Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

˝Cudar világ˝ a köbön

Győr - Egy hete az alpolgármester szavaival élve, már „cudar világnak" neveztük mindazt, amit a Széchenyi téren láttunk – ekkor kezdődött a felújítás. Most mindez hatványozottan igaz, ráadásul nyílik a Munkácsy-kiállítás is, amelyet a térről így szinte képtelenség megközelíteni. „Menekülő útvonalakkal" segítünk.
Még két-három hétig tart a régi térburkolat alatti földkitermelés, ezt követően – legalábbis a díszkő burkolat lefektetéséig s a szükséges betonozási munkák elkezdéséig – kis időre (és csak kicsit) fellélegezhetnek a történelmi belváros központi részén élők. Tudjuk, ez nem vigasz most azoknak, akik napok óta sártengeren vágnak át – ha tudnak egyáltalán.

Az tény, hogy az esővel szemben nem nagyon lehet védekezni, márpedig a téren megforduló teherautók kerekeibe beleragad a sár, s ezt aztán a környező utcákon potyogtatják el.

„A kivitelezővel kötött szerződés alapján mindennap a munkavégzést követően meg kell tisztítani a bekötőutakat, ahol a teherautók járnak – mondta Németh Zoltán alpolgármester, amikor ezt felvetettük neki. – Felvenni a harcot azonban a sárral szinte lehetetlen." A felújítás koordinálásával megbízott alpolgármester azt is megerősíti, néhány napja – még az eső előtt – az jelentett problémát, hogy a nagy szél felkavarta a port.

A lényegen persze nem változtat, s aki a tér környékén járt, illetve most jár, az látja: nem érdemes a Széchenyi téren átvágni. Ráadásul Németh Zoltán szerint a hétvégén, amikor a Munkácsy-kiállítás nyílik, még a mostaninál is rosszabb lesz a helyzet. Mivel sem a felújítási munkákat, sem pedig a tárlatmegnyitást nem lehet halasztani, ezért muszáj megoldást találni – próbálunk „menekülő útvonalakkal" segíteni a győrieknek, illetve azoknak, akik az elmúlt évtizedek legjelentősebb, s kétségkívül világszínvonalú kiállítását meg szeretnék tekinteni:
Gyalogosan a győri vasútállomástól így lehet eljutni a helyszínre:
Városház tér–Szent István út–Baross Gábor út–(jobbra) Kisfaludy u.–Iskola u.–Fazekas köz–Széchenyi tér 4. Vastuskós ház (a kiállítás helyszíne).

Háborús állapotok: Nem érdemes átvágni a Széchenyi téren. Fotó: Bertleff András
Háborús állapotok: Nem érdemes átvágni a Széchenyi téren. Fotó: Bertleff András

Vasútállomás–Aradi vértanúk útja–Kazinczy Ferenc u.–(balra) Baross Gábor út–Dr. Kovács Pál u. (Tejfölös köz)–Jedlik Ányos u.–Apáca u.–Stelczer köz–Széchenyi tér 4. Vastuskós ház.

Városház tér–Szent István út–Baross Gábor út–(jobbra) Király u.–Dr. Kovács Pál u. (Tejfölös köz)–Jedlik Ányos u.–Apáca u.–Stelczer köz–Széchenyi tér 4. Vastuskós ház.

Szintén gyalogosan a vidéki buszpályaudvartól pedig:
Az aluljárón át a Városház térhez–Szent István út–Baross Gábor út–(jobbra) Kisfaludy u.–Iskola u.–Fazekas köz–Széchenyi tér 4. Vastuskós ház.

Az aluljárón át a Városház térhez–Aradi vértanúk útja–Kazinczy Ferenc u.–(balra) Baross Gábor út–Dr. Kovács Pál u. (Tejfölös köz)–Jedlik Ányos u.–Apáca u.–Stelczer köz–Széchenyi tér 4. Vastuskós ház.

A Baross hídon át a Szent István úthoz–Baross Gábor út–Dr. Kovács Pál u. (Tejfölös köz)–Jedlik Ányos u.–Apáca u.–Stelczer köz–Széchenyi tér 4. Vastuskós ház.

A Móricz Zsigmond rakpartról (ingyenes autóparkoló):
Dunakapu tér–Teleki u.–Apáca u.–Stelczer köz–Széchenyi tér 4. Vastuskós ház.

Zechmeister u., Petőfi híd alatti ingyenes parkolótól:
Zechmeister u.–Bécsi kapu tér–Király u.–Dr. Kovács Pál u. (Tejfölös köz)–Jedlik Ányos u.–Apáca u.–Stelczer köz–Széchenyi tér 4. Vastuskós ház.
A kiállítóhely bejárata a Stelzer Lajos utcában található, ami nem a Széchenyi tér felé esik, így ha esetleg sorok alakulnának ki, az emberek nem a munkaterületen lesznek kénytelenek várakozni.

A tárlattal kapcsolatban holnap további praktikus információkkal szolgálunk. Ugyancsak szombati számunkban, a Szieszta mellékletben Almási Tibor művészettörténész, a kiállítás társrendezője a Munkácsy-képek világába és a festő magánéletébe kalauzolja el olvasóinkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hitellel oda a család békéje

Győr és környéke - Olvasói SMS - Veszítenivalóm már nincs, kérem, aki tud, segítsen, csak 500… Tovább olvasom