Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Csúcstalálkozó Győrben az osztrák, a szlovák és a cseh városok polgármestereivel

A politikai találkozó témája a munkaerő áramlásának biztosítása és az országok közötti kapcsolatok elmélyítése, a közös gazdasági és ipari lehetőségek kiaknázása volt.
A Centrope Central European Region egyre inkább stabil és európai régióvá válik. Egyre komolyabb térségi stratégiák kialakítására van szükség.

Ennek kapcsán a győri Városházán Csehország, Szlovákia és Ausztria térségeinek vezetői, illetve kiemelkedő városaik polgármesterei is részt vettek a találkozón.

A Centrope a következő szervezetek közös kezdeményezése: Alsó-ausztriai Szövetségi Tartomány, Bécsi Ausztriai Szövetségi tartomány, Burgenlandi Szövetségi Tartomány, Délmoráviai Régió, Győr-Moson-Sopron megye, Pozsony Régió, Tranavai Régió, Vas megye, továbbá Bécs, Brno, Győr, Kismarton, Sopron, St. Pölten, Szombathely, Travna városai. Közösen dolgoznak a négy országrészből álló Közép-Európai Régió létrehozásában.

kk
A Centrope Capacity projekt vezető szerepet játszik a közép-európai régióban.

Borkai Zsolt a sajtótájékoztatón elmondta: sikeres tárgyalásokat folytattak. A tervek között szerepel az infrastruktúrális fejlődés, a mezőgazdaságban az adott területek összekapcsolása is.

A résztvevő országok városainak területi klépviselői, polgármesterei a győri Városháza előtt Borkai Zsolttal és Fodor Tamás.
A résztvevő országok városainak területi klépviselői, polgármesterei a győri Városháza előtt Borkai Zsolttal és Fodor Tamással.

A négy fejlesztési terület a következők:

Tudás-régió. A határokon átnyúló együttműködés révén a meglévő adottságok összesíthetők és ez ösztönzője lehet a tőke ideáramlásának.

Emberi tőke. Lehetőség arra, hogy az emberi tőke valamennyi partner számára elérhető legyen. A Centrope régiószerte támogatja a tehetségek ittmaradását és vonzza a szakembereket, hogy itt éljenek s dolgozzanak.

Területi integráció. Minden érintett fél együttműködésben cselekszik. A kiegészítő célok érdekében a határok mindkét oldalán párhuzamosan dolgoznak.

Kultúra és turizmus. A régió a látványosságokat és szolgáltatásokat kölcsönösen jobban hozzáférhetővé, a szomszédok kulturális örökségét láthatóbbá teszi. A Centrope a turisztikai piacot és infrastruktúrát is fejleszti.

Olvasóink írták

 • 4. Damján 2011. május 07. 10:42
  „A cikkíró sem nem lóg ki a félművelt szerkesztőségből, sajnos.
  Tranava? Travna? Oké, Stockholm-szindróma, és a mindig győztesek írják a történelmet, de ha már saját múltunkat és nemzetünket mindenképp szembe akarjuk köpni, akkor is Trnava. Minden egyéb esetben Nagyszombat.”
 • 3. PityukaBá 2011. május 05. 23:18
  „majd bejelentik erre ment el 5milcsi hisz nem kispályások .”
 • 2. apex 2011. május 05. 21:10
  „Egy jót ettünk-ittunk, aztán fényképezkedés után irány haza. Miről is tárgyaltunk?”
 • 1. háté 2011. május 05. 14:11
  „Mennyi ilyen volt már! - és? - és semmi!
  -csak a pénzt nyeli el egyesek zsebébe.

  Esetleg, ami idáig ment, mert az élet zajlott, - az ezután összehangolt keretek között fog döglődni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diploma vagy szakma? Hiányszakmákról és divatszakmákról tartottak előadást Győrben

A kelleténél 15-ször több diplomást termelünk. Nyugaton az elmúlt években nőtt a szakmunkák presztízse. Tovább olvasom