Blatniczky László főorvos úrnak, Regő új kezelőorvosának, hogy gondolt ránk a részvételi lehetőségkor. Nagyra értékelem dr. Niederland Tamás főorvos úr és a győri kórház csapatának ötletét, a megvalósításba fektetett rengeteg energiát, mert hatalmas szükség(ünk) van ilyen rendezvényekre. Bár már több, mint 2 éve küzdök, küzdünk Regővel vállvetve, még mindig egyedül érzem magam (családon kívül és belül is). Ez a hétvége ilyen irányban is megnyugtatott, ezt biztosan mondhatom. Nem vagyunk egyedül! Csak meg kell találnunk a módját, a lehetőséget. Ehhez szükséges mindenképpen a szakmai háttér, az orvosaink, nővéreink, dietetikusaink, és a ,,kiszolgáló személyzet" (gyerekvigyázóink személyében) hajlandósága, elhivatottsága. Ezt a lelkesedést eddig magamon kívül nem sok emberen tapasztaltam, talán ezért is fogott meg ennyire ez a rendezvény hasznossága és profizmusa. Meghatott, jól esett, hogy végre gondol valaki ,,rám" is. Többször is előfordult, hogy nagyokat nyeltem a rendezvény során...

  A szakmai hozzáértés és a nyitottság számomra rendkívül fontos, és ezt itt tapasztaltam. Igényekre, kérésekre, kérdésekre mindig kaptunk megnyugtató választ. A két év során rengeteg információra tettem szert, de ,,jó pap is holtig tanul", és ez nagyon igaz ránk. Ebből sosem elég, hiszen gyermekem egészségéről van szó. Annyira tömény az információhalmaz, hogy az ismétlésből sosem elég, hiszen a rengeteg tudnivalón sokszor átsiklik az ember. Szépalmán erre is sor került, mint egy mozaik, úgy álltak helyre a hiányzó darabok, a kiegészítésekért, újdonságokért ez úton is köszönetet mondok. Végre gyakorlati problémákkal találkoztam, nemcsak a sajátunkkal, hanem másokéval, szakmai, tapasztalati tanácsokkal. A többi hiányzó darabkát is remélem sikerül helyére tenni az évek során.

  Érezhető gyermekszeretet áradt felőlük, talán ha nem tudom, akkor is megmondom, hogy gyermekorvosok: dr. Békefi Dezső és Dr. Soltész Gyula főorvos urak. Dr. Szabó Adrienn pszichológus jelenléte önmagában is megnyugtató volt. Juhászné Tuifel Andrea, Tóthné Sebestyén Tímea, Degovics Teréz, Török Ibolya, Barkó Pálné Jutka szakápolók, dietetikus, vezető nővérek... és sorolhatnám...

  KÖSZÖNÖM. KÖSZÖNJÜK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Rábában kedden eltűnt férfit

Győr - Vasárnap dél előtt néhány perccel találták meg a kedden a Rába folyóba fulladt 58 éves… Tovább olvasom