Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Csúcsra jár a győri szelektív gyűjtés

A győri szelektív gyűjtőszigetek környékén több helyen rendszeresen áldatlan állapotok uralkodnak, például a Bem téren és a Marcalváros I-en.
SMS
„A győri szelektív gyűjtőszigetek környékén több helyen rendszeresen áldatlan állapotok uralkodnak, például a Bem téren és a Marcalváros I-en; a gyűjtőedények szinte mindig tele vannak, sokan már csak mellé tudják pakolni a szemetet. Nem lehet gyakrabban üríteni az edényeket, vagy többet kihelyezni?"

Az első ötlet nem megoldás, a gyűjtőedényeket ugyanis kifejezetten gyakran ürítik: a papírgyűjtő konténereket hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton, tehát hetente négyszer, a műanyaggyűjtőket hétfőn, csütörtökön, szombaton, heti háromszor. A meglévő 138 hulladékgyűjtő szigetre több edényt kihelyezni sem nagyon lehet, mert egyszerűen nem fér el, s a hat évvel ezelőtti állapotokra tervezett rendszer ebből a szempontból „csúcsra van járatva".

Nagy Csaba, a Komszol szóvivője szerint az edénykapacitásokban mégis van tartalék, amit – a 2008-ban kezdődő, átfogó térségi hulladékgazdálkodási rendszer megvalósulásáig, amelynek része a gyűjtőszigetek számának növelése, s gyakoribb ürítésük – a rendszer jobb kihasználásával lehet kiaknázni. Ez több tudatosságot jelent a lakók részéről. Ha például a kartonpapírt, a dobozokat kisebb darabokra tépik, a PET palackokat összelapítják, mielőtt bedobják az edénybe, akár 30 százalékkal több hulladék is belefér. Gyakori, hogy a lakók jó szándékkal a szelektív szigetekre helyezik a nem használt, megunt ruhákat, télikabátokat, plédeket is, amelyek az első eső után hulladékká válnak. Ehelyett érdemes felvenni a kapcsolatot egy karitatív szervezettel, ami eljuttatja a rászorulókhoz a ruhákat.

Egy lehetőség a hétfőtől péntekig 6–22 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon 6–18 óra között nyitva tartó, a Pápai úti szeméttelepen található hulladékgyűjtő pont, ahol a győriek ingyen lerakhatnak kis mennyiségű (legfeljebb 3 köbméter) szemetet: műanyag, üveg, papír, gumi, lom, építési törmelék és kerti hulladék mellett fémhulladékot is. További – hétfőtől szombatig 8–16 óra között nyitva tartó – hulladékgyűjtő pont található még Bácsán a Kalapács utca és a Szitásdomb út kereszteződésében, Győrszentivánon a Homoksori úton, Kismegyeren az Ötház utcában, Újvárosban a Nép utcában, valamint a Reptéri úton, ahol a fenti feltételek szerint helyezhető el hulladék környezetbarát módon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pluszemeletért ajándék lift

Ráépítene még egy-két szintet a négyemeletes panelokra egy fővárosi társaság, cserébe a lakók felújítást és liftet kapnának. A konstrukció segíthetne a városi bérlakáshelyzeten is. Tovább olvasom