Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Csütörtökön megelőzés végett szúnyoggyérítés Győrben

A legutóbb elvégzett mérések a tocsogókból vett vízminta alapján jelenleg literenként 45-55 db szúnyoglárvát mutatnak. A GYŐR-SZOL Zrt. csütörtökön szúnyoggyérítést végez.
A legutóbb elvégzett mérések a tocsogókból vett vízminta alapján jelenleg literenként 45-55 db szúnyoglárvát mutatnak. Ezért a GYŐR-SZOL Zrt. úgy döntött, hogy a kifejlődésük akadályozása illetve a későbbiekben megjelenő, kifejlett példányok számának csökkentése érdekében, amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik, 2012. június 14-én délután – ebben a szezonban második alkalommal – szúnyoggyérítést végez.

A tervek szerint 16 órakor száll fel a repülő, amely a város környéki árterekben, nádasokban, tocsogók környékén, mintegy 200 hektáron végez biológiai lárvairtást. A beavatkozás elsősorban Pinnyéd, Sárás, a Püspükerdő, a Holt Rábca, a Bécsi úti nádas, a bálványosi csatorna körzetét érinti.

Bár kifejlett szúnyogok jelenléte Győrben pillanatnyilag nem érzékelhető, a tervek szerint ugyancsak 2012. június 14-én a kora esti órákban megelőző jelleggel légi kémiai szúnyoggyérítés is kezdődik, amely körülbelül 1600 hektáron elsősorban szintén a vizes élőhelyeket érinti.

Általános szabályként elmondható, hogy ha a szúnyoglárvák mennyisége meghaladja a 70 db/litert, illetve közelít a 100 db/literhez, akkor várhatóan 5-10 napon belül kifejlődnek, és a lakosság számára is érzékelhetően megjelennek a csípő szúnyogok. Ezzel párhuzamosan a szakemberek folyamatosan figyelik és mérik a csípésszámot is. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben ez meghaladja az óránkénti 60-70 db csípésszámot, megkezdődik a gyérítés.

A társaság a gyérítéshez szükséges minden eszközzel, szerződéssel és engedéllyel rendelkezik. A beavatkozás alvállalkozó igénybevételével, repülőgéppel történik. Szükség esetén két gép egyszerre is felszállhat, sőt lehetőség van lokális gyérítésre például egy-egy jelentősebb közösségi rendezvény helyszínén. A GYŐR-SZOL összesen mintegy 5000 hektáron végez szúnyoggyérítést, egy-egy felszállás alkalmával 1700-1800 hektár lefedésére van lehetőség.

A gyérítéshez olyan vegyszereket használnak, melyek az illetékes népegészségügyi hatóság engedélyével rendelkeznek. A kemikáliák sem emberre, sem más élőlényekre nem veszélyesek. Bizonyos vegyszerek a méhcsaládokra lehetnek hatással, ezeket kizárólag naplemente után alkalmazzák, amikor a méhek a kaptárba visszarepültek. Ilyen anyagokat a gyérítésre évek óta használnak minden káros következmény nélkül.

2011-ben a társaság összesen 6 alkalommal végzett légi kémiai szúnyoggyérítést, a beavatkozások költsége hozzávetőlegesen 20 millió forint körül alakult. Az eddigi adatok alapján az idei költségek várhatóan meghaladják ezt az összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délután tetőzik Nagybajcsnál a Duna

A délutáni órákban tetőzik a Győrhöz közeli Nagybajcsnál a Duna, a vízállás legkorábban szombatra… Tovább olvasom