Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Csúszkálás tanpályán a biztonságért

Győr - Mobil vezetéstechnikai pályát fektetett le a Magyar Autóklub Győrben. Az autósok két hétig élhetnek a lehetőséggel, hogy vizes műgyanta „szőnyegen" gyakorolják a síkos úton való közlekedést. Emellett elméletben és gyakorlatban oktatják a gyerekeket a biztonságos közlekedésre a klub szakemberei.
A Magyar Autóklub két év után ismét Győrbe ért „Biztonsággal közlekedni egy életúton" programjával. A 83-as főút mellett, a Tesco-parkolóban felállított vezetéstechnikai és ügyességi pályát és a kamionban beállított „mozit" tegnap helyezték üzembe, s két hétig látogathatják az érdeklődők.

Videó a helyszínről: Cseh Róbert


A megnyitón az autóklub közlekedésbiztonsági igazgatója, Mészáros Ferenc elmondta, a program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, évente mintegy 100 ezren élnek az ingyenes oktatási lehetőséggel. Emellett külföld is érdeklődik utána, Európában nincs olyan ország, amelynek a nemzeti autóklubja ne vette volna át a tematikát.


– Lehetőleg már kétéves kortól el kell kezdeni a gyerekek oktatását, hogy később biztonságosan közlekedő felnőttekké váljanak. Sajnos a szülők nem igazán veszik ki a részüket ebből. A programban szerepel a gyerek- és felnőttoktatás. A kamionban közlekedésbiztonsági oktatófilmeket vetítünk, a gyakorlatban a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait ismerhetik meg a gyerekek az ügyességi pályán. A felnőttek a síkos úton való közlekedést, a biztonságos megállást gyakorolhatják a mobil vezetéstechnikai pályán – magyarázta Mészáros Ferenc.

Győr alpolgármestere, Németh Zoltán hangsúlyozta, a Magyar Autóklub programja jól illeszkedik a város közlekedésbiztonság kedvező befolyásolására indított programjaival. – A gyerekek korai oktatása azért is hatásos, mert ilyenkor jobban beléjük ivódnak a szabályok. Sajnos a felnőttek nem igazán tudnak beszélgetni velük erről, oktatni őket, mert maguk sincsenek tisztában a szabályokkal – jegyezte meg Németh Zoltán.

Gyakorlás: Az ügyesség és a rutin sokat segíthetnek, hogy biztonságosan közlekedő felnőtt váljon egy gyermekből.Fotó: Krizsán Csaba
Gyakorlás: Az ügyesség és a rutin sokat segíthetnek, hogy biztonságosan közlekedő felnőtt váljon egy gyermekből.Fotó: Krizsán Csaba


A megyei főkapitányság rendészeti igazgatója, Németh Lajos ezredes elmondta: ez évben 425 sérüléses baleset történt a megye útjain, 2,7 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi hasonló időszakban. A kerékpáros-balesetek száma viszonylag jól alakult, 56-ról 36-ra csökkent, köszönhetően a bevezetett szigorításoknak s a láthatósági mellény használatának.

Az ezredes sajnálatosnak nevezte, hogy a sérüléssel járó gyalogosbalesetek száma 10-ről 22-re emelkedett. S ami még aggasztóbb: az első félévben 30 gyermekbaleset volt, ebből 10-et a gyerekek okozták. Az igazgató reméli, hogy ezekkel a programokkal is javulni fog a közlekedés biztonsága.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. július 17. 08:08
    „Játék a szavakkal! A "jeges úton" vagy a "síkos úton"! E szójáték miatt képesek voltak egy másik cikk írására! Hiába a tehetség kidomborodik ott, ahol ezt elrendelték!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családmese: Piszkeiéknek helyük van a tetőn

Abda - PG és még egyszer PG: cégnév, amelyhez egy négytagú család mindegyik tagja, anya, apa és a… Tovább olvasom